Странице

среда, 11. март 2015.

Čokoladne štanglice


Evo još jedan recept koji  sam još prije 20 godina isprobala prvi put i od tada sam ga pravila ko zna koliko puta. U zadnje vrijeme su ga potisnuli neki drugi moderniji recepti tako da ga sigurno par godina nisam pravila. Nemam pojma kako mi je baš ovaj kolač pao na pamet kao izbor za 8. mart ali je dragi bio veoma zadovoljan i izjavio da je to jedan od najukusnijih kolača. Pored štanglica pravila sam i kolač od bjelanaca koji zbog toga što je ukusan, dekorativan i jednostavan za izradu često pravim.


IMG_3866


IMG_3852

 Čokoladne štanglice


10 bjelanaca
14 kašika šećera
200 gr mljevenih oraha
100 gr čokolade za jelo i kuvanje(ja obično pravim bez čokolade)
3 kašike prezle
1 kašika brašna

10 žumanaca
10 kašika šećera
250 gr putera ili margarina
100 gr čokolade za jelo i kuvanje
2-3 kesice vanile
malo ruma
 mljeveni orasi za posipanje


IMG_3839


Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrst snijeg, dodati orahe, prezlu i brašno pa promiješati kašikom. Po receptu ide i 100 gr čokolade u tijesto ali ja sam možda jednom ili dva puta napravila tako a obično pravim bez čokolade u tijestu. Kora za kolač na slici je pravljena bez čokolade a vi po želji možete dodati rendanu ili istopljenu čokoladu. Peći u plehu 30x23 na 180-200 C. 
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa skuvati na pari. U vruć fil dodati izlomljenu čokoladu  i promiješati da se istopi. Kad se fil ohladi dodati mu umućen puter i malo ruma po ukusu.
Hladnu koru premazati filom i posuti mljevenim orasima.



IMG_3851

среда, 4. март 2015.

Krompir sa slaninom


Ovo je jedo od prvih jela koje sam ja naučila da pravim, jednostavno a veoma ukusno. Onda sam vremenom naučila da spremam i razna druga jela a ovo je palo u zaborav sve dok prije neki dan nisam kupila divan komad dimljene slanine.


IMG_3806


Pečeni krompir sa slaninom

 

700-800 gr krompira(najbolji je bijeli brašnjavi krompir)
nekoliko debljih šnita pančete
2 jajeta
malo mlijeka
so


IMG_3783


Krompir oguliti i narezati na deblje kolutove (oko pola cm debele), složiti ga u pleh, posoliti i odozgo poređati slaninu. Soliti umjereno jer je i slanina prilično slana. Naliti krompir vodom da ogrezne, pokriti ga folijom i peći jedno 40 min na 270 C tj na najjačoj temperaturi da bude mekan. Jaja promutiti viljuškom sa malo mlijeka ili vode, skloniti foliju sa krompira pa ga preliti jajima i vratiti u rernu da se zapeče još jedno 20 min tj dok ne bude fino rumen. Ja sam pravila pola mjere pa sam stavila 4 šnite slanine gore tako da za cijelu mjeru treba bar duplo. Uz neki fini domaći hleb i salatu ovo može biti i ručak.


IMG_3803