Странице

недеља, 29. децембар 2013.

Baklava





Baklavu pravim tek nekoliko zadnjih godina jer prije toga moj muž nije htio ni da je proba pa sam bila potpuno odustala od nje. Prije par godina donio je jedan moj kolaga baklavu na posao za slavu i ta mi se baklava toliko dopala da sam riješila da je napravim pa šta bude. Pošto nikako od njega nisam mogla da izvučem recept pronjuškala sam malo po internetu pokupila par recepata i savjeta i na kraju od njih sklopila moj recept za baklavu po kome je od tada pravim.


IMG_7529


Potrebno je

600 gr tankih kora (za baklavu)
400-500 gr oraha(krupnije mljevenih)
100 gr suvog groždja(ja obično ne stavljam)
150 gr putera ili margarina
100 ml ulja

700 gr šećera
7 dl vode
sok od pola limuna
3-4 kesice vanile

sjeckani pistaći za dekoraciju


IMG_7397


Prije nego što počnete sa pravljenjem baklave napravite preliv. Za preliv sve sastojke pomiješajte i prokuvajte. Kad proključa ostavite još jedno 10 min pa sklonite sa ploče i ostavite da se ohladi.
Margarin ili puter istopite pa mu dodajte ulje. Kako ja baklavu obično pravim za Božić koristim margarin da bi bila posna.
Kore izrežite na veličinu pleha(ja koristim stakleni pleh za kolače dimenzija 23x35) i podijeliti na 3-5 dijelova.Kore slagati u pleh i premazivati mješavinom ulja i margarina/putera a kad se slozi 1/3 ili 1/5 kora zavisi od toga na koliko djelova dijelite posuti 1/2 ili 1/4 oraha i suvog grozdja, pa opet ređati kore, orahe i suvo grozdje i tako dok se sve ne potroši.


IMG_7366


Izrežite na kocke pa na trouglove, premažite odozgo ostatkom masnoće i pecite na 180C oko 1h da fino porumeni. Pečeno zaliti hladnim prelivom.


IMG_7547


Kako sam ja ukapirala veoma je važno da se baklava peče na tihoj temperaturi jer tako bude fino pečena i krckava a to je upravo onakva baklava kakvu ja volim.


IMG_7540

понедељак, 16. децембар 2013.

Leptir pecivo


Evo jos jedan odličan recept koji sam isprobala sa bloga La cuisine creative. Na ovom blogu ćete naći još mnogo slanih i slatkih specijaliteta jer je Lana zaista majstor za sve.

IMG_1101

Potrebno je

3 dl mlakog mlijeka
0,75 ml ulja
25 gr svježeg kvasca
kašičica soli
oko  500 gr brašna
6 viršli
100 gr rendanog sira (gauda ili edamer)
senf
kečap


kuvar12

U mlakom mlijeku rastopiti kvasac pa dodati ulje, brašnom i so i zamijesiti mekano tijesto. Tijesto ostaviti da naraste oko pa ga zatim podijeliti na 6 djelova. Razvijati komad tijesta pa na njega staviti viršlu i umotati je u rolat. Rolate zasjeći tako da se dobije 10 djelova ali paziti da oni ostanu i dalje spojeni pri dnu tj da se ne presječe do kraja. Naizmjenično pomjeriti dobijene kolutove lijevo i desno. Složiti ih u pleh i ostaviti da još malo narastu pa peći na 200 C oko 20 min. Pred kraj pečenja izvaditi, posuti rendanim sirom i vratiti u rernu da se sir malo istopi. Ja sam ovaj dio sa sirom izostavila jer nisam bila baš sigurna da će Lani to odgovarati. I pored toga su peciva bila odlična i smazali smo sve do zadnje mrve.


IMG_1096

Peciva služiti topla sa senfom ili kečapom uz čašu mlijeka ili jogurta.

IMG_1102