Странице

субота, 25. мај 2013.

Beze torta sa jagodama

Od kako je počela sezona jagoda ja pravim samo kolače i torte sa jagodama. Znam da uskoro neće više biti domaćih jagoda na pijacama i trudim se da ih što bolje iskoristim dok ih još ima. Ova tortica mi je zapala za oko čim sam je prvi put vidjela u online časopisu MEZZE ali kako je moja to do lista veoma duga tek sad je stigla na red za isprobavanje. Mezze je projekat nekoliko food blogerki koji postoji već više od godinu dana i moj omiljeni kuvarski časopis. Svaki novi broj čekam sa velikim nestrpljenjem i pročitam u jednom dahu. Recept za ovu tortu je Lanin sa bloga La cuisine creative i to je ko zna koji po redu od njenih recepata koji sam isprobala a sa svakim sam bila veoma zadovoljna.


IMG_7607


Potrebno je

5 bjelanaca
250 gr šećera
1 kašika gustina ili brašna
1 kašika sirćeta ili soka od liuna

1/2 l mlijeka
5 žumanaca
5 kašika šećera
2-3 kesice vanilinog šećera
2 kašike gustina
2 kašike brašna
125 gr putera
300 gr jagoda

250 gr šlag pjene u prahu
1,5 dl kisele vode
400 gr kisele pavlake

250 gr šlaga ili slatke pavlake


IMG_7610


Bjelanca umutiti sa sirćetom u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer. Na kraju umiješati brašno. Peći u plehu od rerne na papiru za pečenje 2-3 h na temperaturi oko150 C. Pečenu koru ohladiti i prerezati na tri trake.


IMG_7566


Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilom, dodati brašno, gustin i malo mlijeka a ostatak mlijeka skuvati da proključa. U vrelo mlijeko dodati masu od žumanaca pa kuvati da se dobije fil sličan pudingu. Vreli fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodati umućeni puter.
Šlag umutiti sa kiselom vodom i kiselom pavlakom.


IMG_7571


Postaviti prvu koru na poslužavnik na kome će biti torta, filovati je žutim filom, složiti 1/2 jagoda preko fila a preko jagoda premazati 1/2 bijelog fila, staviti drugu koru, žuti fil, jagode, bijeli fil, treću koru a spolja premazati ostatkom žutog fila.
Šlag umutit sa kiselom vodom ili mlijekom prema uputstvu sa kesice i dekorisati tortu. U originalu ide 250 gr šlaga ali je torta mnogo bogatije dekorisana a za ovu moju varijantu bile su dovoljne dvije kesice šlaga.



субота, 18. мај 2013.

Hleb sa mekinjama

Evo još jedan hleb od mene i to opet po mome sa malo ulja i puno kvasca samo što sam ovaj put dodala i malo mekinja. Ja nisam neki stručnjak za pečenje hleba ali na ovaj način dobijem uvijek dobar hleb koji često skoro čitav pojedemo za doručak. Pošto sam ja ranoranilac vikendom kad se probudim dovoljno rano umijesim hleb i za manje od dva sata on bude gotov a to je taman na vrijeme za doručak. Lana ga jede onako vruć sa eurokremom a mi odrasli sa sirom ili kajmakom.


IMG_6195


Potrebno je

3,5 dl mlake vode
4 kašike pšeničnih mekinja
kašičica soli
40 gr svježeg kvasca
1 kašika ulja
oko 400 gr brašna



bar


Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje i mekinje pa dodavati brašno da se dobije mekano tijesto koje se može mijesiti kašikom. Uz brašno dodati i kašičicu soli. Gustina tijesta se vidi sa slike a treba da bude što gušće ali da se još uvijek može mijesiti kašikom.Tijesto dobro izlupati kašikom (ja brojim bar do sto) pa ga ostaviti na toplom mjestu da narasta. Promiješati ga poslije 15-20 minuta, ostaviti ponovo da naraste, ponovo promiješati pa ostaviti ponovo 15-20 minuta da naraste i tako tri puta.


IMG_6202


Prazan pleh staviti u rernu da se ugrije pa ga posuti integralnim brašnom. Naraslo tijesto istresti na radnu ploču posutu integralnim brašnom i oblikovati kuglu tako što ćete krajeve tijesta povlačiti prema sredini pazeći da se tijesto što manje pritiska da se ne izduvaju mjehurići vazduha u njemu, okrenuti tijesto na drugu stranu i zatim ga prebaciti na ugrijan i brašnom posut pleh.Ostaviti da narasta oko pola sata. U međuvremenu dobro ugrijati rernu na 270 C pa peći hleb dok fino porumeni.


IMG_6200


Kad je hleb ispečen prebaciti ga na rešetku i ostaviti da se ohladi. Nije potrebno da se pokriva ili kvasi jer i bez toga fino omekša.


IMG_6191



IMG_5766

понедељак, 6. мај 2013.

Uskršnji zečići i jagnjad



Zadnjih par godina od kad je Lana sa bloga La cuisine creative objavila recept za uskršnje zečiće i jagnjad obavezno ih i ja pravim. Ova peciva su pored lijepog izgleda i izuzetno ukusna i mekana. Pored ovog divnog recepta na Laninom blogu ćete naći još puno đakonija.


IMG_7491


Potrebno je



600 gr brašna
20 gr kvasca
3,5 dl mlijeka
 kašičica šećera
kašičica soli
0,75 dl ulja
1 jaje za premazivanje
susam
laneno sjeme
špagete
biber u zrnu
 

kuvar58


U mlakom mlijeku rastopiti kvasac, dodato šećer, brašno i so pa zamijesiti mekše tijesto. U originalu u tijesto ide i jaje što sam ja tek sad vidjela tako da recept pišem onako kako ga ja pravim.
Umiješeno tijesto ostaviti da naraste jedno sat vremena pa ga podijeliti na četiri dijela.
Od dva dijela napraviti jagnjad a od druga dva zečeve.


IMG_7490


Za zečeve podijeliti svaku kuglicu na 2 nejednaka dijela. Od jednog dijela napraviti tijelo a od drugog napraviti glavu, uši,ruke, noge i nos. Premazati ih umućenim jajetom. Od bibera napraviti oči a od špegeta brkove. Lanenim sjemenom posuti pantalonice. Zeke izgledaju malo drugačije od originala jer sam dodala pantalonice koje sam vidjela kod Minjinih zečića.
Za jagnje od svakog dijela odvojiti jednu malo veću kuglicu za glavu, uvo i kosicu i 15 manjih. Od manjih kuglica napraviti tijelo. Jednu kuglicu podijeliti na pola pa makazama prerezati da izgleda kao noge. Premazati ih umućenim jajetom.Od bibera napraviti oči a susamom posuti tijelo. Kašičicom oblikovati usta.


IMG_7484


Ostaviti ih jedno 40 minuta da narastu pa peći na 200C da fino porumene. Kad se prohlade uživati u ovim divnim, mirisnim i ukusnim pecivima. Svima koji slave želim srećan Vaskrs i sve najbolje!


IMG_7499

четвртак, 2. мај 2013.

Voćne beze korpice

Konačno na pijaci ima jagoda i to onih pravih domaćih tako da zadnjih desetak dana pravim isključivo kolače od jagoda. Domaćih jagoda ima svega mjesec dana kod nas a samo one imaju i miris i ukus kakv treba tako da mi je žao da ih ne iskoristim najviše što mogu. Evo za početak jedan divan i mnogo puta pravljen kolač sa beze korom, filom od žumanaca i bijele čokolade i voćem. Originalni recept je naravno sa Coolinarike od Minje Bogdanovski.


IMG_6815


Potrebno je


4 bjelanca
200 gr kristal šećera
1 kašika sirćeta
1 kašika gustina
1 vanilin šećer

4 žumanca
4 kašike šećera
50-60 gr putera
100 gr bijele čokolade
1 dl slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera



kuvar57


Bjelancima dodati sirće pa ih umutiti u čvrst snijeg. Postepeno dodavati šećer i vanilu i još malo promutiti da se dobije čvrst i sjajan šaum. Po originalnom receptu u koru ide šećer u prahu ali ja obično stavljam kristal šećer. U umućen snijeg dodati i kašiku gustina i pažljivo promiješati kašikom.
Na papiru za pečenje nacrtati sa jedne strane krugove pa ga preokrenuti. Od ove količine izađe 12 komada prečnika 6-7 cm. Na svaki krug nanijeti po punu kašiku šauma i oblikovati ga da dobije oblik kruga a ostatak mase špricem za kolače istiskivati po obodu. Peći tj sušiti na 100-120C 1-2 h pa ih ostaviti u otvorenoj rerni da se sasvim ohlade.


IMG_6839


Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. U vreo fil dodati čokoladu izlomljenu na kockice i puter i promiješati da se sve poveže pa zatim ostaviti fil da se potpuno ohladi. Hladan fil promutiti mikserom pa mu dodati umućenu slatku pavlaku i još malo promutit. Špricem za kolače istiskivati fil u ohlađene korpice. Umutiti 2 šlaga po  uputstvu sa kesice pa šlag istisnuti preko fila a na njega staviti voće po izboru. Ja obično koristim jagode isječene kao lepeze i po kolut kivija isječen na pola mada može i bilo koje drugo voće. Kolači se mogu napraviti dan ranije i fino se čuvaju u frižideru 2-3 dana. Meni su čak i ukusniji sjutra jer korice taman fino omekšaju ali i dalje budu krckave spolja.


IMG_6821

IMG_6808

IMG_6806

IMG_6804