Počela je sezona paprika pa evo i jedno jednostavno jelo ili prilog, kako ko voli, pogodno za vrele dane koji nailaze. Vjerujem da svi pravite nešto slično jer je sataraš veoma prisutan na našim prostorima ali evo i moj recept za one koji ga do sada nisu pravili.
Luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo ulja, dodati sjeckanu papriku i paradajz, sitno nasjeckan bijeli luk i dinstati da povrće omekša. Posoliti po ukusu. Može se jesti hladno poput ajvara a može i toplo kao prilog prženom mesu.
Za sataraš možete iskoristiti bilo koje paprike ali meni se najviše svidja onaj od debljih babura. Ako ne volite paprike sa korom možete ih prethodno ispeći na ploči i oguliti koru. Paradajz možete malko popariti pa ćete i njemu lako skinuti koru. Po želji možete dodati i jedan nasječen patlidzan ili tikvicu. Ovo su sve varijacije na temu ali ja obično pravim ovu najjednostavniju i najbržu varijantu.
Ovaj put sam sataraš služila kao prilog uz pržene filete od pilećeg zabatka koje sam samo posolila i pobiberila i naglo pržila na malo ulja a uz to sam poslužila i pire od krompira i baš smo uživali u ovom ručku.
Potrebno je
1 kg paprika
2-3 veća paradajza
1-2 glavice crnog luka
3-4 čena bijelog luka
ulje
so
biber
biber
Luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo ulja, dodati sjeckanu papriku i paradajz, sitno nasjeckan bijeli luk i dinstati da povrće omekša. Posoliti po ukusu. Može se jesti hladno poput ajvara a može i toplo kao prilog prženom mesu.
Za sataraš možete iskoristiti bilo koje paprike ali meni se najviše svidja onaj od debljih babura. Ako ne volite paprike sa korom možete ih prethodno ispeći na ploči i oguliti koru. Paradajz možete malko popariti pa ćete i njemu lako skinuti koru. Po želji možete dodati i jedan nasječen patlidzan ili tikvicu. Ovo su sve varijacije na temu ali ja obično pravim ovu najjednostavniju i najbržu varijantu.
Ovaj put sam sataraš služila kao prilog uz pržene filete od pilećeg zabatka koje sam samo posolila i pobiberila i naglo pržila na malo ulja a uz to sam poslužila i pire od krompira i baš smo uživali u ovom ručku.