Странице

понедељак, 27. новембар 2017.

Pužići sa makom


Mnogo volim mak i imam nekoliko odličnih recepata sa makom ali nikako da dođu na red za objavljivanje. Ili slike nisu dobre ili uopšte ne stignem da ih slikam i tako uvijek ostanu da čekaju neku narednu izvedbu. Zimi kolače sa makom pravim prilično često a u zadnje vrijeme obično pravim ove pužiće. Vrlo često nam je to večera petkom jer tada imam malo više slobodnog vremena. Naravno klinci nisu baš oduševljeni makom pa za njih smotam par pužića sa eurokremom koji su takođe veoma ukusni. Obično koristim nemljeveni mak jer sam tako sigurna da neće biti užegnut a i jeftiniji je. Meljem ga starinskim mlinom za mak mada sam jednom pokušala i da ga sameljem blenderom i ni tako nije bio loš. Fil obično napravim dan ranije da podijelim posao a onda ga do upotrebe čuvam u frižideru.




Pužići sa makom


125 ml mlakog mlijeka
2 jaja
3 kašike šećera
prstohvat soli
1 kesica vanile
4 kašike ulja
rendana korica limuna
20 gr svježeg kvasca
brašno po potrebi

100 gr maka
100 gr šećera
1 kesica vanile
1 kašika meda
kockica putera
malo mlijeka
rendana limunova korica


IMG_9124


Pomiješati mlako mlijeko, šećer, vanilu, ulje i jaja, dodati kvasac i brašna da se umijesi mekše tijesto koje se ne lijepi za ruke. U tijesto možete dodati i malo soli i rendane limunove korice.


IMG_9123


Za fil pomiješati mljeveni mak sa šećerom i vanilom i naliti onoliko mlijeka koliko je potrebno da se dobije gusta smjesa. Dodati puter i limunovu koricu pa kratko prokuvati na tihoj vatri da se šećer istopi i smjesa poveže. U mlak fil dodati kašiku meda.


IMG_9133


Tijesto ostaviti da narasta dok se ne udvostruči a zatim ga razviti, premazati filom i zarolati. Rezati na parčad i slagati u pleh tako da rezana strana bude okrenuta prema plehu. Ja dobijem 16 pužića.


IMG_9122


Pužiće ostaviti oko sat vremena da narastu pa ih peći na 250 C da fino porumene. Posuti šećerom u prahi i vanilom i uživati. Odlični su uz čašu mlijeka za doručak ili večeru.Po želji ove pužiće možete praviti i sa eurokremom, džemom ili orasima.


Нема коментара:

Постави коментар