Странице

недеља, 27. јануар 2013.

Dinstani teleći ili jagnjeći mozak


IMG_4968


Kad sam bila mala kod nas se obavezno uz jagnjeći ili teleći but morala kupiti glava a onda je majka obično mozak dinstala a ostatak glave kuvala tako da sam se ja od malena navikla da jedem mozak sasvim normalno kao bilo koje drugo meso. Glavu doduše nikako nisam jela za to je bila zadužena moja sestra ali mozak je bio sasvim druga priča. Kasnije kada sam počela i sama da kuvam probala sam i pohovani mozak ali mi je dinstani ipak favorit. Svima koji jedu mozak svakako bih preporučila da probaju da ga spreme i ovako jer je veoma jednostavno a i veoma ukusno.


IMG_4933


Potrebno je

1 teleći ili jagnjeći mozak
malo ulja
so


IMG_4939


Mozak očistiti od opne i dobro oprati. Posoliti ga i staviti u šerpicu, politi uljem pa doliti i malo vode da bude možda oko prst vode u šerpici.


IMG_4948


Poklopiti šerpu pa na slaboj vatri dinstati uz dodavanje po malo vode po potrebi. Potrebno je oko 30-40 minuta da se mozak fino izdinsta a onda ga okrenuti da se i sa druge strane uhvati korica i poslužiti.
Uz malo crnog vina i prženog krompira ovo je za mene prava gozba.


IMG_4957


IMG_4959


IMG_4966


IMG_4968

6 коментара:

  1. Ja volim mozak sa jajima, mada to nikako nije zdravo... Cesto sam to jela kao mala...

    ОдговориИзбриши
  2. I mene ovo podsjeti na djetinjstvo. Nisam vec dugo vidjela mozak. Mislim da se ovdje ne prodaje.

    ОдговориИзбриши
  3. Moram reci da je ovo pravi delikates!Veliki pozz od Astal Kuhinje!

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka cast. Sad sam pravila I divan je ukus. Puno hvala sto ste podjelili ovaj recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, bas mi je drago sto vam se svido. Ja ga obizavam ali ostatak familije nece ni da cuje pa ga bas rijetko pravim.

      Избриши