Ovo je kopija palačinki koje sam probala u jednom lokalnom restoranu (odatle je i ovo zvučno ime), a kako su se svidjele i meni i dragom morala sam da probam da napravim nesto slično. Rezultatom sam veoma zadovoljna pa pišem recept da bi i vi mogli da probate ove veoma ukusne palačinke.
Palačinke Don Vito (sa kulenom i sirom)
2 jajeta
10 kašika brašna
mlijeko i voda po potrebi (po 1/4 l)
malo soli
malo ulja
6 palačinki
gauda ili neki drugi sir oko 300 gr
3 dl kisele pavlake (1 1/2 čaša ili 2dl jogurta i 1/2 čaše pavlake)
1 jaje
150 gr kulena (ja koristim Zlatiborac koji je dosta ljut i sa malo kpupnijim komadićima mesa)
Umutit prvo brašno sa malo mlijeka ili vode da se razbiju grumuljice, dodati jaja pa mutiti da se dobije glatka smjesa a zatim dodati ostatak tečnosti, 1-2 kašike ulja i so. Od ove mase ispeći malo deblje palačinke i 6 ostaviti za recept a ostalo smazati.
Svaku palačinku premazati pavlakom i po sredini složiti 4-5 parčadi kulena a preko njega posuti rendani sir. Palačinku zarolati pa prerezati na 4 dijela i slagati uspravno u pleh. Pavlaku umutiti sa jajetom, preliti preko palačinki i posuti sa malo rendanog sira. Umjesto pavlake za preliv možete koristit jogurt. Ja sam probala i jednu i drugu varijantu i obije su odlične.
Peći na 250C da porumeni.
Može vam se učiniti da je ovo malo sastojaka ali su palačinke veoma zasitne pa je ova mjera dovoljna za 2-3 osobe.