недеља, 19. мај 2019.

Turska cvijet peciva


Konačno nam je došlo proljeće. Zapravo došlo je ono već odavno ali je u međuvremenu doživjelo krizu identiteta pa je maj umislio da je novembar. Na sreću na kraju je ipak uspio da se izbori sa problemima tako da je jutros poslije dužeg vremena osvanuo divan sunčan dan. U čast toga pišem vam recept za veoma dekorativna i ukusna peciva koji sam pronašla na instagramu kod @tarraluu. Ja sam ih pravila za Vaskrs ali nikako da nađem malo vremena da napišem recept. Pravila sam samo pola mjere pa ću vam tako napisati recept. To je količina koja je sasvim dovoljna za jednu četvoročlanu porodicu. Međutim ako očekujete goste slobodno napravite duplo jer će se sigurno sve pojesti.




Turski cvjetići


1dl mlijeka
1 dl mineralne vode
1 dl ulja
20 gr svježeg kvasca
1 ravna kašika šećera
1 ravna kašičica soli
brašna po potrebi (300-350 gr)

1 jaje
100 gr blitve ili spanaća
malo bijelog sira sa pijace (oko 100 gr)


IMG_4078


Pomiješati mlako mlijeko sa uljem i mineralnom vodom pa dodati kvasac i šećer i pomiješati da se kvasac istopi. Zatim dodati ulje, brašno i so i zamijesiti fino, mekano tijesto. Tijesto ostaviti na toplom da naraste a zatim ga podijeliti na deset djelova. Od svakog dijela  oblikovati lopticu.
Za fil obariti, dobro iscijediti i sitno nasjeckati blitvu ili spanać. Jaje umutiti viljuškom pa polovinu ostaviti za premazivanje a u drugu polovinu dodati izmrvljen sir i nasjecnau blitvu vodeći računa o tome da fil mora biti gust tako ad se od njega može napraviti loptica.


IMG_4087


Loptice tijesta rastanjiti rukom, pa na sredinu stavljati fil a zatim skupiti krajeve tijesta i formirati kuglu. Spoj okrenuti na dolje i svaku kuglu zarezite na osmine ali ne do kraja tako da u centru ostanu spojene. Dobijene latice okrenite i malo namjestite rukom da se vidi fil.
Peciva premažite umućenim jajetom a u sredinu sipajte malo maka. Pecite na 200C oko 20 minuta tj dok ne porumene.



2 коментара: