Странице

недеља, 28. април 2013.

Pire od blitve ili spanaća


Evo i jedno pravo proljećno jelo tj prilog. Ja ga obožavam ali ga veoma rijetko pravim jer ostali neće ni da ga pomirišu. Čim pomenem pire od spanaća uhvate maglu tako da ga uvijek spremam samo za sebe a njima obavezno bude nešto drugo kao prilog. Tako sam i ovaj put spremala dva dana za redom po pola mjere kao prilog uz ćevape i pohovane šnicle. Ja još volim da ga jedem i sa ćuftama a može i kao prilog uz  jagnjetinu pečenu sa krompirićima.


IMG_6770


Potrebno je


500 gr blitve ili spanaća
1 kašika brašna
1-2 čena bijelog luka
malo ulja
mlijeko


kuvar56


Spanać očistiti od peteljki, oprati i obariti. Obareni spanać procijediti i ostaviti da se malo prohladi pa ga sitno nasjeckati na dasci. Na ulju popržiti kratko sitno nasjeckan bijeli luk ali paziti da ne požuti a zatim dodati brašno i promiješati da se napravi zaprška. Dodati nasjeckani spanać i naliti mlijekom pa kuvati da se dobije kremasta i ne previše gusta kaša. Ja mlijeko dodajem od oka, malo prokuvam pa ako ocijenim da treba dodam još mlijeka. Prije služenja ga treba ostaviti par minuta da se malo prohladi i onda uživati.
Na isti način spremam i pire od blitve i meni je on možda čak i ljepši nego pire od spanaća.
Pire nikad ne solim  jer sam tako navikla a vi ga možete i posoliti po ukusu.


IMG_6769

IMG_6766




IMG_6735

IMG_6718

недеља, 21. април 2013.

Roštilj ili konačno je došlo proljeće :-)

Evo konačno je došlo proljeće i prve sunčane dane smo morali da iskoristimo da napravimo roštilj. Nekoliko puta godišnje kad nam vrijeme dozvoli i kad smo svi slobodni okupimo se na placu kod svekra. Nekad bude na meniju roštilj, nekad gulaš iz kotlića ili riblja čorba. Ovaj put smo se ipak odlučili za roštilj. Pekli smo malo svinjskog vrata, pileća krilca, ćevape i specijalitet kuće pileće ražnjiće.


kuvar55


Potrebno je

500 gr pilećeg bijelog mesa
500 gr pileće džigerice
200 gr rezane pančete
so

IMG_6546


Bijelo meso isjeći na kockice. Džigericu isjeći na komade a slanini odstraniti kožicu. Na štapiće slagati komad bijelog mesa , komad džigerice umotane u slaninu i tako redom. Posoliti ali samo malo jer je slanina već prilično slana. Peći na roštilju na ćumur a onda uživati. Kod nas se ovo uvijek prvo pojede i imam utisak da ima i duplo više sve bi se pojelo.


IMG_6607

IMG_6613

IMG_6581

IMG_6622

IMG_6587

уторак, 16. април 2013.

Remake: Princes krofne i kolač od bjelanaca


Ovo proljeće je bilo veoma ćudljivo i jedva smo dočekali par sunčanih dana a kako je bio i vikend  lijepo vrijeme smo iskoristili da napravimo roštilj. Kad se već pravi roštilj red je da bude i nešto slatko za poslije a princes krofne naročito čokoladne uvijek dobro prolaze kod svih. Kako od fila za krofne ostaje 6 bjelanaca od njih sam napravila kolač od bjelanaca da bude malo šarenije i veselije. Ovaj put se u kući našlo svega i svačega pa sam u kolač stavila malo suvih kajsija, jagoda, groždja, brusnica, kandiranu koru pomorandže, kandirane trešnje, pistaće, orahe, rendanu limunovu koricu i sjeckanu tamnu čokoladu.
Recept za princes krofne
Recept za kolač od bjelanaca


IMG_6533

IMG_6526

 

IMG_6518

IMG_6511

IMG_6484

IMG_6483

субота, 13. април 2013.

Banoffie-trifle

Evo i jedan jednostavan a odličan kolač sa piškotama. Gotov je za 10-15 minuta a ako se malo ukrasi izgledaće kao torta i može biti poslužen u bilo kojoj prilici. Recept je naravno sa Coolinarike i prvi put sam ga napravila zahvaljujući autorici recepta koja mi je čak iz Australije poslal konzervicu karamela. Prije jedno godinu dana u gradu se otvorila jedna prodavnica zdrave hrane i možete zamisliti kako sam bila prijatno iznenađena kada sam tamo našla karamel.

IMG_6408

Potrebno je

400 gr piškota
350 ml slatke pavlake
malo šećera u prahu(ako pavlaka nije zaslađena)
300 gr karamela
3-4 banane
2 šlaga za ukrašavanje
malo cokolade za posiranje


kuvar54


Piškote namočiti u mlijeko i rum, konjak, carolans ili nešto slično pa složiti po dnu i ivicama kalupa. Sipati u kalup malo karamel fila, banane izrezane na kolutove i posute sokom od limuna, premazati umućenom pavlakom pa sve ponavljati dok se sastojci ne potroše. Odozgo treba da budu piškote. Ostaviti kolač da prenoći u frizideru, sjutradan ga izvrnuti na tanjir i ukrasiti šlagom, čokoladnim prelivom ili rendanom čokoladom i bananama. Ja često kupim pakovanje pavlake od 1/2 l pa šlag umutim sa malo manje mlijeka a onda mu dodam i 1,5 dl pavlake koji pretekne. Kolač se može posuti i pečenim mljevenim lješnikom.


IMG_6385

IMG_6427

IMG_6426

IMG_6422

IMG_6417

IMG_6401

IMG_6397

недеља, 7. април 2013.

Pužići


Ovo su pravi starinski kolačići da se pozdravimo sa zimom koja nikako neće da prođe. Recept je još moja majka dobila od nekog i ona ga je par puta pravila a kad sam ja počela da se motam po kuhinji ovo je bio jedan od prvih recepata koje sam isprobala. Od tad sam ga pravila u raznim kombinacijama sa kokosom, orasima, makom. Pravila sam od ovog tijesta i kiflice punjene đžemom i vanilice i u svakoj kombinaciji je odličan.


IMG_6283

 

Potrebno je


300 gr svinjske masti
4 žumanca
1 kesica suvog kvasca ili 20 gr svježeg
1 dl mlakog mlijeka
rendana kora od limuna
oko 1/2 kg brašna

4 bjelanca
12 kašika šećera
200 gr mljevenih oraha(ili 200 gr kokosa, maka, lješnika)

šećer u prahu
vanila


kuvar53

Ako koristite suvi kvasac rastvorite ga u mlakom mlijeku i ostavite malo da naraste pa mu dodajte omakšalu mast, žumanca i limunovu koru i  umijsite tijesto dodajući brašno po potrebi. Ako koristite svježi kvasac samo ga rastopite u mlijeku i odmah dodajte ostale sastojke. Ostavite tijesto da malo naraste pa ga podijelite na 2 dijela i svaki dio razvijte u pravougaonik.

IMG_6286

Umutite bjelanca sa šećerom i dodajte im mljevene orahe.Tijesto premažite filom  i uvijte u rolat pa sjeći 1 cm široku parčad i slagati ih u podmazan pleh ili na papir za pečenje. Kao što se sa slike vidi pošto je fil prilično mekan i ima ga dosta nije moguće izrezati baš fine i pravilne komade ali kako oni u toku pečenja narastaju na kraju sasvim fino izgledaju. Peći na 200C da porumeni. Vruće kolačiće uvaljati u prah sećer pomiješan sa vanilom. Dok su vrući kolačići su mekani ali kad se ohlade budu fini i prhki.

IMG_6315

IMG_6282

среда, 3. април 2013.

Pržene lepinjice


Evo i jedne fine pržene lepinjice, mekike ili kako ko već zove. U svakom slučaju mi smo se baš navadili i pravim ih skoro svake nedelje za večeru. Odlične su i sa slanim i sa slatkim, brzo se naprave a još brže pojedu. Recept je sa Coolinarike i original možete naći ovdje.


IMG_5700


Potrebno je

 
350 ml mlakog mlijeka
kašičica soli
40 gr svježeg kvasca
brašna da se dobije mekano tijesto
ulje za prženje


IMG_5695


U mlakom mlijeku istopiti kvasac pa dodati brašno i so i umijesiti mekano tijesto. Tijesto ostaviti da naraste a zatim ga razviti i rezati na kvadrate, rombove ili kako vam volja. Ulje za prženje zagrijati da bude vrelo a zatim stavljati lepinjice da se prže. Ja ih spustam u ulje onom stranom koja je bila gore mada nisam sigurna da to ima uticaja na bilo šta.Lepinjice se veoma brzo naduvaju i isprže pa ih odmah treba okretati na drugu stranu. Kad se isprže vaditi ih na salvet da se upije višak ulja. Poslužiti dok su još tople. Prženje ide veoma brzo jer ulje treba da bude baš vrelo.


IMG_5687
 
 
Kao što sam već rekla ove lepinjice su odlične sa sirom, suvim mesom, kajmakom, ajvarom, medom, džemom eurokremom.... U originalu se premazuju pavlakom ali ja to još nisam probala mada mi fino zvuči.


IMG_5697