Странице

субота, 23. фебруар 2019.

Američke krofne-doughnuts


Vrijeme je krofni, fritula, ruštula i karnevala. Dakle pravo je vrijeme da se objavi još jedan recept za krofne. Ovaj recept sam pronašla na jednom njemačkom blogu i prevela zahvaljujući Google translate-u. Isproban je više puta tako da je provjereno dobar. Tijesto se umijesi uveče i ostavi da narasta u frižideru a može se koristiti bar dva naredna dana. Mjera je prilično velika tako da je dovoljna za dva doručka za četvoročlanu porodicu. Krofne su ukusne i mekane a mogu vam garantovati da će djeca njima biti oduševljena. Ja ih obično prelijem istopljenom bijelom čokoladom koju obojim jestivim bojama. Možete ih preliti i istopljenim eurokremom ili tamnom čokoladom. Za nas odrasle odlične su i sa šećerom u prahu i džemom.




Američke krofne


360 ml mlijeka
0.7 dl ulja
20 gr svježeg kvasca
3 kašike šećera
2 kesice vanile
2 jajeta
1 žumance
malo soli
rendana limunova korica
oko 800 gr brašna

100 gr bijele čokolade
eurokrem
džem
šećer u prahu 
vanila
šarene šećerne perlice


IMG_2424


Kvasac rastvoriti u mlakom mlijeku, dodati mu šećer, vanilu, ulje, jaja, limunovu koricu, brašno i so. Dodati još brašna, po potrebi, da se dobije mekano glatko tijesto. Tijesto ostaviti u frižideru preko noći. Sjutradan razviti na oko prst debljine i vaditi krofne. Ostaviti ih još sat vremena da narastu pa pržiti. Ulje u kome se krofne prže ne smije da bude previše vruće da bi se ravnomjerno ispržile. Prvo u ulje spuštati onu stranu koja je bila okrenuta prema gore.


IMG_2437


Ispržene krofne vaditi na tanjir obložen salvetama koje će upiti višak masnoće. Čokoladu istopiti sa dvije kašike mlijeka, obojati jestivim bojama, premazivati krofne, pa ih posipati šarenim perlicama. Na isti način krofne se mogu preliti istopljenim eurokremom ili tamnom čokoladom. Odlične su i ako se samo pospu šećerom u prahu i vanilom i umaču u vaš omiljeni džem.


IMG_2436


недеља, 17. фебруар 2019.

Pasta sa pestom, piletinom i bijelim lukom


Ne znam kako vi ali ja pesto bas volim. Probala sam ga doduše tek prije par godina ali je to bila ljubav na prvi zalogaj što nije ni čudo ako se uzme u obzir činjenica da mi je bosiljak jedan od omiljenih začina i da ga između ostalog stavljam i u pasulj. Prvo jelo sa pestom je bila piadina koja nam se baš dopala a onda je naravno slijedilo isprobavanje i drugih recepata. Ovaj koji vam danas pišem dobio je zeleno svijetlo i ušao u stalnu upotrebu. Radi se o pasti koja se veoma brzo i lako sprema a pored toga je i veoma ukusna. Idealna je kao brzi ručak radnim danima.




Pasta sa pestom, piletinom i bijelim lukom


malo ulja
2 komada pilećeg filea (200-300 gr)
2 velika čena bijelog luka
so
biber
3/4 šolje pavlake za kuvanje(180 ml)
1/2 šolje rendanog parmezana
1/3 šolje pesta
250 gr paste
10 čeri paradajza
parmezan
bosiljak


IMG_7152


Pastu skuvajte u slanoj vodi da bude al dente. Na zagrijanom ulju popržite piletinu isjeckanu na kockice pa kad porumeni dodajte so, biber i sitno sjeckani bijeli luk. Solite umjereno jer se u jelo dodaje parmezan koji je veoma slan. Kad je piletina dobila boju dodajte pavlaku, parmezan, pesto, i svježi nasjeckani bosiljak pa još malo prokuvajte da se parmezan istopi. Dodajte čeri paradajz presječen na pola, promiješajte pa dodajte skuvanu i procijeđenu pastu i odmah poslužite. Služite posuto parmezanom i sjeckanim bosiljkom. Šolja koja se koristi za mjerenje je zapremine 2.4 dl.


IMG_4326

недеља, 10. фебруар 2019.

Speculoos kiflice


U ovo doba godine većina vas je u krofna fazonu ali ja još uvijek nisam spremna da se pozdravim sa medenjacima, cimetom, klinčićma, kardamomom i svim onim divnim mirisima novogodisnjih praznika. Zapravo prije par dana sam napravila novu turu začina za medenjake. Zadnje ostatke prethodne ture sam potrosila na ove divne kiflice za koje vam pisem recept. Kiflice sam naravno pronasla na Coolinarici i isprobala u toku kuvanja za tadašnju cool šeficu inochu. Nisam mnogo očekivala od njih ali u to doba nisam baš imala mnogo vremena pa su one bile logičan izbor jer se brzo i lako prave. Kiflice su me prijatno iznenadile i ostale u finom sjećanju pa sam znala da ću ih kad tad ponoviti i obavezno zapisati recept. Međutim nikako da nađem malo vremena za to. Ipak sam se na kraju prije par dana odlučila da ih ponovo napravim i zaista sam zadovoljna utiscima. Klinci su ih takodje rado jeli čak je Lana izjavila da su kao medenjaci samo bolji što je od nje možda najbolji kompliment. Dakle kiflice su veoma fino prihvaćene i definitivno usvojene kao naš recept.




Speculoos kiflice


100 gr mljevenih oraha
250 gr brašna(dodati još po potrebi da se dobije fino tijesto koje se ne lijepi)
100 gr šećera u prahu
200 gr omekšalog margarina ili putera
2 žumanca
2 ravne kašike speculoos začina ili 1 kašika začina i jedna kesica cimeta
prstohvat soli

šećer u prahu za posipanje
vanilin šećer


IMG_2048


Umijesiti glatko tijesto od svih sastojaka i po potrebi dodati malo više brašna da se dobije tijesto koje se ne lijepi. Od tijesta otkidati komadiće veličine oraha i oblikovati ih u kiflice. Između kiflica ostavite razmak jer narastu u toku pečenja, Peći na 180 C, na plehu koji je obložen papirom za pečenjem, da počnu samo malo da rumene. Ostavite ih da se potpuno ohlade pa ih uvaljati u šećer u prahu pomiješan sa vanilinim šećerom.


IMG_2031


U originalu su kiflice sa lješnikom i puterom ali sam ih ja pravila sa margarinom i orasima. Mada izbjegavam da koristim margarin zaključila sam da su mi ovakvi keksići mnogo ukusniji sa margarinom nego sa puterom .Što se lješnika tiče njih obožavam i stavljam i gdje treba i gdje ne treba ali ove su mi kiflice bolje sa orasima. Ako vam začin za medenjake nije dostpan kod mene imate recept pa ga možete sami napraviti. Ja sam prvi put kiflice pravila sa dvije kašike začina za medenjake a drugi put sa kašikom začina i kesicom cimeta. Mislim da su se ove druge djeci više svidjele tako da ću od sad praviti tako.


недеља, 3. фебруар 2019.

Svinjsko meso i poriluk


Danas vam pišem recept za jedno veoma jednostavno a opet veoma ukusno jelo. Ako ste se zasitili pečenja i slavskih jela dobro će vam doći da malo promijenite svakodnevnu rutinu i isprobate ovo malo laganije a ipak pravo zimsko jelo. Na kraju da napomenem da se ovo jelo veoma brzo sprema tako da je idealno kao ručak u toku radne nedelje jer bude gotovo za dvadesetak minuta a ako imate vec spremljenu supu uz neku sezonsku salatu imaćete pravu gozbu. Ja sam recept pronašla na Coolinarici i isprobala ga u okviru kuvanja za tadašnju cool šeficu gordanudanilov. Od tada sam ga pravila još par puta tako da se odomaćio kod nas. Kod nje ćete pronaći još mnogo ukusnih i interesantnih jela tako da vam svakako preporučujem da virnete na Coolinariku i istražite njen profil.




Svinjsko meso i poriluk


500 gr svinjskog mesa(u originalu je plećka ali ja obično koristim file)
1 poriluk srednje veličine
tucana ljuta paprika
so
ulje


IMG_5360


Meso isjeckati na kockice i pržiti na ulju pa kad se zarumeni poslije oko 15-20 min dodati poriluk narezan na kolutove i dinstati dok poriluk ne omekša. Posoliti, pobiberiti i dodati malo tucane ljute paprike po ukusu. Služiti uz pire krompir i neku sezonsku salatu.


IMG_5374