среда, 23. септембар 2015.

Vrtaljica


Danas pišem recept sa bloga Vrtaljica u znak sjećanja na njegovu autoricu koja je godinama predano pisala ovaj odličan blog. Na njemu ćete pronaći recepte za pravu hranu, tradicionalna ukusna jela i vjerujem da ćete mnoge od njih poslije isprobavanja redovno praviti. Ja sam sa ovog bloga isprobala nekoliko jela i svako od njih sam poslije toga još puno puta pravila a mnoge recepte sam zabilježila i tek treba da ih isprobam.




Griz štrudla od višanja 


500 g tankih kora
oko 500 g višanja (smrznutih ili svježih)

2 čaše jogurta ( od 2 dl)
3 jajeta
2 čaše šećera
1,5 čaša ulja
1,5 čaša griza
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
rendana limunova korica


IMG_5815


Umutiti jaja sa šećerom. Dodati ulje, jogurt, griz, prašak za pecivo, vanilu i limunovu koricu.
Za svaku štrudlu su potrebne tri kore. Prvu koru premazati obilno filom, prekriti drugom korom koju isto tako obilno premazati. Staviti na sve to treću koru. Na ivicu kore staviti višnje pa uviti u štrudlu. Staviti u podmazan pleh.Sve ponoviti sa ostalim korama. Ja sam koristila neke veoma tanke kore i dobila 6 štrudli a po originalnom receptu se dobiju 4. Štrudle premazati uljem i peći na 200 C da fino porumene. Gotovu štrudlu posuti prah šećerom i služiti. Fina je i sočna dok je topla ali ako ostane i sjutradan je odlična čak možda i bolja nego prvog dana.
Umjesto višanja mogu se koristiti i borovnice, jabuke ili neko drugo voće. Ja sam za sad isprobala pitu sa višnjama i borovnicama i prosto ne mogu da se odlučim koja je bolja.


IMG_5821


Pored ovog recepta sa bloga Vrtaljica sam isprobala i predivan bosanski lonac (bosanski lonac), porilukom sa mljevenim mesom (porilukom sa mljevenim mesom), kolač od oraha i borovnica a u planu mi je da isprobam jos mnogo toga.
 

 


недеља, 06. септембар 2015.

Muffini sa borovnicama i limunovom koricom


Ako ste se kao ja na vrijeme snabdjeli borovnicama onda mоžete uživati u ovim divnim muffinima. Meni su idealni za doručak ili večeru i mada se od ovog tijesta mogu praviti muffini sa eurokremom, džemom, jabukama, kajsijama, breskvama, nektarinama, šljivama, višnjama tj bilo kojim voćem koje vam je dostupno, meni je ova kombinacija sa borovnicama najbolja. Dragi dijeli moje mišljenje a Lana naravno preferira one sa eurokremom tako da jedan dio obavezno napravim sa eurokremom. Kako je počela školska godina ovo može biti i fina užina za vašeg školarca. Recept je zapravo recept za običan voćni kolač koji sam ja pretvorila u muffine.




Muffini sa borovnicama i limunovom koricom


4 jajeta
12 kašika šećera
12 kašika brašna
12 kašika mlijeka, jogurta ili vode
12 kašika ulja
1 prašak za pecivo
1 kesica vanile
rendana korica limuna
zamrznute borovnice po potrebi


IMG_5729


Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Žumanca umutiti sa šećerom pa im dodati brašno, prašak za pecivo, mlijeko, ulje, vanilu i koricu od limuna pa promutiti mikserom da se dobije glatko tijesto.


IMG_5738


Smjesi od žumanaca kašikom dodati snijeg od bjelanca i pažljivo promiješati. Sipati u korpice za muffine pa posuti borovnicama ili nekim drugim voćem ili na svaki dodati po malo džema ili eurokrema.


IMG_5744


Peći na 200 C da fino porumene. Od ove smjese izađe oko 30 muffina.


IMG_5742

уторак, 01. септембар 2015.

Pohovane tikvice


Ovo je najjednostavniji recept za pohovane tikvice koji postoji bez onih fancy dodataka kao sto su parmezan, bijeli luk i ostalo, ali je meni takav najukusniji. Probala sam ja i te druge komplikovanije recepte sa neta ali sam zaključila da u ovom slučaju stvarno nema potrebe da se stvari komplikuju. Uz moj lažni tartar sos ove bi tikvice mogle da budu i zamjena za meso mada ih ja obično pravim uz pohovno meso i bareni brokoli i karfiol, koji takođe odlično idu sa sosom, a nekad uz sve to ispržim i malo krompirića. Kako tikvica u zadnje vrijeme ima tokom cijele godine ovaj je ručak bar dva do tri puta mjesečno na našem stolu.




Pohovane tikvice

 

2 tikvice srednje veličine
1-2 jajeta
so
brašno
prezle
ulje za prženje


IMG_2155


Tikvice oguliti i oprati pa ih izrezati na štapiće. Ja duže tikvice obično podijelim na pola po dužini pa onda režem da dobijem štapiće oko 1 cm debljine i oko 10 cm dužine. Dobijene štapiće ubaciti u kesu za zamrzavanje hrane, dodati malo brašna i protresti da se štapići oblože brašnom. Jaja umutiti viljuškom i posoliti pa umakati tikvice u jaja a zatim u prezle. Pržiti u zagrijanom ulju najbolje u teflonskom tiganju. Pržene tikvice vaditi na salvet da upije višak ulja.Služiti sa majonezom ili tartar sosom.


IMG_5668