субота, 11. август 2012.

Skoro doboš torta

Juče nam je bio divan dan našem tati rođendan i kako tata najviše voli ovu tortu onda smo nju i pravili za rođendan. Torta je inače moj eksperiment kore su od običnog patišpanja a fil klasični kuvani od cijelih jaja i odozgo čokoladna glazura. Podsjeća na doboš tortu ali nema karamel odozgo a mi je zovemo redjana torta zbog toga što ima dosta tankih kora koje se ređaju jednan na drugu. Ja ovu tortu obično pravim od domaćih jaja pa sam tako i ovaj put sačuvala desetak jaja specijalno za ovu priliku.



Potrebno je

7-8 jaja
7-8 kašika brašna
7-8 kašika šećera

4 jajeta
250 gr šećera
330 gr margarina
2 štangle čokolade sa 70% kakaa
malo ruma

100 gr čokolade sa 70% kakaa
5 kašika ulja



Bjelanca umutiti u čvrst snijeg dodati šecer, promutiti pa dodati žumanca i još malo mutiti mikserom.
Brašno dodavati kašikom uz lagano miješanje.
Ako se pravi pravougaona torta od ovog tijesta napraviti dvije kore u plehu od šporeta a ako se pravi okrugla napraviti 7-8 kora. Kore peći na papiru za pečenje. Ako se prave okrugle kore izrezati 7-8 komada papira za pečenje pa na njima nacrtati krugove željene veličine, preokrenuti ih na drugu stranu i  ravnomjerno podijeliti tijesto na sve papire pa ga poravnati da dobije oblik nacrtanog kruga.
Kore peći na 200 C da malo porumene.



Za fil umutiti bjelanca sa šećerom pa dodati žumanca i mutiti na pari da se masa zgusne i pobijeli. Skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i promiješati da se čokolada istopi. Kad se fil ohladi dodati mu umućen margarin i malo ruma i sve dobro umutit. Svaku koru podijeliti na tri dijela da se dobije ukupno 6 kora pa ih slagati i filovati. Cijelu tortu premazati filom i ostaviti je u frižider da se fil stegne.
Čokoladu za glazuru istopiti i didati ulje pa je ostaviti da se ohladi ali ne da se stegne. Kad je glazura skoro hladna preliti je preko torte. Dekorisati filom ili čokoladnim šlag kremom.



Ovo je Lana napisala tati čestitku za rođendan a na slici ispod je ova ista torta ali okrugla. Nju smo pravili prošle godine za okrugli rođendan ali smo morali da stavimo svećice i za Lanu jer nije nikako mogla da prihvati da neko drugi slavi rođendan pa je tata velikodušno podijelio rođendan sa njom.

4 коментара:

  1. Pa lepo ste vi obradovali vašeg tatu (mnogo mi je slatka ova prošlogodišnja torta sa dva kompleta svećica - obzirem se na svećice sa 40, jer ću ja u oktobru isto to; samo što moja beba još malo pa 15, mada doduše piše kao Lana ;-))

    ОдговориИзбриши
  2. :) Torta je divna, ali Lanina cestitka me bas odusevila... :)

    ОдговориИзбриши
  3. Vkusna torta i mnogo mila kartichka!
    Pozdravi!

    ОдговориИзбриши