субота, 23. април 2016.

Tanjine korpice od oraha




Ovo je pravi starinski kolač koji je veoma ukusan, a i fino izgleda, tako da je idealan za vaš tanjir sa sitnim kolačima. Ja sitne kolače obično pravim za slavu, Novu godinu i Vaskrs. Međutim kako ove godine Vaskrs pada 1. maja mislim da će kod mene prije biti neki kolač sa jagodama, ali pišem recept da se nađe možda nekome zatreba. Recept sam dobila od bivše koleginice koja je bila iskusna domaćica i od nje sam dobila nekoliko dobrih recepata. Ovaj sam u svesku zapisala pod nazivom Tanjine korpice od oraha.


IMG_4430


Tanjine korpice od oraha

 

300 gr masti
6 žumanaca
6 kašika hladnog mlijeka
400 gr brašna
narendana korica od limuna

6 bjelanaca
300 gr šećera
300 gr mljevenih oraha


 IMG_4419


Zamijesiti fino tijesto od svih sastojaka. Po potrebi dodati još brašna da se dobije tijesto koje se ne lijepi. Tijestom oblagati korpice. Ja ga obično razvijem pa modlicom u obliku cvijeta vadim krugove  i stavljam ih u kalup za mini mafine.
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i još malo promutiti pa zatim dodati orahe. Korpice puniti ovim filom(u svaku staviti po kašičicu) i peći na 200 C da blago porumene. Uvaljati u prah šećer pomiješan sa vanilom.

недеља, 17. април 2016.

Kolač od jagoda ili došlo je proljeće


Došlo je proljeće, mada ovo proljeće zapravo više liči na ljeto nego na proljeće. Ja se sjećam nekih kišnih aprila, kad smo nosili kapute, a ovih dana bi mogli poći i na kupanje samo da je more malo toplije. Na pijaci već ima domaćih jagoda, ako je vjerovati prodavcima, ali odakle god da su, ukusne su i mirisne kao u sred sezone. I cijena im je prihvatljiva tako da ih već uveliko kupujemo. Recept  je već od ranije na blogu, tako da ga neću ponavljati, samo donosim par sličica da vas podsjetim na ovaj ukusan i jednostavan kolač.




IMG_7512


IMG_7494


субота, 2. април 2016.

Gulaš sa ječmom


Kada otopli pa nam pasulj, kupus i sarma postanu teški, prelazimo na boraniju, grašak, gulaš sa ječmom i punjene paprike, kao nešto lakša i manje kalorična jela, koja se mogu spremati za dva dana. Recept za ovaj gulaš sam našla na Coolinarici koja je za mene nepresušan izvor dobrih recepata. Jelo je čorbasto više kao neki paprikaš nego gulaš, puno povrća i veoma ukusno. Uz salaticu i neki fini domaći hleb ovo će biti odličan ručak.






 

Gulaš sa ječmom


400 g teletine od buta ili ribića
1 glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
2 šargarepe 
1 crvena paprika
100 g graška
4 manja krompira
60 g ječma
2 dl soka od paradajza
lovor
peršun 
biber
začin C

 
IMG_3153


Meso narezati na kockice. Luk sitno nasjeckati, propržiti na malo ulja pa mu dodati meso, kratko propržiti i dodati šargarepu i papriku sjeckanu na kockice. Ječam oprati pa ga dodati mesu, zatim dodati grašak, naliti vodom i kuvati da meso omekša. Ja ga obično kuvam u ekspres loncu. Krompir oguliti i narezati na kocke pa dodati kad meso omekša. Dodati i paradajz sok i začine i kuvati da krompir omekša.


 IMG_3147


Nama od ove količine bude ručak za dva dana, pa ga ja prije nego što dodam krompir podijelim na pola i u jednu polovinu odmah dodam krompira, a drugu polovinu završim narednog dana.


IMG_3145