Već duže vrijeme pratim FBI Rukavice igricu za blogere ali do sad nisam učestvovala u njoj. Ovog mjeseca pod istragom je blog Mimi's kingdom koji ja već neko vrijeme pratim i sa koga sam već isprobala par recepata. Jedan od njih je i recept za perece koji sam pravila već nekoliko puta uz neznatne izmjene. Pošto smo potpuno prešli na integralni hleb ja sam ih pravila od mješavine integralnog pšeničnog i bjelog brašna. Perece se kuvaju u vodi uz dodatak sode bikarbone ali pošto se meni tijesto učinilo odlično morala sam da ih probam i onako bez kuvanja i prosto ne mogu da se odlučim koja mi je varijanta ljepša. U svakom slučaju kiflice su zapisane u moju svesčicu sa receptima i biće pravljene još puno puta.
Potrebno je
2 šolje mlijeka
40 gr svježeg kvasca
6 kašika smeđeg šećera
60 g putera ili 0,6 dl ulja
4,5 do 5 šolja brašna
2 kašičice soli
20 gr sode bikarbone
2 šolje vode
susam ili mak za posipanje
40 gr svježeg kvasca
6 kašika smeđeg šećera
60 g putera ili 0,6 dl ulja
4,5 do 5 šolja brašna
2 kašičice soli
20 gr sode bikarbone
2 šolje vode
susam ili mak za posipanje
U mlakom mlijeku rastopite kvasac. Dodajte mu šećer, puter ili ulje (ja sam stavila ulje jer bas nisam ljubitelj peciva sa puterom) i ostepeno dodavati brašno i so. Mijesiti da se dobije mekano elastično tijesto pa ga ostaviti da naraste oko 1 h.
Kad je tijesto naraslo podijeliti ga na 12 komada pa svaki razviti u dugačku trako oko 40 cm dužine.
U šerpici pomiješajte vruću vodu sa sodom i svaku traku umakati u vodu na 10 skundi pa ih prebacivati na pleh obložen papirom za pečenje i oblikovati perece. Na jedan pleh od rerne stane 6 pereca.
Perece posuti susamom, makom ili krupnom solju i peći desetak minuta u rerni zagrijanoj na 180C dok ne dobiju lijepu boju. Gotove perece premazati sa malo putera.
Ja sam probala i varijantu bez kuvanja tj trake tijesta sam samo oblikovala kao perece, složila u pleh, premazala ih mlijekom i posula mješavinom susama i maka. Ostavila sam ih oko 40 minuta da narastu i pekla u rerni zagrijanoj na 270C da fino porumene.
Jednog dana ću od ovog testa razvući pantljiku na 1 metar i više pa napraviti 2 perece koje stanu u pleh. E to mi je san.
ОдговориИзбришиIrena, bas mi je drago da su se i tebi dopale! :) Hvala na poverenju. Vidis, probacu ih i ja bez kuvanja. Dobra ideja! :)
ОдговориИзбришиJa ću potopiti pantljiku u sodu bikarbonu, ali mi je bio problem da toliku perecu smestim u šerpu, mislim ne problem, već je bilo neizvodljivo.
ОдговориИзбришиDivni su. Nisam ih nikada pravila, moracu isprobati. Slike su super :)
ОдговориИзбриши