Странице

среда, 2. новембар 2016.

Lanin rođendan


Proslavili smo i posljednji rođendan u ovoj godini Lanin. Jeste da je rođendan stvarno danas, ali kako nam za žurkicu odgovara vikend slavili smo ga u nedelju, a slavljenica je bila oduševljena idejom da rođendan proslavimo malo ranije. Ja sam naravno bila zadužena za posluženje i tortu. Kako smo pravili žurkicu za drugarice birala sam ono  za šta sam predpostavila da će se djeci svidjeti i mogu reći da je izbor bio pun pogodak. Od slaniša sam pravila mini pizze i slane kiflice  a od slatkiša patišpanj sa srcem, kiflice sa eurokremom i naravno tortu. Ove godine smo pravili Toothless po Laninoj želji. Morate priznati da je to veoma neobičan izbor za djevojčicu, ali ja nisam bila tu da dajem savjete već da napravi ono što se traži. Slavljenica je bila veoma zadovoljna izgledom a ostali su bili oduševljeni ukusom. Par njenih drugarica je tražilo repete a meni su naravno porasle uši od toga. Mini pizze su takođe bile veoma tražene tako da mislim da su idealno posluženje za dječije žurke i od sad će biti nezaobilazne na dječijim rođendanima. Tortu sam pravila po receptu sa Coolinarike uz male izmjene. Povećala sam broj kora ali sam zato fil pravila po receptu jer mi se činilo da će torta biti previše kremasta ako povećam i količinu fila. Ovako  je fila bilo taman a opet sam uspjela da tortu obložim fondanom. Komentari su bili više nego dobri. Torta je definitivno idealna za klince koji inače ne vole jake  starinske torte koje ja obožavam. Presjek nisam stigla da slikam jer se pojela takvom brzinom da o slikanju nije bilo ni govora i njega ću dodati čim ponovo napravim tortu.




Čokoladna torta sa lješnicima


4 bjelanca
2 žumanca
4 kašike šećera
80 mljevenih oraha ili lješnika
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika vode

6 žumanaca
2 pudinga(po receptu čokolada a kod mene sa ukusom pavlake)
8 kašika šećera
2-3 kesice vanile
200 gr čokolade(kod mene Milka noisette)
200 gr putera
1 dl slatke pavlake za šlag

2 šlag pjene
2 dl mlijeka
100 gr pečenih mljevenih lješnika

Umutit bjelanca sa šećerom, dodati žumanca i još malo mutiti. Kašikom lagano dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, lješnik i vodu pa peći u kalupu za tortu prečnika 28 cm na 200C. Napraviti tri ovakve kore. Ohlađene kore vodoravno prerezati na pola da se dobije šest kora.


IMG_9823


Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka prokuvati pa kad proključa skuvati fil kao puding. Čokoladu dodati vrućem filu i promiješati ga da se čokolada istopi. Kada se fil ohladi dodati umućen puter i umućenu slatku pavlaku. Šlag umutiti sa mlijekom pa mu dodati mljeveni lješnik.


IMG_9842


Filovati kore prvo čokoladnim filom pa šlagom. Ja jednu koru namažem čokoladnim filom a sledeću šlagom pa ih spojim sa namazanih strana jer mi je tako lakše.
Odvojiti oko 2-3  kašike fila pa mu dodati 150 gr istopljene čokolade za jelo i kuvanje i ovom masom premazati tortu spolja da bi je mogli oblagati fondanom.


IMG_9864


IMG_9893

Нема коментара:

Постави коментар