Evo i ove godine smo praznike proveli na Žabljaku. To polako prerasta u tradiciju kod nas a kako i ne bi kad nam je svake godine sve bolje i bolje. Prošle godine smo izabrali Žabljak zbog toga što je Vule bio mali da pješači oko Biogradskog jezera a preveliki da ga nosimo. Tako je izbor pao na Crno jezero jer do njega postoji put po kome može da se gura bicikl. Ove godine je Vule malo veći i mogao je i sam da šeta tako da smo šetali do jezera ali i po šumi, brali divlje jagode, vrganj, predivno cvijeće kojeg na durmitorskim livadama ima u izobilju, prošetali i do Zminičkog jezera i sve u svemu odlično smo se proveli. Durmitor je i u ovo doba godine zelen tako da ja još uvijek ne mogu da se naviknem na žutu i prašnjavu Podgoricu mada smo već par dana tu. Za vas evo i par sličica da bar malo osjetite o čemu pričam. Slike sa Žabljaka od prošle godine možete vidjeti ovdje a ovo je Crno jezero u jesen.
Странице
▼
субота, 22. јул 2017.
Žabljak 2017
Evo i ove godine smo praznike proveli na Žabljaku. To polako prerasta u tradiciju kod nas a kako i ne bi kad nam je svake godine sve bolje i bolje. Prošle godine smo izabrali Žabljak zbog toga što je Vule bio mali da pješači oko Biogradskog jezera a preveliki da ga nosimo. Tako je izbor pao na Crno jezero jer do njega postoji put po kome može da se gura bicikl. Ove godine je Vule malo veći i mogao je i sam da šeta tako da smo šetali do jezera ali i po šumi, brali divlje jagode, vrganj, predivno cvijeće kojeg na durmitorskim livadama ima u izobilju, prošetali i do Zminičkog jezera i sve u svemu odlično smo se proveli. Durmitor je i u ovo doba godine zelen tako da ja još uvijek ne mogu da se naviknem na žutu i prašnjavu Podgoricu mada smo već par dana tu. Za vas evo i par sličica da bar malo osjetite o čemu pričam. Slike sa Žabljaka od prošle godine možete vidjeti ovdje a ovo je Crno jezero u jesen.
понедељак, 17. јул 2017.
Lazanje
Lazanje
1 pakovanje tijesta za lazanje ili 12 svježih listova za lazanje
500 gr mljevenog mesa
3-4 šnite slanine
1 velika glavica luka
2 čena bijelog luka
600 gr sjeckanog paradalza ili pasate
origano
bosiljak
tucana ljuta paprika ili čili u prahu
so
biber
začin C
1 u vrh puna kašika gustina
400 ml mlijeka ili po potrebi da se dobije rijedak sos
nekoliko listova gaude
so
biber
100 gr mocarele
Luk isjeckati i popržiti na malo ulja, dodati sitno sjeckani bijeli luk i slaninu rezanu na kockice pa još malo pržiti. Kad slanina zamiriše dodati i mljeveno meso i dinstati uz dolivanje po malo vode po potrebi. Kad je meso gotovo dodati praradajz i začine i još malo ukuvati ali ne treba pustiti da se fil potpuno zgusne da bi lazanje bile sočnije.
Gustin umutiti sa mlijekom i kuvati da se dobije rijedak fil a zatim mu dodati sir koji treba da se istopi. Ako fil bude previše gust slobodno ga razrijedite sa malo mlijeka a naročito ako koristite suve kore za lazanje.
U pleh složiti kore, fil, bešamel a zadnju koru premazati samo bešamelom. Pleh pokriti folijom pa peći na 250C oko 40 min. Lazanje otkrit i posuti rendanom mocarelom pa vratiti u rernu da se mocarela istopi i zapeče.
Prije služenja lazanje ostaviti da se odmore jedno 10-15 minuta da bi se lakše rezale. Mi lazanje jedemo uz kuglu kisele pavlake koja se po meni fantastično slaže sa ukusom lazanja.
среда, 5. јул 2017.
Voćni kolač
Recept već postoji na blogu a ovo je samo podsjećanje na ovaj divan i jednostavan kolač. Možete ga praviti sa jagodama, malinama, šumskim voćem, kajsijama, breskvama, sa svježim ili zamrznutim voćem. Zapravo nema tog voća koje nije dobro za ovaj kolač. Ja sam ga ovaj put pravila sa jagodama i kajsijama. Do pola pleha sam stavila jagode a od pola kajsije tako da smo imali dva u jedan kolač.