Странице

недеља, 28. март 2021.

Fritule

Ovaj recept sam planirala da objavim u februaru jer je to mjesec fritula i karnevala ali kao što možete da vidite kasnim. Doduše Podgorica baš i nije poznata po karnevalima pa je i moj loš tajming razumljiv :-). Pored toga u zadnje vrijeme imam utisak da jurim sama za sobom i pokušavam da nekako postignem sve što treba ali to baš uvijek ne ide po  planu. U svakom slučaju ovaj recept je zaista odličan i jednostavan a fritule su divne, mirisne i ukusne. Moji klinci ih baš vole tako da ih veoma često pravimo. Možete ih poslužiti posute šećerom u prahu i vanilom ili prelivene istopljenim eurokremom. Kako god da ih poslužite garantujem da ćete uživati. Recept je inače sa bloga Domaćica.




Fritule


2 dl tečnog jogurta

1 jaje

200 gr brašna

malo ruma

rendana korica limuna

kesica vanile

2 kašike šećera

1 kesica praška za pecivo

ulje za prženje



IMG_6350


Sve sastojke promiješati, vaditi kašikom i pržiti u ulju. Ulje ne smije biti mnogo zagrijano jer će vam fritule ostati žive u sredini. Ja ploču podesim na 4 od 6 da se fritule lagano prže. Da bi dobili idealno okrugle fritule koristite kesu za ukrašavanje kroz koju treba istiskivati po malo smjese direktno u ulje. Ja ipak više volim da zagrabim tijesto malom kašikom i onda ga prstom grunem u ulje. Na ovaj način fritule baš nisu idealno okrugle ali su sasvim finog oblika a meni je ovako mnogo lakše. Pržene fritule vaditi na salvet da ocijedi višak ulja i poslužiti posute šećerom u prahu i vanilom ili prelivene istopljenim eurokremom.

недеља, 14. март 2021.

Podvarak sa koljenicom

Dolazi toplije vrijme pa treba trošiti kiseli kupus. Mi svake godine kiselimo kupus koji bude spreman taman negdje oko Nove godine tako da prva sarma bude uvijek dio novogodišnjeg ručka. Za sarmu koristim spoljašnje veće listove a središnji dio kupusa vratim u bure i kasnije koristim za salatu ili podvarak. Podvarak obično pravim sa piletinom po ovom receptu ali sam se ovaj put odlučila da isprobam onaj klasični sa koljenicom i mogu vam reći da je bio baš ukusan. Zbog tog sam odlučila da i tu varijantu zapišem jer će možda nekome valjati.




Podvarak sa koljenicom


1 dimljena koljenica
1 kg kiselog kupusa
1 glavica crnog luka
3 čena bijelog luka
malo pančete
2 lista lovora
aleva paprika
biber


IMG_1303


Koljenicu oprati i kuvati dok ne bude potpuno kuvana. Ja sam je kuvala u ekspres loncu i to oko 40 minuta tj duplo duže nego kad kuvam pasulj. Kuvanu koljenicu prebaciti u pekač i naliti šoljicom vode u kojoj se kuvala pa peći na 250C. Dok se koljenica peče na malo ulja popržiti nasjeckan crni luk, dodati sitno nasjeckan bijeli luk i pančetu izrezanu na kockice pa  propržiti da pančeta zamiriše. Zatim dodati narezan kupus, dva lista lovora, malo aleve paprike i bibera pa dinstati da kupus omekša. Ja sam i kupus kuvala u ekspres loncu oko 20 minuta. Kuvani kupus rasporediti oko koljenice, pokriti folijom i peći jedno sat vremena a zatim skloniti foliju da se kupus i koljenica zapeku dok korica na koljenici ne postane krckava kao kad pečete prasetinu. Poslužiti uz neki fini hleb i kisele paprike i uživati.


IMG_1317