Странице

четвртак, 30. септембар 2021.

Makarone sa ćuretinom




Evo još jedno ukusnio, brzinsko jelo. Ovaj put se radi o makaronima sa sosom od mljevene ćuretine. Sos je veoma sličan sosu za makaroen sa tunjevinom ali se ipak dovoljno razlikuje da zaslužuje da dobije zaseban post. Pored toga ovo je i veoma ukusno jelo idealno za dana kada ne znate šta da spremite a nemate ni baš mnogo vremena. Sos naravno možete pripremiti i ranije pa onda samo dodati makarone kada dodjete sa posla. Recept sam pronašla na pintrestu a original je ovdje.


IMG_7304


Makarone sa ćuretinom


1 glavica crnog luka
250 gr mljevene ćuretina
malo ulja
kockica putera
manja konzerva pelata ili pasate
svježi bosiljak
tucana ljuta paprika
so
biber
začin
lovor

250 gr makarona po izboru
parmezan


IMG_7301


Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crni luk, dodati mljevenu ćuretinu pa dinstati uz dolivanje vode dok meso ne omekša. Pred kraj dodati paradajz, začine i puter pa jos malo dinstati da se sve poveže i da se sos zgusne.
Makarone skuvati da budu al dente pa pomiješati sa sosom. Poslužiti posute rendanim parmezanom.


IMG_7284

среда, 1. септембар 2021.

Grčka salata





Evo još jedan post vezan za Grčku. Ovaj put se ipak ne radi o putopisnom postu već o receptu.
Šta je ono što vam prvo padne na pamet kada pomislite na grčku kuhinju? Za mene je to grčka salata. Ona je u sištini veoma slična šopskoj salati a u zadnje vrijeme se odomaćila i po našim restoranima. Ja sam probala i originalnu grčku varijantu u jednom restoranu u blizini Akropolja i mogu vam reći da nisam bila nimalo oduševljena. Salata je bila prilično skupa ali kvalitet nije bio u skladu sa cijenom. Porcija je čini mi se bila oko 7 eura a za te pare smo dobili malo neke debele zelene salate, jedan narezani krastavac, jedan paradajz, malo paprike, cijele tri masline i najtanje parče fete preliveno sa malo maslinovog ulja. Naravno salata nije bila neukusna ali za te pare ja sam očekivala mnogo više. Kod nas u restoranima ćete svakako to isto dobiti bar za upola manje novca. Pored salate probali smo i neke ražnjiće ili kako ih Grci zovu souvlaki i oni su bili baš ukusni ali ništa bolji od naših domaćih. Ja sam očekivala da će biti začinjeni ali je to zapravo bilo samo posoljeno meso ispečeno na roštilju. Kao prilog smo dobili pirinač i divan pečeni krompir koji je bio sasvim drugačiji od našeg pečenog krompira, začinjen i vjerovatno posut limunovim sokom. Hleb nije ostavio neki naročit utisak. Uz ručak smo dobili samo jednu vrstu nekog najobičnijeg kupovnog hleba. Doduše grčki hleb generalno na mene nije ostavio neki naročit utisak. Dvije godne zaredom smo ljetovali na Lefkadi. Oba puta smo bili smješteni u gradu u blizini glavnog šetališta na kome se nalaze razne prodavnice, restorani i pekare tako da smo mogli da isprobamo i njihov hleb koji po meni mnogo zaostaje za hlebom iz naših pekara. Najveće razočarenje u Grčkoj su ipak bili kroasani. Probali smo ih u tri različite pekare i prosto ne znam koji su bili gori. Zadnji koje smo probali su bili natopljen nekim sirupom koji je imao ukus kao sok od jabuke i poslije toga smo odustali od isprobavanja. Na kraju smo kupovali hleb i peciva u Lidlu koji zaista ima sasvim solidne pekarske proizvode. Sve u svemu restorani u Grčkoj su prilično skupi pa ako želite da sjednete kao čovjek i počastite se nekim od čuvenih grčkih specijaliteta moraćete da izdvojite priličnu sumu novca. Takođe imajte na umu i to da su im porcije male tako da nema ni govora o tome da podijelite svoju porciju sa nekim jer će biti taman tolika da ne ostanete gladni. U našim restoranima su porcije takve da smo se mi naučili da uvijek naručujemo pola jer nema toga ko može pojesti cijelu porciju. Nasuprot cijeni usluga u Grčkoj i nije bas neka. Često ćete na primjer naići na okrnjeno posuđe što kod nas nigdje ne može da se vidi. Ulična hrana je takodje prilično skupa tako da porcije kokica košta tri eura a bar toliko ćete morati da izdvojite za vafle, sladoled ili malu porciju lukumadesa. Lukumadese, bar one u Lefkasu, vam svakako preporučujem jer su se nama mnogo svidjeli. Mi smo skoro svake večeri šetnju završavali odlaskom u To Loukoumadaki na porciju lukumadesa sa čokoladom i sladoledom za klince i medom i sladoledom za nas. Ono sto vam takođe mogu preporučiti ako se nađete u Lefkasu je palačinkarnica Creperie "Το Πέτρινο" koja se nalazi na glavnom šetalištu. Palačinkarnicu drže neki Bugari i jedan od njih je pravi umjetnik kada su palačinke u pitanju. Mi smo veoma često jeli njegove slane palačinke sa prženom slaninicom, paprikom i ko zna čime još koje su zaista odlične. A sad konačno evo i moj recept za grčku salatu.


IMG_8065


 Grčka salata


1 paradajz
1 paprika
1 krastavac
pola male glavice crvenog luka
nekoliko maslina
malo maslinovog ulja
sušeni origano
feta sir(otprilike 100 gr)


IMG_8062


Paradaj izrezati na kriške, krastavac prerezati uzdužno na pola pa i njega narezati na šnite, luk izrezati na rebarca a papriku na trakice. Posoliti po ukusu i prelit sa malo maslinovog ulja, dodati masline a odozgo složiti feta sir izrezan na kockice ili u komadu kako vam odgovara. Odozgo posuti još malo maslinovog ulja i malo suvog origana.


IMG_8073