недеља, 29. септембар 2013.

Štapići od hlebnog tijesta

Ovo su štapići od hlebnog tijesta koji se veoma lako i brzo prave a fino izgledaju posluženi sa suvim i sirevima. Mogu se i omotati listovima pršuta i tako poslužiti. Prije pečenja u tijesto se može dodati 1-2 kašike maka, mogu se posuti raznim suvim travkama ili bijelim lukom i paprikom. Mogućnosti ima bezbroj a ja vam donosim onu običnu osnovnu verziju.

IMG_0480

Potrebno je


3 dl mlake vode
20 gr kvasca
so(ravna kašičica)
2 kašike ulja
brašno po potrebi


IMG_0477

Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje pa sa brašnom umijesiti fino glatko tijesto. Tijesto prebaciti u neku posudu, pokriti plasticnom folijom i ostaviti da narasta preko noci u frižideru.
Prije pečenja od tijesta otkidati komade veličine većeg oraha ili malo veće ako želite duže štapiće, i rukama ih oblikujte u štapiće. Oblikovane štapiće posuti brašnom da se ne lijepe.
Rernu uključite na najjaču temperaturu a pleh na kome će se štapići peći ubacite u rernu da se dobro zagrije. Na vreli plah stavljati štapiće i peći da fino porumene. Mogu se služiti odmah vrući ali su veoma fini i krckavi i kad se ohlade.


IMG_0450

недеља, 22. септембар 2013.

Beze korpice sa breskvama



Kao što možete zaključiti obožavam beze korpice i pravim ih u sto varijanti. Ovu sa breskvama sam pravila poodavno ima i dva mjeseca od tad ali evo tek sad stiže na red da bude objavljena, a kako kod nas još uvijek ima bresaka u radnjama nadam se da ćete stići i da je isprobate. To je u stvari isti recept kao za beze korpice sa malinama s tim što ove korpice nisam prelivala čokoladnom glazurom jer mi se ona nikako ne slaže sa breskvama


IMG_9665

 

Potrebno je


4 bjelanca
200 gr kristal šećera
1 kašika sirćeta
1 kašika gustina
1 vanilin šećer

4 žumanca
4 kašike šećera
50-60 gr putera
100 gr bijele čokolade
1 dl slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera
100 gr pečenih mljevenih lješnika

3 šlaga
nekoliko zrelih slatkih bresaka
krupnije mljeveni lješnici za posipanje


IMG_9676


Bjelancima dodati sirće pa ih umutiti u čvrst snijeg. Postepeno dodavati šećer i vanilu i još malo promutiti da se dobije čvrst i sjajan šaum. U umućen snijeg dodati i kašiku gustina i pažljivo promiješati kašikom.


IMG_9682


Na papiru za pečenje nacrtati sa jedne strane krugove pa ga preokrenuti. Od ove količine izađe 12 komada prečnika 6-7 cm. Na svaki krug nanijeti po punu kašiku šauma i oblikovati ga da dobije oblik kruga a ostatak mase špricem za kolače istiskivati po obodu. Peći tj sušiti na 100-120C 1-2 h pa ih ostaviti u otvorenoj rerni da se sasvim ohlade.


IMG_9685


Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. U vreo fil dodati čokoladu izlomljenu na kockice i puter i promiješati da se sve poveže pa zatim ostaviti fil da se potpuno ohladi. Hladan fil promutiti mikserom pa mu dodati pečene mljevene lješnike i umućenu slatku pavlaku i još malo promutit. Šlag umutiti po uputstvu sa kesice pa 2-3 kašike umućenog šlaga dodati u fil. Špricem za kolače istiskivati fil u ohlađene korpice. Breskve na kratko potopiti u ključalu vodu pa ih oguliti i izrezati na kriške.Preko fila istisnuti po malo šlaga pa svaku korpicu ukrasiti breskvama i posuti mljevenim lješnicima.


IMG_9683

субота, 14. септембар 2013.

Zalazak sunca

Kod nas je konačno zahladilo i mada sam se ja nadala odlasku na plažu i ove nedelje ipak ništa od toga. Za utjehu evo malo sličica sa plaže od prošle nedelje. Slike su snimljene u Buljarici blizu Petrovca.

DSCN0159 DSCN0142 DSCN0176 DSCN0160 DSCN0164 DSCN0168 DSCN0176 DSCN0179 DSCN0181

уторак, 10. септембар 2013.

Makarone sa tunjevinom

Nemam pojma odakle mi ovaj recept samo znam da ga imam jako jako dugo ali sam ga veoma rijetko pravila jer nismo svi bili jednako raspoloženi kad je tunjevina u pitanju. Od tad je prošlo dosta vremena pa smo počeli i malo više pažnje da poklanjamo ishrani tako da je tunjevina i to ona u vlastitom soku sada dobrodošla.





Potrebno je

 

1 manja glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
400 gr paradajza najbolje pelat ili sjeckani paradajz na pr cirio polpa
origano
nekoliko listova svježeg bosiljka
peršun
so
biber
začin
slatka mljevena paprika
1 konzerva tunjevine na pr rio mare u vlastitom soku (160 gr)

300 gr makarona
parmezan


IMG_0309


Na ulju popržiti sitno sjeckani crveni i bijeli luk da postane staklast pa naliti pelatom  i prodinstati. Dodati začine po ukusu i kuvati da se zgusne. Pred kraj dodati i tunjevinu zajedno sa sokom iz konzerve i prokuvati još malo.
Makarone skuvati u posoljenoj vodi, procijediti ih i promiješati sa sosom pa posuti sjeckanim peršunom. Služiti posuto narendanim parmezanom.


IMG_0315