петак, 29. март 2013.

Stari Bar


Od početka ove godine nije baš bilo puno sunčanih dana tako da smo svaki dočekali sa oduševljenjem i potrudili se da ga što bolje iskoristimo. Tako smo prošlu subotu proveli u Baru. Jutro smo proveli na plaži a kako se primicalo vrijeme ručka odlučili smo da potražimo neki pristojan restoran. Meni je palo na pamet da sam na tv-u vidjela priču o nekom novom etno restoranu u Starom Baru a kad već idemo tamo odlučili smo  da prošetamo gradom. Evo i nekoliko slika koje smo tamo snimili i priča o istoriji grada koja je copy paste sa interneta.
IMG_5935
IMG_5931
IMG_6165
IMG_6158
Bar je veoma stari grad. Ispod današnjih ostataka Starog grada pronadjeni su fragmenti keramičkog posudja koji okvirno datiraju od 8. do 5.-tog veka p.n.e., kada je ovaj predeo naseljavalo Ilirsko pleme Enhelejci. Kasnija iskopavanja otkrivaju nalaze i iz rimskog i ranovizantijskog vremena (3. do 5-ti vek n.e.).
flicker3
U pisanim istorijskim izvorima iz IX i X veka Stari grad se prvi put pominje kao Antibareos, a zatim kao Antibaris i u XI veku kao Antibari kod cara Konstantina.
flicker4
Stefan Vojislav, knez dukljanskih Slovena, 1042. god. u području Bara je porazio Vizantijce. Istovremeno je potukao vojske Raške, Bosne i Huma šireći svoje kneževstvo. Duklja je postala najsnažnija južnoslovenska država, a njen grad Bar postaje značajni kulturni, ekonomski i vjerski centar.
flicker2
IMG_6086
U gradskoj katedrali sv. Djordja, 1067. god knez Mihajlo Vojisavljević biva krunisan za kralja. Drevna katedrala je postala hram krunisanja i sahrana vladara dukljanske dinastije Vojisavljevića.
flicker1
flicker
 Katolička episkopija 1089. godine dobija status dukljanske arhiepiskopije i crkvenu upravu nad episkopijama susednih gradova i oblastima Srbije, Bosne i Travunije.
Krajem XII veka, prelat barske crkve, opat Grgur, sačinio je «Barski letopis» najobimnije istorijsko-literalno delo o istoriji južnih Slovena.
IMG_5944
Bar, kao i okolni primorski gradovi i oblasti, 1183. god ulazi u sastav srednjevekovne države srspke dinastije Nemanjića. Sredinom XIV veka Barom vladaju zetski dinasti Balšići, a u XV veku prelazi iz ruke u ruku Mlečana, Balšića, Despota Stefana Lazarevića, Djurdja Brankovića i Stefana Vukčića. Od 1443. god je u sastavu Mletačke republike. Grad je tada proširen, izgradjen i definitivno utvrdjen sistemom bedema, bastiona i kula. U njemu je tada postojalo tridesetak gotičko-renesansnih palata, šesnaest crkava i manastira, više stotina kuća, oko 4000 žitelja...
IMG_5945 Grad Bar je imao statut i kovnicu novca.
IMG_6134 IMG_6138 IMG_5947
Turcu osvajaju Bar 1571. god, bez borbe i rušenja. Tokom tri vijeka Bar živi kao značajna uredjena varoš sa dobrim prihodima od trgovine i poljoprivrede (maslinarstva).
IMG_5953
IMG_5968
IMG_6088
IMG_5959 IMG_5963
Knjaz Nikola Petrović i Crnogorci oslobadjaju Bar 1878. god. Polusrušeni grad od tada prestaje da živi a život se polako seli na morsku obalu.
 IMG_5976
Zidine grada Bara su potpuno restaurirane, kao i nekoliko značajnih gradjevina unutar samo grada. IMG_6123 IMG_6127 IMG_5997 
 Na ostacima jedne od crkava je sačuvana i ikona Svetog Nikole iz XV veka.
IMG_6022 IMG_6044 IMG_6067 IMG_6074 IMG_6076 IMG_6083 IMG_6084 IMG_6089

субота, 16. март 2013.

Slana torta

Еvо јоš nešto što sam pravila za 8. mart a što možete iskoristiti za Vaskrs. Ovaj recept sam dobila prije jedno petnaest godina od zaove i od tad je često na našem stolu za rođendane i druga slavlja i uvijek se fino pojede. Sam recept je malkice problematičan jer se kora dosta dugo peče i hoće ponekad da bude malo zbijenija ali bez obzira na to uvijek prođe sve do zadnjeg parčeta.


 IMG_5622 by irenalana


Potrebno je

 4 jajeta
2 dl jogurta
1 dl ulja
13 kašika u vrh punih brašna
1 prašak za pecivo
vezica blitve (oko 100 gr)
3-4 male šargarepe

300 gr stiješnjene šunke(mada je obično koristim ovu salamu)
300 gr sjeckanih kiselih krastavaca
4 tvrdo kuvana jajeta
domaći majonez od jednog cijelog jajeta
sir gauda ili edamer 


IMG_5570 by irenalana


Umutiti prvo bjelanca sa malo soli, dodati žumanca i još malo promutit. Zatim dodati jogurt, ulje, brašno i  prašak za pecivo i sve još malo promutiti mikserom.


IMG_5582 by irenalana


Blitvu oprati i sitno nasjeckati a šargarepu narendati na krupno kao jabuke i malo ocijediti od soka pa ih dodati u tijesto. Ako je tijesto previše rijetko dodati još malo brašna. Tijesto treba da bude gustine tijesta za proju. Sipati tijesto u kalup obložen folijom i peći na 200 C oko 40 min. Ja obično pečem u kalupu za tortu prečnika 22 ili 24 cm i dobijem dvije kore od ove količine tijesta. Pred kraj pečenja tijesto sa folijom izvadim iz kalupa i stavim na rešetku od šporeta da se još malo dopeče. Obavezno probati čačkalicom je li kora pečena prije nego što je izvadite iz rerne.


IMG_5591 by irenalana


Pečeno tijesto pokriti krpom i ostaviti da se ohladi. Za fil isjeckati jaja, krastavce i šunkaricu pa im dodati majonez. Hladnu koru izrezati na 12 parčadi i premazati filom. Odozgo narendati sir. Tortu obavezno napraviti dan ranije pa je pokriti providnom folijom i ostaviti jedan dan u frizideru.


IMG_5596 by irenalana


IMG_5610 by irenalana


IMG_5613 by irenalana


IMG_5616 by irenalana





субота, 09. март 2013.

8. mart


Ne znam kako je kod vas ali ja 8. mart obavezno slavim a kako sam ja od onih koji više vole da dočekuju goste nego da idu u goste uvijek se kod nas okupe oni najbliži da se malo počastimo i družimo. Pošto je to ipak moj praznik onda sam ja ove godine pravila ono što ja volim mada se ni gosti nisu bunili. Ove godine smo se častili paris-brest kolačem i kolačem od bjelanaca koji mi je dobro došao da potrošim bjelanca koja preostanu od pravljenja fila.


IMG_5637 by irenalana


IMG_5656 by irenalana


IMG_5659 by irenalana


IMG_5634 by irenalana



IMG_5676 by irenalana


IMG_5684 by irenalana


IMG_5678 by irenalana

Srećan vam 8. mart!