Странице

петак, 19. јул 2013.

Ljuta pizza Diavolo

Prije par godina sam prvi put probala ljutu pizzu na poslu i odmah sam se navukla na taj novi ukus. Nisam ja do tada bila neki lubitelj ljutog ali se to vremenom promijenilo zahvaljujući upravo ljutoj pizzi. Naravno morala sam da probam da je napravim i kod kuće i poslije malo eksperimentisanja došla sam do vrlo vjerne kopije.


IMG_9131


Potrebno je


3 dl mlake vode
20 gr kvasca
so(ravna kašičica)
2 kašike ulja
brašno po potrebi

kulen
šampinjoni
feferoni
gauda ili mozzarella
origano

paradajz(na pr cirio rustica)
bosiljak
origano
bijeli luk u prahu


IMG_9089


Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje i brašno, so i umijesiti mekše tijesto. Ja obično ovo radim uveče pa ostavim tijesto u frižideru preko noći a sjutradan kad dođem sa posla imam gotovu pizzu za 15 min. Dakle kad se tijesto fino umijesi treba ga vratiti u neku vanglu, ušuškati kesom za zamrzivač i pokriti pa ostaviti da prenoći u frižideru. Ako se koristi odmah onda tijesto treba ostaviti jedno sat vremena da naraste pa nastaviti sa pravljenjem pizze.
Kada je tijesto naraslo podijeliti ga na dva dijela i svaki dio oblikovati u kuglu.Ostaviti ih jedno 10 min da odstoje pa kuglu staviti na pobrašnjenu površinu i prstima razvijati da se dobije krug veličine veće pizze.


IMG_9109


U međuvremenu rernu zagrijati na najjaču temperaturu. Kod mene je to 270C. U rernu ubaciti običan pleh, onaj metalni koji dođe sa šporetom, da se i on dobro ugrije.
Paradajz pomiješati sa bosiljkom i origanom, i bijelim lukom u prahu pa ovim sosom premazati pizzu.


IMG_9116


Razvijeno tijesto prebaciti na dobro ugrijan i brašnom posut pleh, premazati paradajzom, posuti narendanim sirom, na sir složiti tanko narezan kulen i šampinjone pa odozgo posuti origanom i nasjeckanim feferonom. Peći na najvišoj poziciji direktno ispod grijača da fino porumeni.


IMG_9132


3 коментара:

  1. Cula sam za diavolo, ali nisam nikada probala. Odlicno izgleda :)

    ОдговориИзбриши
  2. Pa ne moooooogu da verujem! Napravila sam picu po ovom receptu i oduuuuuuuusevljena sam:) Stvarno, ali stvarno vredi probati. Fantasticna je! Posle ovog recepta, picu jos jedino mogu da jedem u Italiji:) Toliko je dobar recept da ne znam vise ni kako da ga nahvalim. A kulen i sitno seckani feferoni su sjajna kombinacija. Bravo za picu i za recept i za Irenu i njen blog!

    ОдговориИзбриши