Странице

понедељак, 12. новембар 2012.

Pančevački kolač i sedmo nebo

Evo još dva od mojih slavskih kolača prvi je sedmo nebo, to je ovaj sa tijestom od kokosa, pored njega su djedovi brkovi a onda pančevački kolač tj drugi kolač iz ovog posta. I jedan i drugi su omiljeni kod nas a naročito sedmo nebo. To nije baš klasičan sitni kolač jer ima divan fil od kuvanih žumanaca i putera i mora se čuvati u frižideru ali kako ga moji baš vole onda ga obično pravim za slavlja. Recept za ovaj kolač je ko zna odakle a imam ga bar 10-15 godina. Recept za pančevački kolač je od nekud dobila još moja majka a ja sam ga kasnije malo promijenila tj iskombinovala sa receptom koji sam dobila od kumine majke.





Pančevački kolač


150 gr mljevenih oraha
150 gr margarina
100 gr šećera
100 gr brašna
4 bjelanceta

4 žumanceta
1 jaje
4 kašike šećera
4 kašike brašna
rendana kora od limuna


200 gr mljevenih oraha
100 gr putera ili margarina
100 gr šećera
malo ruma
malo mlijeka(oko 1/2 dl)
2-3 kesice vanile
malo mljevenih oraha za posipanje




Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati im omekšali margarin, orahe i brašno. Pleh premazati margarinom i posuti brašnom pa smjesu za kolač sipati u pleh.
Žumanca i jaje umutiti sa šećerom pa im dodati limunovu korici i brašno. Ovo tijesto sipati preko prvog tijesta pa peći kolač na 200 C da fino porumeni.
Za fil istopiti šećer i vanilu sa malo mlijeka pa popariti orahe. U hladan fil dodati umućen puter i rum i preliti ga preko hladnog tijesta. Posuti mljevenim orasima pa rezati na šanglice ili kocke.




Sedmo nebo


5 bjelanaca
200 gr kokosovog brašna
150 gr šećera
1 list oblande

5 bjelanaca
200 gr mljevenih oraha
150 gr šećera
1 list oblande

10 žumanaca
10 kašika šećera
5 kesice vanile
250 gr putera
mljeveni orasi za posipanje




Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati kokos pa masu premazati preko jednog lista oblande i peći na 200C.
Za koru od oraha umutiti bjelanca sa šećerom i dodati orahe pa premazati preko jednog lista oblande i peći.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa skuvati fil na pari. U hladan fil dodati umućen puter.
Na jednu koru preko tijesta premazati više od pola fila, složiti drugu koru(oblande treba da ostanu spolja a tijesto unutra) premazati ostatkom fila i posuti mljevenim orasima. Ostaviti u frižideru do sjutra.
Rezati na štangle ili kocke.




Na slikama su sa lijeva na desno sedmo nebo, djedovi brkovi, pančevački kolač i kiflice od kokosa.




5 коментара:

  1. Pozdrav!Ja pancevka,a od tebe saznajem za pancevacki kolac:))Podseca me na mesec stangle koje volimo:)Pa moracu da ga probam!Nadam se da ste lepo proslavili slavu! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma to ti je isto neko ga zove zute stangle a mi smo ih oduvijek imali pod tim nazivom

      Избриши
  2. Moram i ja da se javim jer sam Pančevka, a nisam čula za ovaj kolač... :) Tako i ja imam recept za Češki kolač, a moja drugarica iz Češke nije imala pojma šta je to. :)

    ОдговориИзбриши
  3. sviđaju mi se ova kolača, nisu mi poznati pod ovim imenima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa mislim da ih drugi ne zovu tako narocito pancevacki ali eto kod nas je u porodice bar jedno 30 god pod tim nazivom a recepata za sedmo nebo imam i ja bar 3-4 i svaki je potpuno razlicit

      Избриши