Prošle godine smo za zimovanje odabrali Žabljak i već tada samo odlučili da ćemo ove godine sve ponoviti jer smo bili veoma zadovoljni i smještajem a i ostalim što Žabljak pruža. Oba puta smo bili smješteni u apartmanu restorana Durmitor koji se nalazi u centru Žabljaka i kojim smo veoma zadovoljni. Mi odrasli ne skijamo a razlika u godinama između Vuka i Lane je takva da nam je potrebno sankalište i ski staza koje su blizu tako da ih oboje možemo držati na oku. Zbog toga smo većinu vremena provodili kod Javorovače koja je idealna za skijaše početnike a ima i stazu za sankanje. Jedan dan smo ikoristili za šetnju oko jezera. Ako idete na Žabljak to nikako ne smijete propustiti. Put do jezera je prohodan i zimi a vodi kroz šumu tako da ćete garantovano uživati u šetnji. Od ove godine pored jezera je otvoren i restoran tako da se poslije šetnje možete malo ugrijati uz čaj ili kaficu i uživati u predivnom pogledu na jezero.
Странице
▼
недеља, 27. јануар 2019.
Žabljak
Prošle godine smo za zimovanje odabrali Žabljak i već tada samo odlučili da ćemo ove godine sve ponoviti jer smo bili veoma zadovoljni i smještajem a i ostalim što Žabljak pruža. Oba puta smo bili smješteni u apartmanu restorana Durmitor koji se nalazi u centru Žabljaka i kojim smo veoma zadovoljni. Mi odrasli ne skijamo a razlika u godinama između Vuka i Lane je takva da nam je potrebno sankalište i ski staza koje su blizu tako da ih oboje možemo držati na oku. Zbog toga smo većinu vremena provodili kod Javorovače koja je idealna za skijaše početnike a ima i stazu za sankanje. Jedan dan smo ikoristili za šetnju oko jezera. Ako idete na Žabljak to nikako ne smijete propustiti. Put do jezera je prohodan i zimi a vodi kroz šumu tako da ćete garantovano uživati u šetnji. Od ove godine pored jezera je otvoren i restoran tako da se poslije šetnje možete malo ugrijati uz čaj ili kaficu i uživati u predivnom pogledu na jezero.
недеља, 6. јануар 2019.
петак, 4. јануар 2019.
Božićna zvijezda sa sirom i blitvom
Božićna zvijezda sa sirom i blitvom
2 dl mlakog mlijeka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
20 gr svježeg kvasca
50 gr otopljenog putera ili 0.5 dl ulja
oko 350 gr brašna(da se dobije mekše tijesto)
1 jaje
100 gr bijelog sira
200 gr barene blitve
1 kašika kisele pavlake
1 kašika kisele pavlake
20 gr istopljenog putera
Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodajte ulje, šećer, brašno i so i zamijesite mekše tijesto. Ostavite ga oko sat vremena da naraste. Umutite jaje viljuškom pa ga podijelite u dvije posude. U jednu polovinu umućenog jajeta dodajte sir, barenu sitno nasjeckanu blitvu i pavlaku a drugu polovinu ostavite za premazivanje pogače. Ja sam koristila domaći bijeli stariji sir sa pijace. Oni kojima je ovakav sir nedostupan mogu koristiti fetu.
Naraslo tijesto podijelite na četiri dijela. Svaki dio razvijajte u krug na veličinu velikog tanjira. Prvi krug tijesta premažite rastopljenim puterom pa trećinom fila, složite sledeći krug tijesta i ponovo ga premažite puterom pa filom. Ovo ponovite još jednom sa trećim krugom tijesta a zadnji krug samo složite odozgo bez premazivanja. Na sredinu tijesta stavite čašu pa onda od čaše režite tijesto na 12 djelova. Po dva dijela uvrnite prema spolja dva do tri puta i na vrhu spojite. Ovako ćete dobiti zvijezdu sa šest krakova. Pogaču premažite umućenim jajetom i ostavite je oko sat vremena da naraste pa pecite na 200C oko 25-30 min tj dok fino porumeni.
уторак, 1. јануар 2019.
Srećna 2019. godina!
Došla je i ova 2019. godina. Nadam se da ste je dočekali u dobrom društvu i veselom raspoloženju. Mi smo je kao i obično proslavili kod kuće u krugu porodice.
Ovo je vrijeme kada se sumiraju rezultati koje ste postigli u prethodnoj godini i prave planovi za narednu. Nadam se da ste zadovoljni prošlom godinom i da od naredne godine nećete očekivati previše. Nama je 2018. godina prošla dobro. Svi smo bili zdravi i na okupu što je i najvažnije. Mnogo više od toga ni ne očekujem.Vama u narednoj godini želim puno zdravlja i sreće i naravno da vam se sve želje ostvare.