петак, 27. јун 2014.

Sataraš

Počela je sezona paprika pa evo i jedno jednostavno jelo ili prilog, kako ko voli, pogodno za vrele dane koji nailaze. Vjerujem da svi pravite nešto slično jer je sataraš veoma prisutan na našim prostorima ali evo i moj recept za one koji ga do sada nisu pravili.


IMG_0184


Potrebno je

 

1 kg paprika
1-2 veća paradajza
1 veća glavica crnog luka
1-2 čena bijelog luka
ulje
so


IMG_0183


Luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo ulja, dodati sjeckanu papriku i paradajz, sitno nasjeckan bijeli luk i dinstati da povrće omekša. Posoliti po ukusu. Može se jesti hladno poput ajvara a može i toplo kao prilog prženom mesu.
Za sataraš možete iskoristiti bilo koje paprike ali meni se najviše svidja onaj od debljih babura. Ako ne volite paprike sa korom možete ih prethodno ispeći na ploči i oguliti koru. Paradajz možete malko popariti pa ćete i njemu lako skinuti koru. Po želji možete dodati i jedan nasječen patlidzan ili tikvicu. Ovo su sve varijacije na temu ali ja obično pravim ovu najjednostavniju i najbržu varijantu.


IMG_0174


Ovaj put sam sataraš služila kao prilog uz pržene filete od pilećeg zabatka koje sam samo posolila i pobiberila i naglo pržila na malo ulja a uz to sam poslužila i pire od krompira i baš smo uživali u ovom ručku.


IMG_0190

среда, 11. јун 2014.

Sladoled od jogurta i voća

Nije me bilo neko vrijeme i to iz sasvim opravdanih razloga ali evo polako se vraćam u normalu, koliko je to moguće s obzirom na okolnosti o kojima za sad neću govoriti ali će vam za par mjeseci nadam se sve biti jasnije:-). Za sad od mene jedan divan i veoma jednostavan voćni sladoled koji nam se toliko dopao da sam ga pravila dva puta za dva dana. Originalni recept je sa bloga La cuisine creative koji se do sada pokazao kao izvor dobrih i provjerenih recepata pa se ovoga puta zahvaljujem njegovoj autorici Lani koja ih nesebično dijeli sa nama.


IMG_1865

 

 

Potrebno je

 

200 gr voća(ja sam za sada isprobala sa jagodama)
2 dl jogurta
2 dl slatke pavlake
150-200 gr šećera
2 kesice vanile


IMG_1869


Voće ispasirati ali tako da ostanu i malo krupniji komadi da se može osjetiti da je sladoled od pravog voća. Ja ovo najčešće uradim tako što voće nasjeckam pa ga u mjerici promutim običnim mikserom. Umutiti pavlaku, dodati joj šećer, vanilu, jogurt i ispasirano voće, promiješati i ostaviti da se hladi. Ja sam sladoled hladila u aparatu za sladoled mada može da se ohladi i u zamrzivaču. U originalnom receptu je korišćen čvrsti jogurt a kako ga ja nisam imala koristila sam jednom jogurt u čašici a drugi put običan tečni jogurt i sladoled je oba puta bio fantastičan. Mislim čak da je za hlađenje u aparatu za sladoled pogodnija ova varijanta sa običnim jogurtima koja je koliko toliko tečna pa se može usuti u aparat.


IMG_1877 


Ohlađen sladoled služiti sa svježim voćem, šlagom i sjeckanim pistaćima.