Prije par dana smo proslavili godišnjicu braka. Ja naravno za tu priliku uvijek napravim neki svečani ručak pa sam tako i sad pekla jagnjetinu, napravila finu čorbicu i naravno tortu i tulumbe. Torta je prvi put pravljena i kako je dobro ocijenjena želim da vam napišem i recept. Već par godina među omiljenim receptima na Coolinarici su mi i dva recepta za Minjon tortu jedan od Mignonne tj Lane sa blog La Cuisine Creative, a drugi od Jojo i Miki tj Mimi sa bloga Mimis kingdom. Oba recepta su odlična, a ja sam pravila neku kombinaciju tj pravila sam po Miminom receptu ali sam smanjila količinu šećera i brašna u korama. Torta je zaista odlična a i podsjeća me na jednu tortu koju sam jela u djetinjstvu i koju smo mi jednostavno zvali Žuta torta. Žuta torta je imala korice od badema i divan žuti fil od kuvanih žumanaca i vanile. Nju ću svakako uskoro praviti a do tad slijedi recept za Minjon tortu i par sličica.
Minjon torta
4 bjelanca
120 gr šećera
150 gr mljevenih oraha
1 kašika brašna
4 bjelanca
120 gr šećera
150 gr mljevenih pečenih lješnika
1 kašika brašna
4 bjelanca
120 gr šećera
150 gr mljevenih oguljenih badema
1 kašika brašna
12 žumanaca
10 kašika šećera
4 kesice vanile
250 gr putera
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, dodati šećer i još malo promutit pa zatim dodati orahe i brašno i promiješati kašikom. Peći na 180-200 C. Na isti način napraviti i kore od lješnika i badema. Bademe prokuvati u malo vode da kožica počne da se odvaja pa ih onda oguliti kad se malo prohlade i peći na 100 C da se osuše. Lješnike popeći u rerni i oguliti.
Žumanca umutiti sa šećeromi vanilom i skuvati na pari pa kad se fil prohladi dodati mu umućeni puter. Složiti prvo koru od badema, filovati, koru od lješnika, fil i koru od oraha.
Torta na slici pravljena je u malom kalupu u obliku srca. Pekla sam tri kore od po dva jajeta a ostale sastojake sam proporcionalno smanjila. Fondan je opet po Minjinom receptu a ovaj put sam pokušala da napravim i malo finije ružice sa uvrnutim laticama i za prvi put nije loše. Dok je fondan bio svjež malo sam se namučila ali sam ih sledećeg dana kad se malo stvrdnuo mnogo lakše pravila. Torta nam se svima svidjela a čak je i Lana koja inače ne jede torte pojela jedno parče i pohvalila ukus.
Pošto u januaru inače svi podvuku crtu i saberu rezultate u protekloj godini evo da vam i ja pokažem šta smo mi postiglu u prošloj i poslednjih 11 godina:-)