среда, 27. фебруар 2013.

Makarone sa porilukom

Evo јоš jedan recept koji  šaljem  Milici sa bloga Na tanjiru koja je za ovaj mjesec domaćica igre za blogere Ajme koliko nas je. Tema igre je poriluk koji ja često koristim i već sam joj poslala par recepata a ostalo je još par uslikanih jela koje neću stići da objavim jer je sjutra zadnji dan ovog kruga igrice ali će kad tad doći na red. Ove makarone su veoma često na našem stolu a recept je iz neke stare Praktike ali je u originalu bio sa blitvom a ja sam ga malo preradila i umjesto blitve iskoristila poriluk.


IMG_5484 by irenalana
 
 

Potrebno je

 
 
250 gr makarona
250-300 gr poriluka
2 jajeta
1,5 dl mlijeka ili jogurta ili miješano mlijeko i pavlaka
200 gr bijelog sira
malo putera
po zelji nekoliko šnita pančete nasjeckane na kockice
 
 
kuvar52 by irenalana
 
 
Makarone skuvati ali paziti da se ne prekuvaju. Poriluk dobro oprati i sitno nasjeckati pa ga prodinstati na malo ulja da svene i malo omekša.
Makarone procijediti, dodati im izmrvljen sir, mlijeko i pavlaku, jaja i poriluk i sve promiješati. Sipati makarone u podmazan pleh, odozgo staviti malo putera sjeckanog na listiće i zapeći u dobro zagrijanoj rerni da fino porumeni. Služiti sa jogurtom a fino se slaže i sa salatom od paradajza.
Po želji sa porilukom možete propržiti i malo sitno sjeckane pančete. Ona se fantastično slaže sa porilukom ali pošto mi u zadnje vrijeme malo više pazimo na to šta jedemo ja je ovaj put nisam koristila.
 
 
IMG_5452 by irenalana
 
 
IMG_5487 by irenalana
 
 
IMG_5496 by irenalana
 

петак, 22. фебруар 2013.

Sarma


Evo još jednog pravog zimskog jela. Mislim da nema kuće na našim prostorima u kojoj se ne pravi sarma ali svako ima neki svoj recept koji je bar malo različit od ostalih. Ovo je moj recept za sarmu od domaćeg kupusa koji mi svake godine kiselimo.


IMG_4730 by irenalana


Potrebno je

500 gr miješanog mljevenog mesa
veća glavica crnog luka
1 šargarepa
100 gr pančete
5 kašika pirinča
biber
aleva paprika
začin
ulje
1 štap njeguške dimljene kobasice
nekoliko komada rebara ili dimljenih kostiju
kiseli kupus


IMG_4664 by irenalana


Na malo ulja prodinstati sitno sjeckani crni luk dok omekša pa dodati šargarepu sjeckanu na kockice i još malo propržiti. Dodati pančetu sjeckanu na kockice malo pržiti pa dpdati meso i dinstati uz dodavanje malih količina vode. Kad se meso malo proprži dodati začine i pirinač i promiješati pa skloniti sa ploče.


IMG_4668 by irenalana


Kupus dobro oprati da bi se što više rasolio, nožem odstraniti zadebljanje na sredini lista pa na svaki list staviti po kašiku fila i uvijati sarmice. Na dno šerpe ili ekspres lonca složiti red listova, sarme, preko sarmi složiti dobro oprano suvo meso pa sve pokriti listovima kupusa. Naliti vodom da ogrezne i kuvati dok kupus i meso ne omekšaju. Suvo meso koje se kuva na ovaj način ima odličan ukus i kod nas se uvijek razgrabi.


IMG_4737 by irenalana


Ja sarmu kuvam u ekspres loncu tako da bude gotova relativno brzo a onda je prebacim u šerpu i podgrijavam po potrebi i to obično u tiganju jer mi se tako najbrže i najbolje podgrije.
Uz sarmu odlično ide proja i sve vrste kukuruznog hleba.


IMG_4748 by irenalana


IMG_4724 by irenalana


IMG_4707 by irenalana







четвртак, 14. фебруар 2013.

Srećan vam Dan zaljubljenih

U mom okruženju  stavovi su različiti što se tiče dana zaljubljenih. Neki ga slave a drugi odbijaju da ga prihvate. Mi ga svake godine obilježimo na neki način ili odemo na ručak u neki finiji restoran ili ja nešto fino smućkam. Ove godine je bilo i jedno i drugo tj slano u restoranu a slatko kući.


IMG_5220 by irenalana

 
Tortu sam pravila po receptu od Pote sa bloga gateauxpota ali pošto nisam u potpunosti zadovoljna rezultatima neću pisati recept ovdje. Kore za tortu su divne, sočne i mekane ali je fil veoma čvrst tako da se torta teško reže i jednostavno nije to to ali imam namjeru da joj dam drugu šansu tj pokušaću malo da preradim fil jer su kore stvarno dobre.
 
 
IMG_5241 by irenalana


Pored torte pravila sam i tulumbe po Majinom receptu i one su spasile stvar što zbog toga što moj muž obožava tulumbe što zbog toga što je recept stvarno odličan.


IMG_5230 by irenalana


Dekoracija tj ruže su od čokolade za modeliranje koju sam napravila tako što sam u 100 gr istopljene čokolade dodala 2 kašike meda. Kad se čokolada ohladila do sobne temperature stavila sam je malo u frižider da počne da se stvrdnjava a onda sam je umijesila. Masa koja se tako dobije je veoma elastična i lako se obrađuje tako da je izrada ruža bila veoma jednostavna. Od mase sam pravila kuglice koje sam onda tanjila između dva sloja papira za pečenje i oblikovala kao latice . Dok su još mekane latice se lako spajaju. Ruže se za desetak minuta stvdnu tako da je poslije veoma jednostavno postavljaju na tortu. Ovaj način izrade ruža je veoma jednostavan i brz i sledeći put ću probati da napravim i ruže od bijele čokolade.


IMG_5227 by irenalana


IMG_5222 by irenalana
 

петак, 08. фебруар 2013.

Zapečene palačinke sa porilukom

Odlučila sam i ja da se malo igram pa evo šaljem ovaj post Milici sa bloga Na tanjiru koja je za ovaj mjesec domaćica igre za blogere Ajme koliko nas je. Ja poriluk inače mnogo volim i često koristim tako da mi se zadata tema odmah dopala. Pored ovog recepta prilažem i ranije napravljenu štrudlu od lisnatog tijesta i poriluka.


IMG_5084 by irenalana
 
 

Potrebno je

 
2 jajeta
10 kašika brašna
mlijeko i voda po potrebi (po 1/4 l)
malo soli
malo ulja
 
3 kašike kisele pavlake
1 jaje
300 gr poriluka
300 gr domaćeg bijelog sira
 
2 kašike kisele pavlake
1 jaje
 
 
kuvar50 by irenalana


Poriluk dobro oprati, sitno narezati pa prodinstati na malo ulja i ostaviti ga da se prohladi.
Brašno i so umutit sa malo vode da se razbiju grumuljice, dodati jaja i ulje i sve promutiti pa dodati ostatak vode i mlijeka da se dobije smjesa od koje treba ispeći palačinke. U zavisnosti od toga koliko su pune kašike brašna zavisiće i koliko će se vode i mlijeka utrošiti. Ja od oka dodajem onoliko koliko je potrebno da se dobije smjesa odgovarajuće gustine. Od ove količine napravim jedno 12 palačinki. Naravno palačinke možete napraviti i po bilo kom drugom receptu ali je bitno znati da je ova količina fila dovoljna za 12 palačinki.


IMG_4993 by irenalana


Za fil pomiješati pavlaku, jaje, sir i poriluk. Kada su palačinke pečene filovati ih i uviti kao sarmice pa složiti u pleh. Pavlaku i jaje promiješati, posoliti i preliti po palačinkama pa ih zapeći na 250C da fino porumene. Ako želite da dobijete pravilne kocke ostaviti ih jedno 10 minuta da odstoje pa tek onda rezati mada ja nikad nemam vremena da čekam toliko što se sa slike i vidi. Služiti uz jogurt.


IMG_5087 by irenalana


Na isti način se mogu napraviti i plačinke sa blitvom samo što se poriluk zamijeni barenom i sitno isjeckanom blitvom a ja često pravim i jednu i drugu varijantu zajedno da ima za svakog po nešto mada je meni varijanta s porilukom mnogo ukusnija od one sa blitvom ali je  sa druge strane ova sa blitvom pogodna  za klince.
Ovdje je i originalni recept.


IMG_5077 by irenalana


IMG_5068 by irenalana



 

понедељак, 04. фебруар 2013.

FBI rukavice: Mimi's kingdom


Već duže vrijeme pratim FBI Rukavice igricu za blogere ali do sad nisam učestvovala u njoj. Ovog mjeseca pod istragom je blog Mimi's kingdom koji ja već neko vrijeme pratim i sa koga sam već isprobala par recepata. Jedan od njih je i recept za perece koji sam pravila već nekoliko puta uz neznatne izmjene. Pošto smo potpuno prešli na integralni hleb ja sam ih pravila od mješavine integralnog pšeničnog i bjelog brašna. Perece se kuvaju u vodi uz dodatak sode bikarbone ali pošto se meni tijesto učinilo odlično morala sam da ih probam i onako bez kuvanja i prosto ne mogu da se odlučim koja mi je varijanta ljepša. U svakom slučaju kiflice su zapisane u moju svesčicu sa receptima i biće pravljene još puno puta.


IMG_2264 by irenalana


Potrebno je

 
 2 šolje mlijeka
 40 gr svježeg kvasca
 6 kašika smeđeg šećera
 60 g putera ili 0,6 dl ulja
 4,5 do 5 šolja brašna
 2 kašičice soli

 20 gr sode bikarbone
 2 šolje vode
susam ili mak za posipanje
 
 
IMG_2268 by irenalana


U mlakom mlijeku rastopite kvasac. Dodajte mu šećer, puter ili ulje (ja sam stavila ulje jer bas nisam ljubitelj peciva sa puterom) i ostepeno dodavati brašno i so. Mijesiti da se dobije mekano elastično tijesto pa ga ostaviti da naraste oko 1 h.
Kad je tijesto naraslo podijeliti ga na 12 komada pa svaki razviti u dugačku trako oko 40 cm dužine.


IMG_2281 by irenalana


U šerpici pomiješajte vruću vodu sa sodom i svaku traku umakati u vodu na 10 skundi pa ih prebacivati na pleh obložen papirom za pečenje i oblikovati perece. Na jedan pleh od rerne stane 6 pereca.


DSCN9466 by irenalana


Perece posuti susamom, makom ili krupnom solju i peći desetak minuta u rerni zagrijanoj na 180C dok ne dobiju lijepu boju. Gotove perece premazati sa malo putera.


DSCN9470 by irenalana


Ja sam probala i varijantu bez kuvanja tj trake tijesta sam samo oblikovala kao perece, složila u pleh, premazala ih mlijekom i posula mješavinom susama i maka. Ostavila sam ih oko 40 minuta da narastu i pekla u rerni zagrijanoj na 270C da fino porumene.


IMG_2287 by irenalana



IMG_2294 by irenalana



IMG_2292 by irenalana





субота, 02. фебруар 2013.

Lepinje za početnike



Ja nikako nisam baš stručnjak za hleb i peciva ali ove lepinj mi uvijek fino uspiju a kad mogu ja možete i vi. Ovo je bio prvi recept po kome sam pravila hleb tj lepinje a dugo i jedini.


IMG_4848 by irenalana

Potrebno je

3 dl mlake vode
2 kašike ulja
1 kašičica meda ili šećera
20 gr svježeg kvasca
brašna po potrebi(bijelo ili miješano bijelo i integralno)
kašičica soli


IMG_4819 by irenalana


U mlakoj vodi  rastopiti kvasac i med ili šećer, dodati ulje pa postepeno dodavati brašno i so da se dobije mekše tijesto koje treba fino umijesiti. Tijesto ostaviti jedno sat vremena da naraste. Kad koristim integralno brašno onda prvo u vodu dodam toliko integralnog brašna da dobijem ređu kašu a onda dodajem bijelo brašno. To mi je mjera da dobijem fino i elastično tijesto.


IMG_4827 by irenalana


Naraslo tijesto podijeliti na 7 djelova i od svakog dijela oblikovati kuglicu pa je uvaljati u brašno i slagati ih na brašnom posut pleh u krug kao što je na slici da bi se formirala ruža ili ih malo više razmaknuti ako želite pojedinačne lepinje. Kad pravim lepinje ja tupom stranom noža napravim po njima mrežu.


IMG_4843 by irenalana


Lepinje ostaviti u plehu da ponovo narastu 40 minuta do 1 sat. Rernu zagrijati na 270 C pa narasle lepinje peći da porumene. Pečene lepinje nije potrebno pokrivati krpom da omekšaju jer i bez toga budu veoma mekane.


IMG_4855 by irenalana


IMG_4857 by irenalana