Od kad znam za sebe kod nas se slavio 8, mart. Tako sam ja za ova praznik redovno dobijala neki poklon još od kad sam bila dijete. Naravno i ja se potrudim da moje najdraže počastim bar nekom finom torticom a ove godine sam pravila tortu sa piškotama i kompotom od višanja. To je zapravo ova torta sa mailm izmjenama a kako je veoma dobro ocijenjena napisaću i recept onako kako sam ga ovaj put pravila. Inače ovaj post je trebao da bude objavljen još juče ali kako smo skoro cijelog dana imali goste jednostavno nisam stigla da ga napišem pa vam evo sada sa malim zakašnjenjem čestitam 8. mart.
Potrebno je
2 veće+1manja kutija piškota (oko 500 gr)
mlijeko za natapanje piškota
rum
4 žumanca
3 kašike šećera
3-4 kesice vanile
100 gr bijele čokolade (ja koristim milku)
50-60 gr putera
1 dl slatke pavlake
2 šlag pjene
mlijeko za šlag
4-5 kašika pečenih mljevenih lješnika
tegla kompota od višanja
1 šlag pjena
mlijeko za šlag
Žumanca umutite sa šećerom i vanilom i skuvajte na pari. U vruć fil dodati čokoladu, promiješati da se istopi pa dodati i puter isječen na kocke. Ostaviti fil da se potpuno ohladi.
Hladan fil umutiti mikserom pa mu dodati 1 dl umućene slatke pavlake i još malo umutiti da se fil poveže.
Šlag pjenu umutiti po uputstvu sa kesice pa joj dodati lješnik.
Piškote umočiti u mlijeko pomiješano sa rumom pa slagati red piškota, žuti fil, višnje, šlag sa lješnicima, piškote, žuti fil, višnje, šlag sa lješnicima, piškote, žuti fil, šlag sa lješnicima. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru. Sjutra prebaciti tortu na tanjir sa koga će se služiti i napraviti oko nje ogradicu od piškota namočenih u mlijeko i rum . Odozgo ukrasiti šlagom i višnjama.
Torta je za kalup prečnika 20 cm.