Više ideja nego recept jer recept za sličnu tortu već postoji, ali kako je brza i fina zaslužuje da bude objavljena ponovo. Ovakva torta je idealna za tople dane jer nema pečenja a voćna je i lagana pa dobro dođe da se zasladite poslije ručka.
Torta od piškota i jagoda
2 veće+1manja kutija piškota (oko 500 gr)
mlijeko za natapanje piškota
rum
4 žumanca
3 kašike šećera
3-4 kesice vanile
100 gr bijele čokolade (ja koristim milku)
50-60 gr putera
1 dl slatke pavlake
2
šlag pjene
mlijeko za šlag
300 gr jagoda
1 šlag pjena
mlijeko za šlag
Žumanca umutite sa šećerom i vanilom i skuvajte na pari. U vruć fil dodati čokoladu, promiješati da se istopi pa dodati i puter isječen na kocke. Ostaviti fil da se potpuno ohladi. Hladan fil umutiti mikserom pa mu dodati 1 dl umućene slatke pavlake i još malo umutiti da se fil poveže.
Šlag pjenu umutiti malo čvršće.
Piškote umočiti u mlijeko pomiješano sa rumom pa slagati red piškota, žuti fil, jagode izrezane na listiće, šlag , piškote, žuti fil, jagode, šlag, piškote, žuti fil, šlag. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru. Sjutra prebaciti tortu na tanjir sa koga će se služiti i napraviti oko nje ogradicu od piškota namočenih u mlijeko i rum . Odozgo ukrasiti šlagom i jagodama.
Torta je za kalup prečnika 20 cm.
Divno izgleda, tako mekano i socno; lepa ideja za se doda malo ruma:)
ОдговориИзбришиJa piskote uvijek umcem u mlijeko sa rumom ili carolansom kad ga imam ta mi je varijanta jos bolja ali sam zadnji potrosila.
ИзбришиPrava ljetna torta. Krasno si je dekorisala.
ОдговориИзбришиPrelepa je. Rado bih maznula jedno parče ;) Fotkice su divne.
ОдговориИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши