субота, 20. октобар 2018.

Ananas piškota torta


Danas vam pisem recept za jednu veoma ukusnu tortu koju sam pravila za moj rođendan. Recept je nastao prije par godina kombinovanjem omiljenih filova i piškota ali sam je od tada rijetko pravila. Nemam pojma zašto sam se pred rođendan sjetila baš ove torte. Valjda sam htjela nešto malo drugačije od onih par standardnih torti koje stalno pravim i mogu vam reći da se nisam pokajala zbog izbora. Torta je bila pohvaljena od svih a na tanjirićima nije ostalo ništa što je najbolji pokazatelj da je torta bila stvarno dobro prihvaćena. Čak sam dobila i par upita za recept pa se torta neplanirano, preko reda, progurala na blog. Slike nisu baš najbolje a naročito slike presjeka jer su napravljene brzinski od onoga što je ostalo kad su gosti otišli. Pored toga zbog komadiće ananasa torta se dosta teško reže tj teško je naraviti parče koje je fino za slikanje. Zbog toga ću ovaj put izostaviti slike presjeka. Možda ih dodam kad budem ponovo pravila tortu, što će sigurno biti uskoro, jer je torta zaista ukusna a brzo i lako se pravi.




Ananas piškota torta


2 veće+1manja kutija piškota (oko 500 gr)
8 žumanaca
200 gr šećera
3-4 kesice vanilinog šečera
125 gr putera
125 gr margarina
1 kesica šlag pjene
100 ml mlijeka za šlag
mlijeko i rum za namakanje piškota
2 kesice šlag pjene
200 ml mlijeka
100 gr pečenih mljevenih lješnika 

1 konzerva kolutova ananasa


IMG_8904


Žumanca skuvati sa šećerom i vanilom na pari pa kad se prohladi dodati umućen margarin i puter i jedan šlag umućen sa 100 ml mlijeka.
Dva šlaga posebno umutiti i dodati im mljevene lješnike.
Ostaviti nekoliko kolutova ananasa za ukrašavanje a ostatak isjeckati na kockice.
Piškote kratko umakati u mlijeko pomiješano sa malo ruma ili nekog likera i slagati u kalup za tortu
Na piškote složiti 1/3 sjeckanog ananasa, 1/3 žutog fila i 1/3 fila od lješnika i šlaga. Složiti ukupno tri reda. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru. Sjutra tortu spolja obložiti piškotama namočenim u mlijeko i rum i ukrasiti šlagom i ananasom

2 коментара: