Странице

недеља, 18. април 2021.

Buhtle

Koda sam bila mala kod nas se nisu pravile buhtle, krofne ili bilo kakva peciva sa kvascem jer je moja majka najblaže rečeno bila posvađana sa svim kvasnim tijestima. Njena majka a moja baka je nasuprot tome pravila divne štrudle i ko zna šta još ali ja nikad nisam imala priliku da ih probam ili da nešto naučim od nje. Kad sam porasla i zainteresovala se za miješenje ona je već bila stara a i živjela je prilično daleko. Tako su buhtle ostale samo u mojoj mašti kao neki mirisni oblačić sve dok nisam kod Matejke naišla na ovaj divan recept. Mogu vam reći da je on opravdao sva moja očekivanja jer su ove buhtle zaista divni, ukusni i mirisni oblačići od tijesta.




Buhtle


150 ml mlijeka
20 gr svježeg kvasca
kašika šećera
kesica vanile
pola kašičice soli
50 gr istopljenog putera
rendana korica limuna
1 jaje
brašna po potrebi da se dobije mekano tijesto (u receptu piše oko 350 gr)

đžem ili eurokrem
20 gr istopljenog putera
šećer u prahu pomiješan sa vanilom


IMG_9961


Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati šećer, jaje, istopljen puter, limunovu koricu, brašno, vanilu i so pa umijesiti mekano tijesto. Tijesto ostaviti da naraste oko sat vremena pa ga podijeliti na osam do deset djelova. Svaki dio malo rastanjiti, na sredinu staviti kašičicu đžema po želji i pažljivo skupiti krajeve tako da dobijete lopticu tj buhtlu. Buhtle slagati u podmazan pleh  pa ih i odozgo premazati rastopljenim puterom. i ostaviti da fino narastu oko 40 min do 1h. Peći na 180-200C da fino porumene. Za to je potrebno oko 40 minuta.


IMG_9980


Ako pečete u keramičkom pekaču spustite ga malo bliže donjem grijaču da bi se buhtle ravnomjerno ispekla. Ovo je potrebno jer su keramički pekači debeli pa se može desiti da vam buhtle odozdo ostanu bijele. Vruće buhtle pospite prah šećerom pomiješanim sa vanilom i uživajte.


IMG_0052

Нема коментара:

Постави коментар