Странице

среда, 8. март 2023.

Pancerote

U februaru svi nešto prže. Februar je doba karnevala a uz karnevale očigledno obavezno idu i krofne. U Podgorici ne postoji karnevalska tradicija ali u doba digitalizacije i društvenih mreža ni nas ne mogu zaobići opšti trendovi. Zbog toga evo i kod mene jedan recept u tom duhu mada se ne radi o krofnama već o pancerotama koje su nešto između krofni i pizze. Naravno kao i uvijek ja malo kasnim sa objavama pa smo evo dočekali i mart :-). Recept za ove fine zalogajčiće imam odavno sačuvan za isprobavanje ali sam čekala da klinci malo porastu jer kao mali nisu baš bili zainteresovani za ovakvu hranu. Čekanje se svakako isplatilo jer su bili oduševljeni i smazali su sve do zadnje mrve :-). Original možete naći ovdje.




Pancerote


60ml mlake vode
200ml mlakog jogurta
100ml mlakog mleka
kašičica šećera
20g svježeg kvasca
oko 700g brašna
1 jaje
2 kašike ulja
1 ravna kašičica soli

sos za pizzu
šunkarica ili neka salama
gauda ili neki sličan sir


IMG_0379


Pomiješati mlijeko, vodu, jogurt i šećer pa dodati kvasac i ostaviti ga da se rastopi. Zatim dodati jaje, ulje, brašno i so i zamijesiti mekano tijesto. Tijesto ostaviti da nataste oko 1h. Naraslo tijesto razviti i vaditi krugove prečnika 10 cm. Od ove količine tijesta izadje oko 20-22 komada. Ivice krugova premazati vodom. U sredinu svakog kruga staviti po malo pizza sosa, isjeskane salame ili šunkarice po želji i rendanog sira. Preklopiti pa ivice pritisnuti viljuškom. Kada se sve pancerote oblikuju odmah ih pržite. Morate paziti  da temperatura ne bude previsoka da ne bi ostale žive iznutra. Ja ploču podesim na 2 od 3 podioka. Pržene pancerote slagati na salvet da se ocijede višak ulja i služiti uz pizza sos.


IMG_04111