Странице

понедељак, 9. мај 2016.

Uskršnji zeka kolač


Ovaj interesantan i veoma ukusan kolač sam pronašla kod Lane sa bloga La cuisine creative i kao i sve ostalo sto sam isprobala sa njenog bloga i ovaj je kolač odličan. Moji klinci su bili odusevljeni i izgledom i ukusom. Ja sam odmah dobila par ideja kako da ga iskoristim za neke druge prilike na pr za rođendan ili Novu godinu. Kolač se veoma jednostavno pravi i mada se peče dva puta sve to bude relativno brzo gotovo i zaista se taj dodatni trud isplati. Meni se desio mali peh jer nisam provjerila da li je kolač pečen. Jednostavno mi se učinilo da je gotov i kad sam počela da ga režem i došla do polovime primijetila sam da je ostao mali nepečeni dio iza zekinih ušiju. Ovu grešku sam lako ispravila jer sam već imala ugrijanu rernu, u kojoj se peklo meso, tako da sam samo još malo dopekla taj komad kolača.




Uskršnji zeka kolač

 

6 jaja
180 g šećera
100 ml mleka
100 ml ulja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
malo naribane korice limuna ili pomorandže

 1,5 kašika kakaa (za braon koru)
1 kašika ruma


IMG_7569


Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa im dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i mlijeko i sve promutit mikserom da se dobije glatko tijesto. Kašikom polako dodati snijeg od bjelanaca i sve pazljivo promiješati pa zatim dodati i koricu od limuna.


IMG_7582


Vagom izmjeriti 1/3 tijesta pa mu dodati kakao i rum i ovaj dio tijesta ispeći u plehu dimenzija 20x30 a ostatak tijesta staviti u frižider. Kada se kafeno tijesto malo prohladi vaditi modlicom zeke.
Duguljasti kalup obložiti papirom za pečenje ili folijom i na dno sipati malo žutog tijesta, složiti zeke pa sipati ostatak tijesta preko njih. Peći na 200 C da fino porumeni odozgo i obavezno probati čačkalicom je li tijesto pečeno.


IMG_7568


Hvala Lani što je ovaj fini kolač spremila unaprijed i tako mi dala ideju šta da pravim za Vaskrs a pošto je Vaskrs već prošao vi možete upotrbiti neku drugu modlicu na pr srce i malo crvene boje umjesto kakaa i iskoristiti ovu ideju da uz malo truda iznenadite nekoga.

4 коментара:

  1. Pravi zeka :) Bas slatko, vjerujem da se djeca oduseve.

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo su medeni i hvala ti puno sto si isprobala receptic, posebno me raduje sto se i klincima dopao.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi. Dopao se svima i slistili smo ga za cas a struktura mu je bas super i ukus je odlican. Ovo mi je jedan od boljih patispanja koje sam probala do sad mozda cak i najbolji.

      Избриши
  3. P.S. i mnogo je fino narastao, bas mi se svidja presek.:)))

    ОдговориИзбриши