Ljeto je sezona tikvica, paradajza i paprika. Pored toga ljeti zbog velikih vrućina prija laganija hrana. Zbog toga evo i jedan veoma ukusan prilog koji se jednostavno i lako sprema, a fino se slaže uz roštilj, pečeno ili prženo meso. Sličan je satarašu samo sa dodatkom tikvica i malo drugačijim odnosom sastojaka. Može se pripremiti unaprijed, a onda se samo malo podgrije i uz neko meso i krompiriće eto idealnog ljetnjeg ručka uz koji vam ni salata nije potrebna. Kod mene je ovaj put bio uz faširane šnicle.
Potrebno je
1 glavica luka(najbolje crveni)ili nekoliko strukova mladog luka
1 veća paprika
1 veći paradajz
1 manja tikvica
2 čena bijelog luka
so
2 čena bijelog luka
so
biber
peršun
Na malo ulja popržiti luk isjeckan na rebarca, dodati mu ostalo povrće isjeckano na kockice i sitno isjeckan bijeli luk, pa dinstati uz dodavanje malo vode, po potrebi, dok povrće omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Pred služenje posuti sitno sjeckanim peršunom.