Странице

недеља, 25. јун 2017.

Musaka od krompira


Na blogu već postoji recept za ovu musaku koja je jedno od mojih omiljenih jela. Lagana je i idealna za ljeto uz neku supicu i salatu. Naravno podrazumijeva se da imate klimatizovanu kuhinju ili možda neku ljetnu kuhinju u kojoj možete upaliti rernu i na ovim visokim temperaturama. Ja ljeti inače mnogo volim da spremam pečena jela jer se ona obično dosta brzo pripreme a onda se sama peku. Pored toga u ovo doba godine na pijaci ima samo mladog krompira koji nije baš dobar za kuvanje ali je zato za musaku odličan.




IMG_2637


IMG_2608


IMG_2634


Recept za ovu divnu musaku možete pronaći ovdje.

недеља, 18. јун 2017.

Svinjetina u saftu sa graškom


Evo i nešto sa graškom dok još ima svježeg graška na pijacama. Ja doduše obično koristim zamraznuti grašak jer sa svježim nikad nisam sigurna je li dovoljno mlad i šta ću na kraju od njega dobiti. Jelo je veoma ukusno i što je najvažnije može se pripremiti danas za sjutra a onda kad dođete sa posla samo na brzinu napravite pire. Uz neku supicu i salatu imaćete fantastičan ručak.




Svinjetina u saftu sa graškom


1 glavica crnog luka
3 čena bijelog luka
1 veća šargarepa
500 gr svinjetine rezane na kockice
1 pakovanje smrznutog graska
so
začin
biber
bosiljak
origano
100 ml pasiranog paradajza


IMG_1514


Luk sitno nasjeckati i prodinstati na malo ulja pa dodati meso i šargarepu i sve još malo propržiti, dodati  grašak pa naliti vodom i kuvati dok meso bude mekano. Ja ovo obično radim u ekspres loncu.


IMG_1516


Kad je meso kuvano dodati paradajz (ja koristim tomatello) i začine i sve još malo prokuvati da se zgusne i napravi saft. Služiti sa pire krompirom.

недеља, 11. јун 2017.

Slatko od trešanja





Slatko od trešanja pravim skoro svake godine. Obično dobijemo domaće trešnje od jednog ili drugog đeda a kako moji nisu baš raspoloženi za bilo kakvo voće uvijek ostane malo za slatko. Nekada smo u dvorištu imali bijele trešnje  koje nisu bile baš nešto za jelo i od njih se obavezno pravilo slatko. Te trešnje već odavno nema tako da sad slatko obično pravim od crvenih trešanja. Ono je svakako ukusno i dobro dođe kad nam padne šećer a u kući nema ništa drugo da se zasladimo.


IMG_2221


Slatko od trešanja


1 kg trešanja
1,25 kg šećera
2 dl vode
1-2 kesice vanile
1 limun izrezan na kolutove


IMG_2235


 Šećer naliti vodom pa kuvati dok se ne dobije veoma gust sirup pun balončića. Zatim u sirup dodati oprane i očišćene trešnje i limun narezan na kolutove. Kuvati još malo da trešnje budu skuvane a sirup dovoljno gust da kaplje a ne curi sa kašike. Skloniti šerpu sa ploče, pokriti je mokrom krpom i ostaviti do sjutra da se slatko ohladi.


IMG_2211


 Sjutradan sipati u dobro oprane i u rerni posušene tegle. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu sa ostalom zimnicom. Ja napravim obično pola mjere ili manje pa slatko čuvam u frižideru. Tako se može očuvati duže a i odlično je onako dobro rashlađeno. Možete ga koristiti i kao preliv za sladoled.


IMG_2192