Странице

недеља, 15. август 2021.

Čokoladna torta

Ovakve torte nisu baš karakteristične za mene jer sam ja od onih koji preferiraju žute filove i svijetle korice sa nekim orašastim plodovima. Još ako ima malo voća i šlaga to je za mene idealna torta. Međutim prije nekog vremena Lana je izrazila želju da napravim jednu ovakvu tortu sa čokoldanim koricama i čokoladnim filom i naravno prva sledeća torta je bila takva. Jeste da je bio tatin rođendan ali on je dobio još jednu tortu sa lješnicima tako da su svi bili zadovoljni. Ja sam bila naročito zadovoljna jer je Lana izjavila da baš ovakvu tort želi za rođendan a i Vule je sasvim fino jeo. Zbog toga sam odlučila i da napišem recept jer će vjerovatno još nekome valjati.




Čokoladna torta


6 jaja

12 kašika šećera

6 kašika mlijeka

6 kašika ulja

6 ravnih kašika brašna

6 kašika kakaa

prašak za pecivo


5 jaja

80 gr šećera

2-3 kesice vanile

200 gr čokolade za jelo i kuvanje(ja koristim menaž)

100 gr putera


100 ml mlijka

50 ml čokoladnog likera

3 kašike šećera

2 kašike kakaa


200 gr čokolade

5 kašika ulja


čokoladni šlag krem



IMG_7478


Umutit 3 žumanca sa 6 ravnih kašika šećera, dodati im 3 kašike brašna, 3 kašike ulja, 3 kašike mlijeka, 3 kašike kakaa i pola praška za pecivo pa sve dobro promutit a zatim dodati umućen snije od 3 bjelanca. Peći na 200C. Napraviti dvije ovakve kore.


IMG_7530


Za fil umutiti jaja sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. Vrućem filu dodai čokoladu i promiješati da se istopi a kad se malo prohladi dodati i puter i još malo umutiti da se sve fino poveže.Za preliv pomiješati mlijeko, liker, kakao i šećer i prokuvati da proključa i da se fino poveže.


IMG_7529


Ohlađene kore prerezati na pola. Kore premazati prelivom pa filom. Spolja tortu premazati filom i ostaviti da se dobro ohladi. Čokoladu istopiti, dodati joj ulje pa je ostaviti da se prohladi a zatim preliti tortu.Ukrasiti čokoladnim šlag kremom.


Нема коментара:

Постави коментар