Странице

недеља, 25. фебруар 2018.

Štrudla od kora sa makom


Evo jedna fina štrudla koja je sasvim neplanirano došla na red za objavljivanje. Recept za štrudlu je sa Coolinarike od Jeke i već duže vrijeme čeka da bude isproban. Juče je konačno došao na red jer sam imala nekoliko kora koje su mi ostale kad sam pravila pitu i bilo je već krajnje vrijeme da ih iskoristim. Kako sam imala samo četiri kore napravila sam samo četvrtinu preliva tako da je moja štrudla možda malo tanja od one na Jekinoj slici ali je zato veoma sočna i ukusna. Jeka inače ima još puno dobrih recepata na Coolinarici a u međuvremenu je počela da piše i blog Jekin kapric. Mjere u receptu su za jednu štrudlu. Štrudla se može praviti i sa orasima, rogačem, jabukama, višnjama, borovnicama ili nekim drugim voćem po vašoj želji i fantasticna je i sjutradan pod uslovom da nesto ostane.




Štrudla od kora sa makom


4 kore 
1 jaje
100 ml secera
100 ml jogurta
100 ml griza
 25 ml ulja
1/2 kašičice praška za pecivo

100 gr maka
100 gr šećera
kesica vanile
malo narendane korice limuna
kockica putera

prah šećer
vanilla


IMG_9626


Jaje umutit mikserom, dodati mu šećer, vanilu, jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo pa ostaviti preliv da odstoji jedno 20 minuta. Tokom stajanja griz će malo da nabubri pa će preliv biti manje tečan i manje će se razlivati kada budete mazali štrudlu. Mak prokuvajte sa šećerom i vanilom dodajući mlijeko da se dobije fil koji fino može da se razmazuje. Skuvanom filu dodati puter i limunovu koricu. Svaku koru premažite sa dvije tri pune kašike preliva a po zadnjoj kori premažite fil i uvijte štrudlu. Prebacite je na pleh obložen papirom za pečenje i spolja premažite sa malo preliva koji će kad se ispeče napraviti divnu krckavu koricu. Pecite na 200 C da fino porumeni. Kad se malo prohladi pospite prah šećerom i vanilom i uživajte.


IMG_9624



недеља, 18. фебруар 2018.

Moja čorba od ćuretine i povrća


Kad se u našoj kući pomene čorba odmah se misli na ovu čorbu. Ona je moj pokušaj da napravim kopiju jedne restoranske čorbe. Naravno nisam uspjela da je potpuno kopiram ali sam rezultatom veoma zadovoljna i već godinama je ovo omiljena čorba u našoj kući. Može da se pravi i sa teletinom ili piletinim. Meni  je veoma fina sa telećim repovima ali je ipak ćureće mljeveno meso moj najčešći izbor. Dobra joj je strana i to što može da se napravi unaprijed i ja je obično pravim uveče za dva naredna dana a onda kad dođem sa posla dodam još neke šnicle i pire i imamo zaista potpun i veoma dobar ručak za kratko vrijeme.




Čorba


1 veća glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
1 veća šargarepa
100 gr zamrznutog graška
komad korijena celera
korijen paškanata
250-300 gr mljevenog ćurećeg mesa
2 lista lovora
začin c
sitno sjeckani peršunov list
biber
2 kašike gustina


IMG_5390


Na malo ulja popržiti sitno nasjeckan crni luk, dodati meso pa još malo pržiti da meso porumeni a zatim dodati ostale sastojke, naliti vodom i kuvati u ekpres loncu da povrće i meso budu kuvani. U mom loncu to bude oko 20 minuta.


IMG_5385


Kada su povrće i meso kuvani dodati začine po ukusu. Gustin rastvoriti sa malo vode pa dodati koliko je potrebno da se dobije gušća čorba. Posuti sjeckanim peršunom.


IMG_5399

субота, 10. фебруар 2018.

Američke krofnice


Počela je sezona karnevala i svuda se prave krofne, fritule, kroštule i ostale pržene đakonije pa sam i ja riješila da sledeći recept bude u tom duhu. Ovo je recept za šuplje krofnice veoma slične krofnicama koje se kod nas prodaju na plaži. Mislim da su svi koji su nekad bili na plaži kod nas u CG probali ove fine krofnice prelivene čokoladom ili prelivom na bazi eurokrema. Ja sam nedavno u jednoj prodavnici naišla na lijevak kojim se istiskuju ovakve krofnice i naravno morala sam odmah da ga isprobam. Recept sam pronašla na Coolinarici kod KatarineNaskove i sudeći po tome kako smo ih pojeli zadovoljio je naše prilično visoke kriterijume i dobio odobrenje da uđe u stalnu upotrebu. Krofnice sam posipala šećerom u prahu i vanilom a kao preliv sam koristila istopljeni eurokrem koji sam zagrijala u mikrotalasnoj sa malo mlijeka. Pravljene su oko Nove godine ali evo tek sad su došle na red za objavljivanje.




Američke krofnice


300 gr brašna
300 ml mlijeka
1 jaje
1 kašičica šećera
1/4 kašičice soli
40 gr svježeg kvasca


IMG_8028


Kvasac pomiješati sa mlakim mlijekom i šećerom, dodati brašno i so pa sve dobro umutiti mikserom. Ostaviti tijesto da naraste. Naraslo tijesto sipati u aparat za krofnice pa istiskivati krofnice u vrelo ulje. Pržiti 7-8 sekundi sa jedne strane pa okrenuti na drugu stranu da se uhvate i sa druge strane da ne upiju ulje. Onda ponovo okrenuti da dobiju boju sa obije strane. Pržene krofnice vaditi na papir da se ocijede od masnoće, posipati šećerom u prahu i vanilom. Možete istopiti i nekoliko kašika eurokrema sa malo mlijeka pa ovim prelivom preliti krofnice.


IMG_8019


четвртак, 1. фебруар 2018.

Pečena piletina u saftu


Konačno je došao na red i ovaj recept. Obično vodim računa o tome da poslije par slatkiša objavim neki slaniš i tako je poslije svih novogodišnjih i slavskih kolača i torti došao red i na ovu odličnu piletinu . Ovo je jedno od onih jela koje svi vole i koje zbog toga mogu često da spremam. Nažalost i pored toga što je veoma ukusna nije baš  fotogenična, ali vjerujte mi na riječ ako se odlučite da je isprobate sigurno se nećete pokajati. Recept je od Dvazen sa Coolinarike ali sam ga ja pravila već toliko puta da sam ga potpuno prisvojila.




Pečena piletina u saftu


4 batka
u vrh puna kašika brašna
kašičica slatke mljevene paprika
začin C
biber
bijeli luk u prahu
2-3 kašike ulja


IMG_7036


Batake staviti u pleh u kome će se peći, posuti začinom, bijelim lukom u prahu, biberom i uljem pa rukama promiješati da se meso ravnomjerno obloži začinima i uljem. Brašno pomiješati sa paprikom pa u tu smjesu uvaljati batake. Složiti ih u pleh u kome će se peći, naliti vodom da ogreznu, pokriti folijom i peći oko sat i po ili dva na najjačoj temperature da piletina fino omekša. Brašno sa paprikom ostaviti sa strane dok piletina bude gotova.


IMG_5829


Kada je meso pečeno skinuti foliju i dodati jednu kašičicu brašna sa paprikom razmućenog u malo vode. Vratiti pleh u rernu da se piletina zapeče i dobije koricu a sos u kome se pekla dobije odgovarajuću gustinu. Ako je potrebno dodati vode da se dobije fin sos. Služiti sa pire krompirom i zelenom salatom.


IMG_5849