понедељак, 30. јул 2012.

Pizza

Ako šta volim da jedem to je pizza i čini mi se da bih mogla da je jedem svaki dan. Kad sam bila klinka dok još nisam naučila da pravim tijesto za pizzu kad mi se bas prijede pravila sam špagete sa paradajz sosom i sirom da me pođe želja a onda sam vremenom naučila da umijesim tijesto i razradila i par caka da pizza ima onaj ukus i miris kao prava.Što se filova tiče kod mene je najčšće na stolu nešto kao capricciosa tj pizza filovana pečurkama, paradajzom, šunkom i sirom ili diavolo sa kulenom, sirom, pečurkama i feferonima. 

Potrebno je

3 dl mlake vode
20 gr kvasca
so(ravna kašičica)
2 kašike ulja
brašno po potrebi

šunka(ja obično kupim barenu pečenicu veoma tanko narezanu)
šampinjoni
gauda ili mozzarella
origano
paradajz(na pr cirio rustica)
bosiljak
origano
bijeli luk u prahu
začin
masline, svježi bosiljak




Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje i brašno, so i umijesiti mekše tijesto. Ja obično ovo radim uveče pa ostavim tijesto u frižideru preko noći a sjutradan kad dođem sa posla imam gotovu pizzu za 15 min. Dakle kad se tijesto fino umijesi treba ga vratiti u neku vanglu, ušuškati kesom za zamrzivač i pokriti pa ostaviti u frižider da prenoći. Ako se koristi odmah onda tijesto treba ostaviti jedno sat vremena da naraste pa nastaviti sa pravljenjem pizze.
Kada je tijesto naraslo podijeliti ga na dva dijela i svaki dio oblikovati u kuglu.Ostaviti ih jedno 10 min da odstoje pa kuglu staviti na pobrašnjenu površinu i prstima razvijati da se dobije krug veličine veće pizze.
U međuvremenu rernu zagrijati na najjaču temperaturu. Kod mene je to 270C. U rernu ubaciti običan pleh, onaj metalni koji dođe sa šporetom, da se i on dobro ugrije. 




Paradajz pomiješati sa bosiljkom i origanom, bijelim lukom u prahu i začinom pa ovim sosom premazati pizzu. Po sosu složiti šunku, narendati sir i šampinjone(njih rendati na onaj dio koji služi za rendanje kupusa kojim se mogu napraviti tanke šnite) i sve posuti sa malo suvog origana. Po želji se može dodati i nekoliko crnih ili zelenih maslina.
Peći na najvišoj poziciji direktno ispod grijača da fino porumeni. Izrezati i uživati. Za dekoraciju se može odozgo staviti i par listića svježeg bosiljka ali ja ovaj put nisam imala vremena za to :-)






субота, 28. јул 2012.

Moj riblji ručak


Kod nas se kad je o ribi riječ najviše koristi pastrmka. Nekako mi je ona najukusnija, prilično se jednostavno čisti od koščica tako da mogu dok ja ručam fino da nahranim i ćerkicu. S vremena na vrijeme probamo mi i po neku oradu ili oslica ali pastrmci se uvijek vratimo. Nekad smo mnogo jeli i šarana ali kako se on lovi u jezeru koje je vjerovatno prilično zagađeno nekako me prošla volja da ga jedem. Za pastrmku znam da može da preživi samo u čistoj vodi i onda sam nekako najsigurnije kad nju jedemo. Pored toga mi imamo i djeda ribolovca koji kad ima dobar dan ulovi i po nekoliko kg pastrmke tako da nas sve snabdijeva ribom koju ja onda koristim i za prženje i za čorbicu. Možda se mnogi od vas neće složiti sa idejom da se čorba može napraviti i od pastrmke međutim prva riblja čorba koju sam ja probala tj koju sam pojela bila je napravljena upravo od pastrmke. Prije jedno15 god kad smo se tek upoznali moj mužić je odlučio da pokaže svoje kuvarsko umijeće i napravio je čorbicu koja se meni veoma dopala. Prije toga se ribljoj čorbi nisam primicala ni na puškomet ali da li zbog recepta ili zbog kuvara tek od tad je riblja čorba redovno na našem stolu.



Potrebno je za čorbu


1 pastrmka
 1 kolut celera
lišće celera
1veća ili dvije manje šargarepe
1 glavica crvenog luka
bijeli luk u prahu
peršun
začin
biber
aleva paprika
ljuta tucana paprika
sok od paradajza oko 2 dl ili više po ukusu
ravna kašika brašna




Ribu, celer, šargarepu i luk staviti u šerpu i kuvati. Pošto se riba veoma brzo skuva treba je izvaditi poslije jedno 10-15 min i ostavit da se prohladi a povrće kuvati da omekša.




Kada se riba ohladi očistit je od kože i koščica. Supu procijediti pa joj dodati  šargarepu  sjeckanu na kolutove i celer isjeckan na kockice. Luk usitniti štapnim mikserom i takodje vratiti u čorbu.  




 Naliti paradajzom po ukusu, dodati papriku, biber, bijeli luk, začin i vratiti na ploču da proključa. Po potrebi dodati još vode. Kada čorba proključa dodati joj zapršku napravljenu od brašna i malo vode i ostaviti da se još malo kuva da postigne željenu gustinu. Posuti sjeckanim peršunom. Uz čorbu poslužiti i tucanu ljutu papriku tako da svako sam može da zaljuti čorbu po želji. 




Čorbica nam je kao predjelo a glavno jelo je pržena pastrmka sa prilogom od blitve i krompira i grilovano povrće koje se meni fantastično slaže sa  prženim mesom pa tako i sa ribom.

Pržena riba


po jedna pastrmka srednje veličine po osobi
brašno
so
ulje za prženje

Kod nas najbolje prolazi pržena riba tako da je ja najčešće tako spremam. Dakle samo je posolim, uvaljam u brašno i pržim na ulju da fino porumeni. Znam da ovo i nije baš najzdraviji način za pripremanje ribe ali samo tako se dobiju krckavi repići koje moja duša tamani




Uz ribicu obično napravim i prilog od krompira i blitve.
Originalni recept je ovdje a ovo je moja obrada

Krompir sa blitvom


2 veća krompira
250 gr blitve
2 čena bijelog luka
so
maslinovo ulje

Krompir oguliti i nasjeći na krupnije kocke pa kuvati u slanoj vodi.Blitvu oprati, otkinuti peteljke pa je nasjeći na krupnije komade i pred kraj kuvanja je dodati krompiru. 




 Sve još malo prokuvati da i blitva omekša, procijediti, dodati sitno sjeckani bijli luk, vratiti na poloču i kratko promiješati da tečnost koja je preostala uvre a zatim skloniti sa ploče i naliti maslinovim uljem, promiješati , poklopiti i ostaviti jedno 10 min dok se riba prži da se ukusi povežu.  Uz ribu obavezno poslužiti i marinadu od malo bijelog luka, sjeckanog peršuna, ulja i sirćeta.



Grilovano povrće


1 tikvica
10 čeri paradajza
mala glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
so
maslinovo ulje




Svo povrće oprati tikvice nasjeći na kolutove, crveni luk takođe, paradajz na polovine a bijeli luk sitno nasjeckati. Svo povrće pomiješati naliti maslinovim uljem pa onda pržiti na gril tiganju dok fino omekša.




Na kraju kad se ovako naradite red je da sjednete i uživate u rezultatima svog rada 
Prijatno :-)



четвртак, 26. јул 2012.

Grilovano povrće

Povrće se do prije jedno godinu dana nije baš jelo kod nas tj ja sam jela ali dragi je pružao žestok otpor svemu što liči na tikvice ili patlidžan. U zadnjih godinu smo riješili da počnemo malo zdravije da se hranimo tako da sad mogu da prođu i ovakve stvari na moju veliku radost jer meni pored ovoga nije nista drugo ni potrebno.

Potrebno je


1 manji patlidžan
1 tikvica
nekoliko čeri paradajza
manja glavica crvenog luka
2-3 paprike
malo bijelog luka
po želji nekoliko kuglica mocarele
maslinovo ulje




Patlidžan, tikvice, i luk oprati i oguliti pa izrezati na kolutove ili šnite, paradajz izrezati na pola. Bijeli luk sitno nasjeckati  pa pomiješati sa povrćem i sve preliti sa nekoliko kašika maslinovog ulja.
Paprike ispeći na ploči, ostaviti ih da malo omekšaju pokrivene u nekoj šerpi pa ih oguliti i očistiti od sjemena.
Ostalo povrće pržiti na gril tiganju na malo ulja. Svo povrće pomiješati u nekoj posudi, posoliti po ukusu i ostaviti da malo odstoji da bi se ukusi pomiješali.




Ja sam ga poslužila kao prilog uz moje faširane šnicle a uz sve sam poslužila i sos sličan tartar sosu koji pravim od kisele pavlake, kiselih krastavčića i par začina. Povrće koje je preostalo od ručka sam ostavila za sjutra pa sam pred ručak složila odozgo nekoliko kuglica mocarele i sve fino zapekla da se mocarela istopi.



понедељак, 23. јул 2012.

Paprike sa kajmakom


E ovo je nešto što svi volimo a pravo je ljetnje jelo uz salatu od paradajza i domaći sir ništa mi više nije potrebno mada ovo može biti i salata uz roštilj. Ja paprike inače volim svježe ili pečene, pržene, punjene. Kad je sezona mogla bih svaki dan da ih jedem. Za ovo jelo najbolje je izabrati malo mesnatije paprike šilje.


Potrebno je


1 kg paprika
2 punije kašike mladog kajmaka
malo ulja
so




Paprike ispeći na ploči ili roštilju, slagati u poklopljenu šerpu a kad su sve pečene ostaviti ih jedno 15 min da omekšaju pa ih oguliti. 




Na malo ulja, najbolje na teflonskom tiganju, pržiti paprike a pred kraj posoliti i dodati 2 punije kašike kajmaka.




Još malo popržiti da se kajmak istopi pa još tople peprike poslužiti sa svježim hlebom, domaćim sirom i salatom od paradajza.





субота, 21. јул 2012.

Pita

Kada bi me neko pitao da napravim listu top 10 jela pita bi sigurno bila pri vrhu liste. Pitu obožavam i to naravno onu od domaćih kora dok onu drugu tretiram kao nužno zlo kad nemam vremena da razvijam kore. Od filova ni sama ne mogu da se odlučim koji mi je najmiliji. Mislim da onaj sa pečurkama i sa porilukom dijele prvo mjesto mada ni krompiruša ili zeljanica mnogo ne zaostaju za njima.Ovaj put sam se odlučila da napravim dvije vrste da bi svi bili zadovoljni.

Kore

2 dl vode
kašičica soli
brašno tip 400 meko da se dobije tvrdo tijesto

Fil sa blitvom

1jaje
250 gr blitve
100 gr bijelog sira
1 kašika kisele pavlake

Fil sa porilukom


3 tanja poriluka
1 jaje
100 gr bijelog sira
1 kapika kisele pavlake




Od brašna, soli i vode umijesiti tvrđe tijesto pa ga pokriti vanglom i ostaviti da odstoji jedno 15 minuta a zatim ga podijeliti na dva dijela i svaki oblikovati u kuglu. 


Kugle pramazati uljem i ostaviti da odstoje da bi omekšale. Ja ih obično pokrijem kesom za zamrzavanje hrane i ostavim u frižider jedno 40 min taman dok spremim fil.


Blitvu obariti, procijediti i sitno nasjeckati pa promiješati sa jajetom, sirom i pavlakom a a ko je potrebno može se malo i posoliti mada to treba raditi veoma oprezno jer je sir obično dovoljno slan. 


Poriluk dobro oprati i isjeckati pa ga popržiti na toganju koji je premazan uljem. Kad se malo prohladi pomiješati ga sa jajetom, pvlakom i sirom. 


Kore koje su odstojale i omekšale razvijati na pobrašnjenom stolnjaku prvo oklagijom a zatim rukama da budu što tanje.  


Poprskati ih uljem i  preklopiti krajeve sa sve četiri strane, filovati i urolati. Odozgo premazati uljem.


Peći na podmazanom plehu u rerni koja je zagrijna na najjaču temperaturu. Kod mene je to 270C da porumeni. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i pokriti stolnjakom ili krpom da malo omekša i služiti sa jogurtom i salatom od paradajza.



уторак, 17. јул 2012.

Kaneloni sa mesom


IMG_6393


Evo i jedan odlican recept koji sam otkrila na jednom divnom rumunskom sajtu. Naravno rumunski ne razumijem ni mrvu ali zato je tu google translator. Pored toga što prevedem recept svaki put se pošteno ismijem jer je prevod jedva dovoljan da sklopim sliku o tome šta da radim. Originalni recept možete naći ovdje. Tu ćete naći i još mnogo dobrih recepata i odličan video o pripremanju tradicionalnih banatskih jela. Meni se mnogi od ovih recepata veoma sviđaju tako da će ih sigurno biti još par kod mene u budućnosti.
Za sad evo kaneloni koje sam pravila već nekoliko puta i svaki put pojedemo sve do zadnje mrvice


IMG_6406


Potrebno je

12 kanelona

300 gr mljevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen bijjelog luka
2 kašike ulja
biber
začin
bosiljak

20 gr putera
dvije ravne kašike brašna
1/2 l mlijeka ili više da se dobije ređi sos
so
biber
rendani muskatni oraščić

200 ml paradajza pasata ili rustica(ja obično koristim cirio)
malo začina
bosiljak
origano
bijeli luk u prahu




Na ulju popržiti bijeli i crni luk, dodati meso, začiniti i dinstati dok meso omekša.
Puter istopiti, dodati brasno, popryiti i naliti mlijekom pa kuvati da se dobije gladak ređi sos. Začiniti po ukusu. Ja ovakve sosove kuvam u loncu za kuvanje na pari sa duplim dnom jer u njemu nema opasnosti da sos zagori.
Paradajz pomiješati sa začinima.
Kad se mesni fil prohladi sipati u pleh malo bešamela, kanelone punjene mesnim filom, bešamel, paradajz i odozgo posuti sjeckanom mocarelom. Pokriti folijom i peći jedno 40 min a onda skinuti foliju i zapeći da porumeni.
Ja ovakva jela uvijek završim uveče i osatvim u frižideru do sjutra a onda kad dođem sa posla samo ih ćušnem u rernu i pečem.

петак, 13. јул 2012.

Krema sa malinama

Po ovoj vrućini teško krećem u neke oziljnije akcije ali kad odem na pjacu nikako ne mogu da odolim da kupim maline. Kada sam bila mala imali smo maline u dvorištu i kad dođe sezona svaki dan smo mogli ubrati po jedan tanjirić malina tako da smo često pravili kolace sa malinama. To je vjerovatno razlog što ja obožavam maline u kolačima  a kad sam ih već kupila morala sam nešto i napraviti sa njima i mogu vam reći da smo svi bili zdovoljni ukusom ove fine kremice. Čase u koje sam slagala kremu su malo manje tako da nisam imala mjesta za dva sloja piškota i to cu obavezno promijeniti sledeci put kad budem pravila tj uzeću neke malo veće čaše da sve može fino da stane



Potrebno je


4 žumanca
4 kašike šećera
2-3 kesice vanilin šećera
2,5 dl slatke pavlake
1 mala kutija piškota
malo mlijeka za umakanje piškota
malo ruma ili carolansa
2 kesice šlag pjene
maline
roleri za dekoraciju




Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom i skuvati na pari pa kad se fil ohladfi dodati mi umućenu slatku pavlaku. Pavlaku  ne treba umutiti previše čvrsto. U češe sipati malo krema, po jednu piškotu umočenu u mlijeko i rum i izlomljenu na komade, maline, krem, šlag, piškota, maline, krem i šlag. Dekorisati šlagom, malinama i rolerima, ostaviti da se dobro ohladi pa uživati.



среда, 11. јул 2012.

Kaneloni sa blitvom

Kanelone svi volimo i pravim ih sa razlicitim filovima a ovo mi je jedna od omiljenih varijanti tako da se i u vrijeme ovih velikih vrucina ipak odlucujem da ih napravim. Doduse obicno sve zavrsim uvece a ostavim samo da ih zapecem kad dodejm sa posla tako da ih onda samo cusnem u rernu i rucak je gotov bez muke

Potrebno je


1 kutija kanelona
500 gr blitve
300 gr bijelog sira
2 jaja
2 kasike kisele pavlake
1/2 l mlijeka
2 kasike brasna
2 prsta putera
100-150 gr gaude ili mozarele




Od putera, brasna i mlijeka skuvati besaml umak i po potrebi posoliti a ja dodam i malo bibera.
Blitvu obariti i sitno nasjeckati pa dodati jaja, sir i pavlaku i fino pomijesati. Kanelone puniti filom od blitve. Najlakse se napune tako sto se fil sipa u kesu za zamrzivac pa joj se onda prereze jedan kraj i onda se kesa koristi kao poslasticarski spric.
Pleh u kome ce se peci kaneloni premazati puterom, uliti malo besamel sosa, sloziti kanelone pa ih politi ostatkom besamela i ostaviti oko 1 sat da stoje ili u mom slucaju pokriti folijom i ostaviti u frizideru do sjutra. Mogu i odmah da se peku ali ako malo stoje fino omeksaju i bolje se ispeku. Kanelone prekriti folijom i peci oko 40 min pa onda otklopiti i posuti rendanim sirom trapistom ili mozarelom i zapeci jos malo da se sir otopi.




Mi ih volimo sa kiselom pavlakom. Na isti nacin se mogu praviti i sa spanacem a ja imam u planu da probam i varijantu sa porilukom koji inace svi obozavamo.


недеља, 08. јул 2012.

Faširane šnicle

Recept sam našla jos davno u nekim novinama i od tada ga pravim veoma cesto na zaovoljstvo mojih ukućana. Ovo su sigurno najukusnije ćufte koje smo mi probali a veoma se jednostavno naprave i uvijek uspiju. Ja nekad napravim duplo pa pola zamrznem i onda po potrebi imam gotov ručak za 10 min jer se mogu praviti direktno iz zamrzivača bez odmrzavanja




Sastojci



500 gr mljevenog mesa (najbolje miješanog)
veće parče hleba(natopljeno u vodi ili mlijeku) ili 3 kašike prezle
1 glavica crnog luka
sitno sjeckani peršun
1 čen bijelog luka 
1 kašika začina
1 jaje
biber
1 kašičica sode bikarbone(ravna)


Luk sitno nasjeckati ili narendati na krupno kao jabuke, dodati malko ocijeđen hleb ili prezle, jaje, začin, peršun, sodu bikarbonu i meso i sve dobro umijesiti rukom pa podijeliti na 8 loptica.
Svaku lopticu istanjiti uz pomoć kese za zamrzivac.




Tako istanjene ćufte se mogu i zamrznuti i onda po potrebi vaditi i onako direktno iz zamrzivača pržiti.
Pržiti na tefonskom tiganju na veoma malo ulja.
Može se sitno nasjeckati jos jedna glavica crnog luka pa kad se na tanjir stavi jedna šnicla pospe se lukom, preko nje se stavi druga šnicla i tako redom. Na ovaj nacin će luk malo da omeksa a šnicle ce da prime njegov miris.


IMG_0396

уторак, 03. јул 2012.

Orasnice

Evo i mog prvog posta. Ovo je jedan veoma jednostavan starinski kolac. Kada sam tek pocinjala da kuvam cinilo mi se da je vjerovatno potrebno strasno umijece da se naprave orasnice ali kada sam se usudila da konacno i probam neki recept zakljucila sam da je to vjerovatno jedan od najjednostavnijih kolaca a opet i veoma ukusan a i veoma dekorativan na nekom tanjiru sa sitnim kolacima. Ovaj recept je pored toga i sa minimalnom kolicinom secera


Sastojci

 

4 bjelanca
4 kasike secera
2 kasike prah secera
2-3 kesice vanile
300 gr mljevenih oraha
200 gr sjeckanih oraha





Bjelanca umutiti u cvrst snijeg, dodati secer, jos malo mutit pa im dodati mljevene orahe i promijesati kasikom.
Kasicicom vaditi po malo smjece i sipati na tanjir sa sjeckanim orasima, uvaljati u orahe sa svake strane pa prebaciti na pleh pokriven papirom za pecenje i oblikovati kao kiflicu. Peci 1 h na 150C