Počinje vrijeme slava a za slavu, Božić i Vaskrs se barem kod nas obavezno prave i sitni kolači. Rafaelo je jedan od omiljenih sitnih kolača kod nas mada ga nisam odavno pravila jer rijetko naiđem na mlijeko u prahu u prodavnicama. Recept je onih kriznih devedesetih od nekog dobila moja sestra a pošto ona nikad nije bila mnogo zainteresovana za pravljenje kolača završio je kod mene i od tada je pravljen puno puta. Rafaelo kuglice se prave veoma brzo i lako a veoma su ukusne tako da su idealne da dopunite tanjir sa sitnim kolačima.
Lješnik poperći u rerni i oguliti koru.
Vodu i šećer prokuvati da proključa pa dodati margarin da se istopi. Skloniti šerpu sa ploče, dodati mlijeko u prahu(po receptu ide 500 gr ali kako su kod nas pakovanja od po 200 gr ja obično stavim 400 gr) i promiješati da se dobije glatka masa. Dodati 300 gr kokosa, još malo promiješati pa ostaviti smjesu (najbolje u frižider) da se ohladi. Kada je potpuno hladna praviti od nje kuglice. U svaku kuglicu staviti po jedan pečeni oguljeni lješnik pa je uvaljati u kokos. Služiti u papirnim korpicama. Još sitnih kolača možete naći ovdje.
Potrebno je
500 gr šećera
2 dl vode
400-500 gr mlijeka u prahu
250 gr margarina
400-500 gr mlijeka u prahu
250 gr margarina
300 gr kokosovog brašna
100 gr pečenih lješnika
kokos za oblaganje kuglica
Lješnik poperći u rerni i oguliti koru.
Vodu i šećer prokuvati da proključa pa dodati margarin da se istopi. Skloniti šerpu sa ploče, dodati mlijeko u prahu(po receptu ide 500 gr ali kako su kod nas pakovanja od po 200 gr ja obično stavim 400 gr) i promiješati da se dobije glatka masa. Dodati 300 gr kokosa, još malo promiješati pa ostaviti smjesu (najbolje u frižider) da se ohladi. Kada je potpuno hladna praviti od nje kuglice. U svaku kuglicu staviti po jedan pečeni oguljeni lješnik pa je uvaljati u kokos. Služiti u papirnim korpicama. Još sitnih kolača možete naći ovdje.