Странице

среда, 8. јун 2016.

Fine pogačice sa malo heljde


Ove veoma ukusne pogačice sam vidjela u časopisu Mezze koji je trenutno moj omiljeni kulinarski časopis. Tamo su bile napravljene u obliku zečića za Vaskrs i ta mi se ideja mnogo dopala tako da sam ih prvi put pravila u obliku začića. Kako su zečići planuli za čas zaključila sam da je i ukus dobro ocijenjen i da bih mogla da ih ponovo napravim kao pogačice. Nedavno sam kupila brašno od heljde pa sam dodala  i par kašika ovog brašna i bila sam veoma zadovoljna rezultatom. Kako sam htjela da dobijem pogačice koje će biti što sličnije hlebu izostavila sam i jaja iz tijesta. Naravno moj detektor svega zdravog (Lana) je uložio zvanični protest zbog heljde ali smo zato ja i Vule fino ručkili. Tata je bio na službenom putu tako da nije imao priliku da da svoju ocjenu mada mislim da bi bio u Laninom taboru.
Kiflice su u svakom slučaju veoma ukusne tako da bilo da se odlučite za ovu moju ili za originalnu varijantu sigurna sam da ćete biti veoma zadovoljni. Ja sledeći put imam namjeru da ih isprobam uz dodatak malo integralnog ili ražanog brašna koja imaju blaži ukus od heljde pa će vjerovatno biti znatno bolje prihvaćena.




Pogačice(zeka kifle)

600 gr brašna
2 kašike heljdinog brašna
80 gr šećera
1 kašičica soli
40 gr svježeg kvasca
50 ml ulja
350 ml mlijeka

1-2 kašike mlijeka i ulja 


IMG_7714


Umijesiti tijesto i ostaviti ga da naraste. Kad naraste tijesto podijeliti na 15-16 djelova, svaki dio oblikovati u lopticu, složiti ih na pleh koji je obložen papirom za pečenje i premazati mješavinom mlijeka i ulja.


IMG_7711


Pogačice ostaviti da narastu pa ih peći na 180 C da fino porumene. Mi smo ih jeli uz paprikaš ali mi se čini da bi bile idealne kao sendvič peciva.


IMG_7708

IMG_7716

1 коментар:

  1. Divne pogacice i preslatka Lana :) Po meni su sva peciva ukusnija kada se pomijesaju razne vrste brasna.

    ОдговориИзбриши