Странице

среда, 30. август 2023.

Kaneloni sa mesom i tikvicom

Ovo je jedan zaista odličan recept na koji sam naletjela na Instagramu. U originalu je za paccheri pastu. Ona najvise liči na male kanelone. Ja sam uspjela jednom da je pronađem kod nas u prodavnici ali kako je poslije više nisam mogla naći nastavila sam da pravim sa kanelonima. Klinci a naročito Lana su dali veoma dobru ocjenu tako da je ova pasta često na našem stolu.





Kaneloni sa mesom i tikvicom


400 gr mljevenog mesa
1 glavica crnog luka
čen bijelog luka
bosiljak
1 manja tikvica
400 ml pasiranog paradajza(ja koristiom cirio pasata rustica)
biber
začin

20 gr putera
2 ravne kašike gustina
so
biber
muskatni oraščić
400 ml mlijeka

200 gr kanelona
100 gr narendane gaude



IMG_4805


Luk sitno nasjeckati i popržiti na malo ulja, dodati tikvicu narezanu na manje kockice i malo popržiti pa dodati mljeveno meso. Dinstati uz podlivanje vodom dok meso ne bude gotovo a zatim dodati začine i paradajz. Ostaviti fil da se malo prohladi. Istopiti puter pa dodati gustin i mlijeko. Kuvati da se dobije rjeđi sos. Na kraju dodati začine. Na dno posude za pečenje sipati malo bešamel sosa, slagati kanelone napunjene mesnim filom pa odozgo preliti ostatkom bešamel sosa. Pokriti folijom i ostaviti jedno sat vremena da odstoji da bi kaneloni upili sos i malo omekšali jer će se tako ravnomjernije ispeći. Peći na 200C. Poslije 40 min otkriti i posuti rendanom gaudom. Zapeći da se sir fino istopi. Poslužiti uz kiselu pavlaku koja se odlično slaže uz ovakva jela.


IMG_5340