Странице

уторак, 29. јул 2014.

Ni rizoto ni pilav već nešto između


Evo i jedno jelo koje je veoma često na našem stolu ali ipak do sad nije uspjelo da se nađe na blogu. Slikala sam ga ja jedno deset puta do sad ali kako ga veoma često pravim sve mi se čini da će neke sledeće slike biti bolje i uvijek ostavljam objavljivanje za neki drugi put. Na kraju sam se ipak pomirila sa tim da ovo jelo mada je veoma ukusno nije baš nešto naročito fotogenično i odlučila sam da ove slike ipak objavim :-).


IMG_2198



Potrebno je

 

 1 crni ili crveni luk
1 poriluk srednje debljine
1-2 šargarepe
1 velika crvena paprika
1 čen bijelog luka
sjeckani peršun
500-600 gr pilećih krilaca ili bataka
 aleva paprika
biber
začin


IMG_2200


Piletinu posoliti, nauljiti i naliti jedan prst vode pa peći oko 1 h da meso bude skoro pečeno. Ja ga obično zapečem sa obije strane pa ga onda pokrijem folijom i ostavim da se peče dok spremim pirinač.
Na malo ulja popržiti sitno nasjeckan crni luk, dodati mu nasjeckani poriluk, bijeli luk, šargarepu i papriku nasjeckanu na kockice. Povrće kratko prodinstati da ispari tečnost a onda dodati 1 dl pirinča koji treba kratko propržiti sa povrćem pa kad počne da se lijepi za tiganj doliti malo vode ili pileće supe i dinstati da pirinač bude skoro kuvan. Dodati sjeckani peršun, začin, biber i malo aleve paprike, pa presuti pirinač u pleh sa piletinom i promiješati da se pirinač obloži uljem iz pleha a krilca poređati odozgo. Ako je tečnost iz pleha isparila u toku pečenja može se naliti i malo vode ili pileće supe a onda vratiti pirinač u rernu da se dovrši a na mesu se uhvati fina korica.
Poslužiti uz neku laganu salatu na pr od paradajza i mladog luka.
Po želji možete u ovo jelo dodati i neko drugo povrće. Ja na pr nekad dodam šaku zamrznute boranije ili graška. Umjesto poriluka možete koristiti nekoliko strukova mladog luka.
Ovakav pirinač se može napraviti i od mesa iz supe koje se samo poređa po pirinču, blago naulji i zapeče u rerni.


IMG_2197

5 коментара:

  1. Divni sastojci i primamljiv izgled = Pun pogodak!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман30. јул 2014. 10:47

    Odlično jelo sa pirinčem.ma nema veze kako se zove samo da je ukusno!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман31. јул 2014. 06:41

    Ovo je predivno jelo i preukusno. Pravim nesto jako slicno i uvijek je pun pogodak za moju familiju.

    ОдговориИзбриши
  4. Vrlo fino i ukusno a i fotkice su odlicne, volim jela sa puuuno povrca... izgledaju bas veselo i divno na tanjiru.:)))

    ОдговориИзбриши