Čim sam vidjela sliku na Coolinarici znala sam da će mi se svidjeti jer nema tih priganica, mekika ili krofni koje se meni ne sviđaju samo ako su fino napravljene. Osim toga već sam probala par sličnih recepta pa sam mogla da pretpostavim kakve su. Zbog svega toga mi i nije trebalo baš mnogo vremena da ih isprobam a kako sam zadovoljna rezultatima pišem i recept. Ovo je jedan od onih pravih starinslih recepata, koji su pravile naše bake, koje su znale da skoro od ničega naprave ukusan i zasitan obrok. Naravno nisu baš u skladu sa današnjim trendovima u ishrani ali s vremena na vrijeme neće škoditi da se malo opustimo. U receptu se preporučuje prženje na masti ali kako je ja trenutno nisam imala pržila sam ih na ulju mada planiram da isprobam i tu varijantu.
Mekike
3 dl vode
20 gr svježeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
brašna po potrebi da se dobije mekše tijesto
Kvasac rastopiti u mlakoj vodi pa zamijesiti mekano i elastično tijesto. Tijesto ostaviti da naraste pa ga istresti na pobrašnjenu radnu ploču i podijeliti na 12 do15 djelova.