Странице

недеља, 16. септембар 2018.

Barene paprike


Recept za ove paprika sam dobila od babe Olge svekrve moje sestre. Ona je važila za dobru domaćicu a naročito je bila hvaljena njena baklava, čorbe ali i ove barene paprike. Međutim ona nije bila od onih koji rado dijele recepte tako da je ovo jedan od rijetkih recepata koji smo uspjeli da dobijemo. Ja sam recept još malo doradila i prilagodila svom ukusu. Baba Olga je barila crvene šilje koje se koriste za ajvar i nije dodavala list celera, bijeli luk i šargarepu. To je moj dodatak. Pored toga u tečnost u kojoj se paprika bare po originalnom receptu ide i malo šećera. Ja sam to izbacila jer mi šećer samo smeta i paprike su mi mnogo ukusnije bez njega. Za barenje obično biram male šarene babure ili paradajz paprike. One su mi najpogodnije zbog veličine jer ih je lako složiti u tegle a i najukusnije su.




Barene paprika


5 kg sitnih šarenih babura
1 l vode
600 ml vinskog sirćeta
80 gr soli
0.8 dl ulja
1-2 šargarepe
nekoliko grančica celera
5-6 cenova bijelog luka sjeckanog na krupnije komade
biber u zrnu


Ulje, vodu, so i sirće prokuvati da proključa pa stavljati paprika koliko može da stane u šerpu i samo kratko prokuvati tek koliko da se dva tri puta obrnu kašikom a onda odmah vaditi u čiste zagrijane tegle.


IMG_6161


Staviti nekoliko paprika u teglu pa ih posuti sjeckanim bijelim lukom, listovima celera, šargarepom sjeckanom na kolutove i biberom u zrnu. Kad se tegla napuni poklopiti je tanjirićem i ostaviti da se paprike zapare. Kad se paprike prohlade prokuvati tečnost u kojoj su se kuvale pa naliti preko paprika i zatvoriti tegle. Zamotati u ćebe i ostaviti da stoji do ujutro. Čuvati ih u frižideru a ako je temperatura baš niska onda mogu da se čuvaju i u špajzu. Spremne su za upotrebu već poslije tri četiri dana.


IMG_6129


Kod nas je u ovo doba godine temperatura 30-35 C pa nije baš pogodna za čuvanje zimnice. Kako se u paprike ne stavlja ni konzervans ni vinobran one su dosta osjetljive ali se u frižideru fino čuvaju.


IMG_6159

Нема коментара:

Постави коментар