Странице

четвртак, 18. октобар 2012.

Rođendanski slatkiši

Ovo vam dođe za kraj kako i treba. Poslije dva posta sa rođendanskim slanišima evo i slatkiši. Ovaj put sam se odlučila da probam dvije nove torte koje su mi zapale za oko i jednostavno sam morala da ih napravim. Jedna je sedmo nebo a druga nugat torta obije sa Coolinarike. Torte su savršene i ni malo se nisam pokajala zbog eksperimentisanja čak su mi za ovu sa kokosom rekli da je to najbolja kokos torta koju su jeli a i ova druga je odlično prošla.Pošto sam slikala na brzinu slike su očajne ali pošto su recepti odlični bilo mi je žao da ih ne iskoristim.




Sedmo nebo

5 bjelanaca
180g šećera
200 gr kokosa

8 bjelanaca
240g šećera
250 gr mljevenih oraha
13 žumanaca
200 gr šećera
2-3 kesice vanile
malo ruma
100 gr tamne čokolade sa 70% kakao djelova
250 gr margarina ili 125 gr putera  i 125 gr margarina
100 gr tamne čokolade sa 70% kakao djelova
5 kašika ulja
Umutiti 5 bjelanaca sa šećerom pa dodati kokos i ispeći jednu koru u plehu srednje veličine. Umutiti 8 bjelanaca sa šećerom pa dodati orahe i ispeći dvije kore. Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilom i skuvati ih na pari.U vreo fil dodati čokoladu da se istopi a kad se ohladi dodati umućen margarin. Za glazuru istopiti čokoladu i pomiješati sa uljem.
Slagati tamna kora, fil, bijela kora, fil, tamna kora, fil i na kraju odozgo čokoladna glazura.


Nugat torta

2x7 bjelanaca
2x1 žumance
2x7 kašika šećera
2x7 kašika krupnije mljevenih oraha
2x2 kašike bršna
2x1/2 kašičice praška za pecivo
12 žumanaca
2 jajeta
6 kašika šećera
3-4 kesice vanile
150 gr bijele čokolade(ja sam stavila 200)
250 gr margarina ili 125 gr margarina i 125 gr putera
200 gr pečenih mljevenih lješnika
1 tegla kompota od višanja
300 gr šlaga
kisela voda
250 gr mliječne čokolade
2 dl kisele pavlake

Umutiti bjelanca da se dobije čvrst snijeg, dodati šećer i još malo promutiti pa dodati žumance. Kašikom umiješati orahe, brašno i prašak za pecivo i peći u plehu srednje veličine. Napraviti dvije kore (zbog toga x2 pored svih sastojaka za koru). Peći na 200C.
Za fil umutiti žumanca i jaja sa šećerom i vanilom pa skuvati fil na pari. U vreo fil dodati čokoladu da se istopi pa ostaviti fil da se ohladi. U hladan fil dodati umućen margarin i mljevene lješnike.
Šlag umutiti sa kiselom vodom.
Čokoladu istopiti pa odmah dodavati pavlaku malo po malo neprestalno miješajući da se glazura poveže.
Slagati kora, žuti fil, višnje, šlag, kora, žuti fil, višnje šlag i odozgo preliti glazurom.




6 коментара:

  1. Sretan Rodendan !!!
    Ma ti najbolje kuvas,nema veze koja vrsta hrane sve ti ide od ruke !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! E kad to dodje od tebe bas je kompliment ali mislim da sam u odnosu na tebe samo amater

      Избриши
  2. Анониман28. јул 2016. 11:53

    Torta je fenomenalna i pravi je izazov za praviti je, ali zbog sigurnosti i nedounice možete li dati tačne dimenzije pleha, jer ne bih ništa od prilike suviše je fina.
    Srdačan pozdrav, zahvaljujem unapred na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obije torte sam pekla u staklenom pyrex plehu dimenzija oko 25x33. Nije bas ravnih zidova pa sam izmjerila koliko sam mogla.

      Избриши
    2. Hvala, ja sam pekla ovu tortu
      pre par dana i zaista je bila izvrsna, stavila sam visnje iz kompota,a umesto slaga slatku pavlaku, mada mislim da ipak bolji slag jer je socniji. Zaista, jedna fina torta. Pozdrav od Vesne.

      Избриши
    3. Drago mi je da ti se svidjela. Sledeci put probaj obavezno sa slagom jer je i manje mastan od pavlake pa meni daleko bolje ide uz ovakve torte.

      Избриши