понедељак, 18. јун 2018.

Beze rolat sa malinama i jagodama


U zadnje vrijeme kod mene na blogu ima više slanih nego slatkih recepata pa je vrijeme da se to malo promijeni. Konačno je došao na red i jedan kolač. U pitanju je rolat sa korom od bjelanaca koju sam preuzela iz jednog recepta sa Coolinarike, mojim omiljenim filom od kuvanih žumanaca, lješnika i bijele čokolade i voćem. Prvi put je pravljen još prošle godine negdje prije našeg puta u Beograd. Tad nisam stigla da napišem recept a poslije više nije bilo jagoda i malina pa sam objavljivanje odložila do daljnjeg. Kako je sada ponovo pravo vrijeme za pravljenje ovog kolača red je da objavim i recept.




Beze rolat sa malinama i jagodama


4 bjelanca
70 gr šećera
3 kašike ulja
50 gr brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo

4 žumnca
2 kašike šećera
3 kesice vanil šećera
100 gr bijele čokolade
80 gr putera
1 dl umućene biljne slatke pavlake
100 gr pečenog mljevenog lješnika

kutijica malina (200 gr)
malo jagoda za dekoraciju
2 šlag pjene


IMG_4614


Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, dodati im šećer i ulje. Pomiješati brašno i prašak za pecivo pa postepeno dodavati bjelancima miješajući kašikom. Peći na papiru za pečenje u plehu dimenzija 24x32 cm na 180 C da samo malo porumeni. Morate paziti da se tijesto ne prepeče jer će onda biti tvrđe. Pečeno tijesto uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.


IMG_4621


Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. Vrelom filu dodati čokoladu i promiješati ga da se čokolada istopi. Dodati puter isjeckan na kocke i ostaviti fil da se ohladi. Hladan fil umutiti mikserom pa mu dodati umućenu pavlaku i mljeveni lješnik.


IMG_4588


Koru pokvasiti sa 2 kašike mlijeka ili nekog likera i premazati filom. Preko fila posuti maline. Nekoliko najljepših malina ostaviri za dekoraciju. Rolat uviti po užoj strain i spolja premazati filom pa ga ostaviti da prenoći u frižideru. Sjutradan rolat ukrasiti umućenim šlagom i voćem. Od ove količine se dobije manji rolat ali je nama sasvim dovoljan da se zasladimo a vi ako vas ima više slobodno duplirajte mjere jer je kolač veoma ukusan.

Нема коментара:

Постави коментар