недеља, 29. децембар 2013.

Baklava





Baklavu pravim tek nekoliko zadnjih godina jer prije toga moj muž nije htio ni da je proba pa sam bila potpuno odustala od nje. Prije par godina donio je jedan moj kolaga baklavu na posao za slavu i ta mi se baklava toliko dopala da sam riješila da je napravim pa šta bude. Pošto nikako od njega nisam mogla da izvučem recept pronjuškala sam malo po internetu pokupila par recepata i savjeta i na kraju od njih sklopila moj recept za baklavu po kome je od tada pravim.


IMG_7529


Potrebno je

600 gr tankih kora (za baklavu)
400-500 gr oraha(krupnije mljevenih)
100 gr suvog groždja(ja obično ne stavljam)
150 gr putera ili margarina
100 ml ulja

700 gr šećera
7 dl vode
sok od pola limuna
3-4 kesice vanile

sjeckani pistaći za dekoraciju


IMG_7397


Prije nego što počnete sa pravljenjem baklave napravite preliv. Za preliv sve sastojke pomiješajte i prokuvajte. Kad proključa ostavite još jedno 10 min pa sklonite sa ploče i ostavite da se ohladi.
Margarin ili puter istopite pa mu dodajte ulje. Kako ja baklavu obično pravim za Božić koristim margarin da bi bila posna.
Kore izrežite na veličinu pleha(ja koristim stakleni pleh za kolače dimenzija 23x35) i podijeliti na 3-5 dijelova.Kore slagati u pleh i premazivati mješavinom ulja i margarina/putera a kad se slozi 1/3 ili 1/5 kora zavisi od toga na koliko djelova dijelite posuti 1/2 ili 1/4 oraha i suvog grozdja, pa opet ređati kore, orahe i suvo grozdje i tako dok se sve ne potroši.


IMG_7366


Izrežite na kocke pa na trouglove, premažite odozgo ostatkom masnoće i pecite na 180C oko 1h da fino porumeni. Pečeno zaliti hladnim prelivom.


IMG_7547


Kako sam ja ukapirala veoma je važno da se baklava peče na tihoj temperaturi jer tako bude fino pečena i krckava a to je upravo onakva baklava kakvu ja volim.


IMG_7540

8 коментара:

  1. Predivno izgleda, posebno ovo kako si je stavila u korpice, bas slatko :) Nisam nikad pravila sama baklavu, ali je puno volim. Zelim ti sve najbolje u narednoj godini i hvala za divno druzenje :)

    ОдговориИзбриши
  2. Volim baklavu, posebno kada ovako lepo izgleda! I ja uglavnom radim posnu, jer mi dobro dođe u vreme posta nešto slatko. Savršeno si je napravile, isekla i uslikala! Srećna Nova godina!

    ОдговориИзбриши
  3. Predivna je, baklavu ne pravim tako cesto, ali chef je jako voli, izgleda vrlo dekorativno sa seckanim pistacima odgore.:)) Sve najbolje u Novoj godni, zelim vam da lepo provedete sve praznike!:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Predivna baklava. Tebi i tvojima želim svako dobro.

    ОдговориИзбриши