Странице

среда, 10. јун 2015.

Fina torta sa jagodama


Više ideja nego recept jer recept za sličnu tortu već postoji, ali kako je brza i fina zaslužuje da bude objavljena ponovo. Ovakva torta je idealna za tople dane jer nema pečenja a voćna je i lagana pa dobro dođe da se zasladite poslije ručka.


IMG_1814

 

 

Torta od piškota i jagoda

 

2 veće+1manja kutija piškota (oko 500 gr)
mlijeko za natapanje piškota
rum
4 žumanca
 3 kašike šećera
3-4 kesice vanile
100 gr bijele čokolade (ja koristim milku)
50-60 gr putera
1 dl slatke pavlake
2  šlag pjene
mlijeko za šlag
300 gr jagoda

1 šlag pjena
mlijeko za šlag


IMG_1815


Žumanca umutite sa šećerom i vanilom i skuvajte na pari. U vruć fil dodati čokoladu, promiješati da se istopi pa dodati i puter isječen na kocke. Ostaviti fil da se potpuno ohladi. Hladan fil umutiti mikserom pa mu dodati 1 dl umućene slatke pavlake i još malo umutiti da se fil poveže.
Šlag pjenu umutiti malo čvršće.
Piškote umočiti u mlijeko pomiješano sa rumom pa slagati red piškota, žuti fil, jagode izrezane na listiće, šlag , piškote, žuti fil, jagode, šlag, piškote, žuti fil, šlag. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru. Sjutra prebaciti tortu na tanjir sa koga će se služiti i napraviti oko nje ogradicu od piškota namočenih u mlijeko i rum . Odozgo ukrasiti šlagom i jagodama.
Torta je za kalup prečnika 20 cm. 


IMG_1853

5 коментара: