субота, 27. јул 2013.

Čorba vitaminska bomba

Jedna divna čorba koju možete spremati i ljeti i zimi. Zimi će vas grijati ako je jedete dok je još vruća a ljeti je pustite da se malko prohladi tj da bude mlaka i može vam biti i komletan obrok. Recept je sa Coolinarike.

IMG_7167


Potrebno je

 

300 gr krompira
300 gr boranije(može i zamrznuta)
4 šargarepe
1 crveni luk
1 čen bijelog luka
2 crvene paprike
1 jaje
1 kocka kokošije supe
biber
so ili začin
peršun
malo ulja


IMG_7177


Na ulju popržiti sitno nasjeckan crveni luk, dodati krompir izrezan na kockice, boraniju izrezanu na komade 2 cm dužine, papriku i šargarepu izrezane na kockice, sitno sjeckani bijeli luk i kocku za supu. Naliti vodom i kuvati oko 30 minuta da svo povrće bude skuvano.


IMG_7172


Umutiti jaje viljuškom i u tankom mlazu sipati u čorbu. Ako nije dovoljno  slana dosoliti ili dodati malo začima, zabiberiti i dodati sitno sjeckani peršun. Još malo prokuvati i uživati. U originalu u čorbu ide i kurkuma ali kako je ja nisam imala taj dio sam izostavila.


IMG_7175

понедељак, 22. јул 2013.

Malinasta torta

Nemam pojma šta se to desi kod mene kad vidim maline ali ako ih spazim obavezno moram da kupim bar jednu kutijicu a ako nisu skupe kupim i dvije, tri da se nađe. Dok ih kupujem nemam ni najmanju ideju šta bih od njih napravila ali dok dođem do kuće uvijek smislim za šta da ih iskoristim. Tako sam i prošle subote kupila dvije kutijice i odmah sam u glavi sklopila ovu torticu koja se pokazala kao pun pogodak. Nije to ni čudno jer sam uklopila maline koje obožavam, piškote, moj omiljeni žuti fil(koji je Minjin fil od beze korpica tj Irenin mus) koji veoma često koristim za razne voćne kolače i na kraju šlag sa pečenim mljevenim lješnicima.


IMG_9289


Potrebno je


2 veće kutije piškota
mlijeko za natapanje piškota
rum ili carolans
4 žumanca
 3 kašike šećera
3-4 kesice vanile
100 gr bijele čokolade (ja koristim milku)
50-60 gr putera
1 dl slatke pavlake

1 šlag pjena
mlijeko za šlag
50 gr pečenih mljevenih lješnika

300-400 gr malina
1 šlag pjena
mlijeko za šlag


IMG_9263


Žumanca umutite sa šećerom i vanilom i skuvajte na pari. U vruć fil dodati čokoladu, promiješati da se istopi pa dodati i puter isječen na kocke. Ostaviti fil da se potpuno ohladi.
Hladan fil umutiti mikserom pa mu dodati 1 dl umućene slatke pavlake i još malo umutiti da se fil poveže.
Šlag pjenu umutiti po uputstvu sa kesice pa joj dodati lješnik.


IMG_9304


Piškote umočiti u mlijeko pomiješano sa rumom ili carolansom pa slagati red piškota, žuti fil, maline, šlag sa lješnicima, piškote, žuti fil, maline, šlag sa lješnicima. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru. Sjutra prebaciti tortu na tanjir sa koga će se služiti i napraviti oko nje ogradicu od piškota namočenih u mlijeko i rum ili carolans. Odozgo ukrasiti šlagom, malinama i mljevenim lješnikom.
Torta je za kalup prečnika 20 cm.


IMG_9309


Sok je takođe domaći od malina. Ako se pitate zašto su piškote u ogradici tamne e to je zbog toga što su se u prodaji pojavile i piškote sa kakaom. Ja sam morala da dokupim piškote jer nisam imala dovoljno i za ogradicu i dok sam ih uzimala pomislim kako im je čudno pakovanje i kako izgledaju nekako neprivlačno kao izgorele na slici. Kad sam ih donijela kući i otvorila imala sam šta da vidim. Trebalo mi je dobrih 5 minuta da ukapiram da nisu zagorele već sa kakaom :-).


IMG_9282

петак, 19. јул 2013.

Ljuta pizza Diavolo

Prije par godina sam prvi put probala ljutu pizzu na poslu i odmah sam se navukla na taj novi ukus. Nisam ja do tada bila neki lubitelj ljutog ali se to vremenom promijenilo zahvaljujući upravo ljutoj pizzi. Naravno morala sam da probam da je napravim i kod kuće i poslije malo eksperimentisanja došla sam do vrlo vjerne kopije.


IMG_9131


Potrebno je


3 dl mlake vode
20 gr kvasca
so(ravna kašičica)
2 kašike ulja
brašno po potrebi

kulen
šampinjoni
feferoni
gauda ili mozzarella
origano

paradajz(na pr cirio rustica)
bosiljak
origano
bijeli luk u prahu
začin


IMG_9089


Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje i brašno, so i umijesiti mekše tijesto. Ja obično ovo radim uveče pa ostavim tijesto u frižideru preko noći a sjutradan kad dođem sa posla imam gotovu pizzu za 15 min. Dakle kad se tijesto fino umijesi treba ga vratiti u neku vanglu, ušuškati kesom za zamrzivač i pokriti pa ostaviti u frižider da prenoći. Ako se koristi odmah onda tijesto treba ostaviti jedno sat vremena da naraste pa nastaviti sa pravljenjem pizze.
Kada je tijesto naraslo podijeliti ga na dva dijela i svaki dio oblikovati u kuglu.Ostaviti ih jedno 10 min da odstoje pa kuglu staviti na pobrašnjenu površinu i prstima razvijati da se dobije krug veličine veće pizze.


IMG_9109


U međuvremenu rernu zagrijati na najjaču temperaturu. Kod mene je to 270C. U rernu ubaciti običan pleh, onaj metalni koji dođe sa šporetom, da se i on dobro ugrije.
Paradajz pomiješati sa bosiljkom i origanom, bijelim lukom u prahu i začinom pa ovim sosom premazati pizzu.


IMG_9116


Razvijeno tijesto prebaciti na dobro ugrijan i brašnom posut pleh, premazati paradajzom, posuti narendanim sirom, na sir složiti tanko narezan kulen i šampinjone pa odozgo posuti origanom i nasjeckanim feferonom. Peći na najvišoj poziciji direktno ispod grijača da fino porumeni.


IMG_9132


субота, 06. јул 2013.

Virpazar i boranija

E kakve veze imaju Virazar i boranija? Pa naravno nikakve sem što smo mi u subotu prošetali do Virpazara a kasnije smo za ručak imali boraniju pa sam ja sve to skupila u jedan post.
Virpazar je gradić na Skadarskom jezeru na putu ka moru na oko 30 km od Podgorice. To je divan uspavani gradić koji najčešće posjećuju strani turisti kao polaznu stanicu za krstarenja po jezeru . Samo jezero je od 1983 godine proglašeno za nacionalni park a kao značajno stanište vodenih ptica  Ramsar konvencijom je upisano u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.


IMG_8879

IMG_8948

IMG_8901

IMG_8904

IMG_8886

IMG_8903

A evo i one boranije koju sam pomenula na početku. Recept je od Milicze sa Coolinarike i ovo je samo još jedan od njenih recepata koji će se još puno puta naći na našem stolu. Naravno ja sam u recept unijela i neke manje izmjene tj umjesto 2 glavice crnog luka koristila sam jednu glavicu luka i malo praziluka a umjesto mljevene paprike dodala sam dvije svježe paprike mada sam sasvim sigurna da je i u originalu recept odličan.


IMG_9010


Potrebno je

400 gr teletine(ja koristim ribić)
400 gr boranije
4 krompira srednje veličine
3 šargarepe
2-3 čena bijelog luka
1 glavica crnog luka
200 gr praziluka
2 dl pasiranog paradajza
1 crvena paprika
1 zelena paprika
sjeckani peršun
začin
biber

Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crni luk, dodati meso izrezano na kockice pa sve još malo prodinstati. Zatim dodati šargarepu isječenu na krupnije kocke, sjeckanu papriku, praziluk, bijeli luk, boraniju i sok od paradajza. Kratko prodinstati povrće pa naliti vodom i kuvati dok i povrće i meso budu fino skuvani a zatim dodati krompir izrezan na krupnije kocke. Kuvati da krompir omekša. U originalnom receptu čorba se zgusne sa malo brašna ali ja to nisam radila već sam umjesto toga pustila da se malo ukuva i postigne odgovarajuću gustinu. Čorbu začiniti po ukusu i posuti sjeckanim pešunom.


IMG_9026


Nama ovo bude za dva dana tako da sam ja kuvala uveče ali bez krompira pa onda sjutradan dodavala krompir u polovinu a sledećeg dana u drugu polovinu. Uz neku sezonsku salatu i domaći hleb dobićete zdrav i ukusan ručak.


IMG_9018