Странице

четвртак, 22. јануар 2015.

Još jedna godišnjica


Prije par dana smo proslavili godišnjicu braka. Ja naravno za tu priliku uvijek napravim neki svečani ručak pa sam tako i sad pekla jagnjetinu, napravila finu čorbicu i naravno tortu i tulumbe. Torta je prvi put pravljena i kako je dobro ocijenjena želim da vam napišem i recept. Već par godina među omiljenim receptima na Coolinarici su mi i dva recepta za Minjon tortu jedan od Mignonne tj Lane sa blog La Cuisine Creative, a drugi od Jojo i Miki tj Mimi sa bloga Mimis kingdom. Oba recepta su odlična, a ja sam pravila neku kombinaciju tj pravila sam po Miminom receptu ali sam smanjila količinu šećera i brašna u korama. Torta je zaista odlična a i podsjeća me na jednu tortu koju sam jela u djetinjstvu i koju smo mi jednostavno zvali Žuta torta. Žuta torta je imala korice od badema i divan žuti fil od kuvanih žumanaca i vanile. Nju ću svakako uskoro praviti a do tad slijedi recept za Minjon tortu i par sličica.


IMG_2958


Minjon torta

 

4 bjelanca
120 gr šećera
150 gr mljevenih oraha
1 kašika brašna

4 bjelanca
120 gr šećera
150 gr mljevenih pečenih lješnika
1 kašika brašna

4 bjelanca
120 gr šećera
150 gr mljevenih oguljenih badema
1 kašika brašna

12 žumanaca
10 kašika šećera
4 kesice vanile
250 gr putera


IMG_2966


Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, dodati šećer i još malo promutit pa zatim dodati orahe i brašno i promiješati kašikom. Peći na 180-200 C. Na isti način napraviti i kore od lješnika i badema. Bademe prokuvati u malo vode da kožica počne da se odvaja pa ih onda oguliti kad se malo prohlade i peći na 100 C da se osuše. Lješnike popeći u rerni i oguliti.


IMG_2978


Žumanca umutiti sa šećeromi vanilom i skuvati na pari pa kad se fil prohladi dodati mu umućeni puter. Složiti prvo koru od badema, filovati, koru od lješnika, fil i koru od oraha.


IMG_2986


Torta na slici pravljena je u malom kalupu u obliku srca. Pekla sam tri kore od po dva jajeta a ostale sastojake sam proporcionalno smanjila. Fondan je opet po Minjinom receptu a ovaj put sam pokušala da napravim i malo finije ružice sa uvrnutim laticama i za prvi put nije loše. Dok je fondan bio svjež malo sam se namučila ali sam ih sledećeg dana kad se malo stvrdnuo mnogo lakše pravila. Torta nam se svima svidjela a čak je i Lana koja inače ne jede torte pojela jedno parče i pohvalila ukus.


IMG_2993


Pošto u januaru inače svi podvuku crtu i saberu rezultate u protekloj godini evo da vam i ja pokažem šta smo mi postiglu u prošloj i poslednjih 11 godina:-)


IMG_2941

недеља, 18. јануар 2015.

Moskva šnite torta

Ovo je jedna od boljih torti koje sam ja pravila i jela, a nama je jedna od omiljenih. Recept je sa bloga Coolinarija koji piše Nale i ovom joj prilikom zahvaljujem što je sa nama podijelila ovaj predivan recept. Torta se do sad nije našla na blogu samo zbog toga što nikako nisam usijevala da slikam i presjek a kad pišem recept za tortu volim da postavim i sliku presjeka. E ovaj put sam ipak uspjela da je slikam, mada slika nije baš neka, a i presjek je mogao biti ljepši da sam malo pokvasila nož toplom vodom, ali tada mi sve te sitnice jednostavno nisu pale na pamet. U svakom slučaju recept ide u nastavku uz male izmjene tj onako kako ga ja pravim.


IMG_2814


 

Potrebno je

 

8 belanaca
 8 kašika šećera
 200 g mljevenih oraha
 2 kašike brašna

8 žumanaca
10  kašika šećera
 125 g margarina
190 g putera
 3-4 kesice vanile
100 g šlaga
100-150 ml mlijeka
tegla kompota od višanja
manja konzerva ananasa
50 g pečenih mljevenih lješnika
50 g šlaga
100 ml mlijeka

 

 

IMG_2823



Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati mljevene orahe i brašno pa ispeći dvije kore u plehu dimenzija 32x30 pa kad se ohlade presjeći ih na pola da se dobiju 4 kore. Kore peći na 180-200C oko 15 minuta.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. U ohlađen fil dodati umućen puter i margarin. Šlag umutiti sa mlijekom da bude čvrst pa ga dodati filu.
Drugi dio šlaga takođe umutiti pa mu dodati mljeveni lješnik.


IMG_2824


Prvu koru filovati 1/4 fila, posuti ocijeđenim višnjama i premazati šlagom sa lješnicima, složiti drugu koru, 1/4 žutog fila, ananas, šlag sa lješnicima, treću koru, 1/4 žutog fila, šlag sa lješnicima, četvrta kora. Spolja premazati preostalim filom.


IMG_2826


Torta koja je na slici je pravljena u kalupu obima 20 cm od 6 jaja a ostale sastojke sam proporcionalno smanjila. Pekla sam 3 kore, prvu filovala i posula višnjama, drugu ananasom a treću koru sam premazala ostatkom fila u koji sam dodala jednu cijelu bijelu čokoladu. Na taj način je torta bila čvrsta spolja i mogla sam je fino obložiti fondanom. Fondan je pravljen po Minjinom receptu.


IMG_2838

четвртак, 8. јануар 2015.

Posne šape ili kiflice sa orasima


Danas su Lana i tata otišli malo na snijeg, a ja i Vule smo ostali kući da se družimo. Za nas ove godine nema snijega, ali sam zato ja ugrabila malo vremena da dovršim ovaj post.
Recept za ove kiflice dobila sam od moje koleginice Tanje, još kao pripravnik, i od tada ih veoma često pravim, a naročito kad mi treba nešto posno. Ja inače imam pravilo da ne pravim posne kolače koje ne bih napravila i da nije post. Od posnih torti se na primjer ježim jer kad pročitam recept za kore u koje ide brašno, kisela voda i još par sastojaka prođe me volja i da probam nešto takvo a ne da ga napravim. Ove kiflice su jednostavne i prave se od svega nekoliko sastojaka ali su i veoma ukusne i sem u vrijeme posta dobro će doći uz kaficu i kad nije post. Kako sam imala kalupe za šape koje nikad nisam isprobala ovaj put sam ih napravila u kalupima ali se inače prave kao roščići. Pored njih za Badnji dan sam pravila i baklavu.




Potrebno je

 

250 gr margarina
70 gr šećera
100 gr mljevenih oraha(ja volim kad su malo krupnije samljeveni)
300 gr brašna
prah šećer
vanilin šećer


IMG_2873


Margarin istopiti da omekša, dodati mu šećer, orahe i brašno i umijesiti tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna da se tijesto ne lijepi za ruke. Otkidati kuglice veličine oraha pa od njih praviti kiflice tj roščiće ili ih samo utisnuti u kalupe za šape i peći na 200 C da malo porumene na krajevima. Kalupe nije potrebno podmazivati. Kad se malo prohlade izvaditi ih iz kalupa i uvaljati u prah šećer pomiješan sa vanilom. Kako su veoma prhke moraju se oprezno vaditi iz kalupa a najbolje je da se izvrnu pravo u posudu sa šećerom.
Prijatno i srećan Božić svima koji ga slave!


IMG_2877