Baklavu pravim tek nekoliko zadnjih godina jer prije toga moj muž nije htio ni da je proba pa sam bila potpuno odustala od nje. Prije par godina donio je jedan moj kolaga baklavu na posao za slavu i ta mi se baklava toliko dopala da sam riješila da je napravim pa šta bude. Pošto nikako od njega nisam mogla da izvučem recept pronjuškala sam malo po internetu pokupila par recepata i savjeta i na kraju od njih sklopila moj recept za baklavu po kome je od tada pravim.
Potrebno je
600 gr tankih kora (za baklavu)
400-500 gr oraha(krupnije mljevenih)
100 gr suvog groždja(ja obično ne stavljam)
150 gr putera ili margarina
100 ml ulja
700 gr šećera
7 dl vode
sok od pola limuna
3-4 kesice vanile
sjeckani pistaći za dekoraciju
Prije nego što počnete sa pravljenjem baklave napravite preliv. Za preliv sve sastojke pomiješajte i prokuvajte. Kad proključa ostavite još jedno 10 min pa sklonite sa ploče i ostavite da se ohladi.
Margarin ili puter istopite pa mu dodajte ulje. Kako ja baklavu obično pravim za Božić koristim margarin da bi bila posna.
Kore izrežite na veličinu pleha(ja koristim stakleni pleh za kolače dimenzija 23x35) i podijeliti na 3-5 dijelova.Kore slagati u pleh i
premazivati mješavinom ulja i margarina/putera a kad se slozi 1/3 ili
1/5 kora zavisi od toga na koliko djelova dijelite posuti 1/2 ili 1/4
oraha i suvog grozdja, pa opet ređati kore, orahe i suvo grozdje i tako dok se sve
ne potroši.
Izrežite na kocke pa na trouglove,
premažite odozgo ostatkom masnoće i pecite na 180C oko 1h da fino
porumeni. Pečeno zaliti hladnim prelivom.
Kako sam ja ukapirala veoma je važno da se baklava peče na tihoj temperaturi jer tako bude fino pečena i krckava a to je upravo onakva baklava kakvu ja volim.
Kako sam ja ukapirala veoma je važno da se baklava peče na tihoj temperaturi jer tako bude fino pečena i krckava a to je upravo onakva baklava kakvu ja volim.